Välfärdsteknik är en av nycklarna till hur Sverige ska kunna bibehålla kvaliteten i äldreomsorgen och samtidigt skydda våra äldre och minska risk för t.ex. smittspridning. Som stöd för det arbetet finns olika digitala funktioner och verktyg som kan hjälpa våra kommuner och privata aktörer att upprätthålla en nära och god vård med bibehållna relationer genom att delar av arbetet också kan ske på distans.
Vi riktar våra erbjudanden till verksamhetschefer och medarbetare, digitaliseringsledare inom kommun, socialtjänst och privata aktörer inom äldreomsorg.
Att kunna ta sin medicin själv med hjälp av en medicingivare/medicinrobot minskar onödiga risker för smittspridning och främjar ett självständigt liv som skapar trygghet för såväl äldre som anhöriga.
Att kunna möta sin sjuksköterska eller undersköterska genom digitala möten via en surfplatta eller dator gör att brukaren undviker onödiga fysiska möten med risk för smitta och tid frigörs för personal i en tid då arbetsbelastningen är tuffare än någonsin.
För att hindra smittspridning i samhället och avlasta en ansträngd vård- och omsorg erbjuder vi tillsyn och monitorering i hemmet. När en äldre medborgare med flera typer av kroniska sjukdomar behöver tillsyn och vård enligt nuvarande rutiner i kommunerna erbjuds idag oftast enbart fysisk kontakt. Vi skapar trygghet med en teknik där medborgaren får en mer tillgänglig tillsyn via videomöten eller chatt.
Under digitaliseringsresan kan du välja bara en del eller hela konceptet oavsett var du befinner dig i din resa mot att bli mer digitaliserade.
För att förstå de olika delarna kan du läsa mer om varje steg nedan genom att föra över muspekaren på respektive plustecken.
Vart står jag och min verksamhet idag? Vad finns och vad saknas?
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Här får du möjlighet att träffa samlade kompetenser från Atea för att säkerställa att alla förutsättningar finns i din verksamhet för nästa steg.
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Vi tittar närmare på ert strategiarbete och förenklar och förtydligar. Saknar du en tydlig strategi idag hjälper vi att ta fram det.
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Vilken väg passar er verksamhet? Vi jobbar igenom allt ifrån beställarkompetens till genomlysning av era önskade effekter.
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Ett första steg kan vara att genomföra ett pilotprojekt där vi testar införandet av nya tjänster eller produkter. Vi kan i detta steg också hjälpa er att förverkliga en idé som skapar nytta för er verksamhet. Vi genomför ett breddinförande, antingen genom avrop på befintliga avtal alternativt genom upphandling
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Vi hjälper er att införa produkter eller tjänster från våra underleverantörer på ett sätt som skapar maximal effekt i er verksamhet.
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
När vi genomfört pilotprojekt, fångat upp alla idéer och testat de nya produkterna och tjänsterna, tar vi steget mot breddinförandet. Det gör vi antingen genom avrop på befintliga avtal eller genom upphandling.
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Vi ser till att ni drar full nytta av era lösningar och fortsätter att utveckla en god och nära vård med självständighet för våra äldre.
Hur går vi vidare härifrån?
Vad ingår:
Verksamhetsnyttan är:
Digitala lösningar är idag nödvändiga för att vardagen och samhället ska fungera. Vård & omsorg är inte ett undantag. Ny teknik är nycken till en högkvalitativ äldrevård.
Läs vår artikel i magasinet Omtanke - tidningen för vård och omsorg från SSIL.
Läs artikelnFunktioner och lösningar som ger förutsättningar att på egen hand ta prover och bli uppföljda av läkare från hemmet alt ta sin egen medicin med hjälp av påminnelse.
Stödinsatser i form av språkstöd eller samhällskordinerade insatser för att skapa möjlighet att ha en integration i samhället.
Att få vara delaktig i sin omvårdnadssituation och skapa stöd i att leva så självständigt som möjligt.
Att ge förutsättningar att frigöra tid och att arbeta på distans från kontoret eller i ett system via sin mobil skapas bättre arbetsmiljö för medarbetare.
Genom olika lösningar ha möjlighet att ses digitalt, mötas upp för att fika genom samordnad insats förebygger vi ensamhet och psykisk ohälsa.
Lösningar med bra möjlighet att följa upp data och statistik minskar risk för kvalitativa och orättsäkra beslut och ökar förutsättingen att bedriva en kvalitativ vård och omsorg för den enskilde.
Malin är chef för området för digitalisering av Vård & omsorg. Hon är beteendevetare och har under c:a 20 år arbetat som chef och ledare inom offentlig sektor. Med en gedigen kunskap kring äldreomsorg, LSS samt myndighetsutövning leder hon digitaliseringsarbeter inom Vård & omsorg för Atea Sverige.