Nyttjanderättsavtal
Efterfrågan på it förpackat som tjänst ökar. Det upplevs som ett smidigt sätt att betala, per månad och användare. Många beställare från den offentliga sektorn har inte leasing som ett valbart alternativ vid upphandling.
I de allra flesta fall där det finns hårdvara involverat i tjänsteavtalet finns ett bakomliggande leasingavtal mellan leverantören och finansiären. Vad många inte reflekterar över är vad det innebär ifall något skulle hända med leverantören. Vad händer med utrustningen ifall leverantören går i konkurs eller hamnar på obestånd? Hur skulle det påverka er organisation ifall utrustningen plötsligt skulle återkallas från ett leasingföretag ni inte har en relation till?
Atea har tagit fram en lösning som gör det enkelt för er att välja it som tjänst. I detta nyttjanderättsavtal sätter vi kunden främst, och vår ambition är att leverera en lösning där du som kund får ”som tjänst”-avtalets alla fördelar men också en trygghet i leveransen.
Transparens – Avtalet skrivs med Atea som ensam part att förhålla sig till. Det framgår tydligt i leveransavtalet ifall det finns en bakomliggande finansiär av hårdvara, och vilka alternativ som finns ifall något oförutsett skulle hända med Atea.
Trygghet – I det fall något händer med Atea som gör att tjänsten inte kan levereras kan du som kund fortsatt använda hårdvaran enligt nyttjanderättsavtalet gentemot finansiären.
Flexibilitet – Fakturering direkt från Atea, möjlighet att sampaketera alla delar kring tjänsten på en faktura.
Förutsättningar för nyttjanderättsavtal
Nedan punkter behöver inkluderas i ramavtalet/avtalet och reglerar parternas ansvar och rättigheter gentemot varandra gällande hårdvaran i avtalet.
Atea har färdiga nyttjanderättsvillkor som avser den hårdvara som ingår i avtalet som reglerar:
- Rätt till överlåtelse av betalström, eventuell överlåtelse befriar inte Atea från dess förpliktelse mot kunden
- Leveransbekräftelse
- Uppsägningsrätt för kunden i det fall Atea inte levererar enligt avtal
- Eventuell överlåtelse befriar inte Atea från dess förpliktelse mot kunden
- Vad som händer vid eventuellt obestånd hos leverantören
- Vad händer vid överlåtelse av leverantörs verksamhet
- Vad händer om avtalet avslutas i förtid
- Vad händer vid omorganisering av kundens verksamhet
- Hur, var och av vem utrustningen får nyttjas etc.
- Rätten för leverantör att inspektera utrustningen
- Vad som händer vid nyttjanderättsperiodens slut