Hoppa till huvudinnehåll

Datadrivna organisationer omvandlar fakta och erfarenheter som döljer sig i data för att fatta beslut och styra verksamheten. Det innebär att man samlar in data från olika källor, använder olika verktyg och metoder för att analysera datat. Som en naturlig del av arbetsprocessen vävs resultatet av analyserna in som grund för beslut och strategier. Med Automation kan du öka effektiviteten, minska kostnader och förbättra kvaliteten på arbetsuppgifter, genom att automatisera uppgifter och processer som tidigare utfördes manuellt.

Vi stöttar er på hela resan till bättre beslut och ökad effektivitet.

Plattform för digital transformation och automatisering av arbetsflöden

Plattform för digital transformation och automatisering av arbetsflöden

Med ServiceNow kan du ta kontroll över dina affärsprocesser, öka produktiviteten och leverera enastående kundupplevelser och driva din verksamhet framåt. ServiceNow är en molnbaserad plattform som erbjuder en omfattande svit av lösningar för att automatisera och effektivisera arbetsflöden inom IT, HR, kundtjänst, säkerhet och mycket mer.

Vad är datadrivna beslut? 

Först, låt oss borra lite i vad datadrivna beslut egentligen handlar om.

Datadrivna beslut är enklare att prata om än att åstadkomma. Men, till skillnad mot vad många tror så är oftast inte tekniken den största utmaningen.  

Data

Råvaran är förstås data. I data döljer sig erfarenheter, kunskaper och fakta. Ibland för sig själv men ännu oftare i kombination med annan data.  

Insikt

När vi lyckas tolka och förstå data har vi möjligheter att lära oss om vår verksamhet via vårt data, det vill säga, skapa nya insikter.  

Men, för att omvandla data till insikter finns tre grundläggande krav:  

  • Tillgång: Jag har tillgång till data som är relevant för mig i min roll och de ansvar jag har och de beslut jag fattar.  
  • Förståelse: Jag har kunskap nog för att förstå data och datat är presenterat på ett sätt som är anpassat för att jag ska kunna tolka det. Olika roller har alltså olika behov av datavisualisering. 
  • Förtroende: Jag litar på att data är korrekt. Om vi fallerar på den här punkten så spelar det ingen roll hur väl vi lyckas med andra.
Agera

Även om nya insikter är kul så skapar de per automatik inte verksamhetsnytta. Det är när vi fattar beslut och agerar utifrån våra insikter som nytta skapas. För att omvandla insikter till agerande krävs:  

  • Kultur: Vi utmanar erfarenhet och mänsklig magkänsla, det kräver att vår beslutskultur utvecklas.  
  • Processer: Analyser av data blir en naturlig integrerad del av våra arbets- och beslutsprocesser. 
  • Ansvar: Det är tydligt för oss vilka beslut som vi har mandat till och förväntas att fatta. För affärskritiska beslut finns beslutsprocesser definierade.  

Steget från data till insikt styrs hur väl vi lyckas samla, kvalitetssäkra och visualisera data. Teknik alltså. Steget från insikt till agerande handlar om människor och processer, kort sagt förändringsarbete.

Datadrivna beslut

Att bli datadriven är en resa

Ställer du dig fortfarande frågande till om det är dags att bli datadriven? 💡 De företag som gjort investeringar på området kommer att kunna ta tidigare och bättre beslut. När vi är datadrivna spelar det ingen roll vad vi tror eller hoppas på utan beslut baseras på fakta och insikter.

Datadrivna organisationer  

Det finns en tydlig vattendelare mellan de organisationer som ser verksamhet och IT som två olika saker och de som ser IT som en naturlig del av verksamheten. De senare utgår ifrån sin verksamhet, sina utmaningar när de identifierar de insikter som de vill kunna få från data. De förstnämnda går allt oftast i fällan att låta teknik- och produktval styra analyticsarbetet.  

Vi hjälper er att ta ett grepp om er datadrivna resa. 

Saknar ni kunskap, inspiration och/eller samsyn kring er datadrivna resa?

Startklar Analytics är ett workshopkoncept som resulterat i konkreta initiativ som tillsammans kommer att utgöra resan mot att bli mer datadriven. Du får inspiration och utbildning i en blandning av teori och konkreta exempel. Vi använder beprövade modeller för att definiera nuläge, börsläge samt bryta ned gapet i konkreta, prioriterade aktiviteter.

Läs mer om vårt workshopkoncept Startklar Analytics

Tillsammans med Atea

Konsulttjänster

Ta hjälp av våra experter inom områden som produktivitet, strategi, automatisering, säkerhet m.fl.

Hållbar it

Skapa en optimal balans mellan återanvändning och återvinning – med säkerhet och hållbarhet i centrum.

Outsourcing

Säkra och kostnadseffektiva drifttjänster oavsett om ni har eget datacenter, publika molnplattformar eller Ateas moln.

Ramavtal offentlig sektor

Bred avtalstäckning genom ramavtal via Statens Inköpscentral vid Kammar-kollegiet och Adda Inköpscentral.

Vi har lång erfarenhet och specialistkunskap inom finansiering. Hitta en lösning för it-ekonomi som passar din verksamhet.

KUNDCASE, AKTUELLA GUIDER OCH ANALYSER SAMT INBJUDNINGAR TILL EVENT

Bli först med det senaste inom datadrivet och automation.