2022-12-14

Ensam och utanför men det behöver inte vara så

Känslan av ensamhet kan för många vara extra stark just i december. Högtiderna som nalkas står för umgänge med nära och kära, att ses, träffas och att vara tillsammans.

Ensam äldre man - men det behöver inte vara så

Men dessa högtider kan också vara en period av en ännu starkare känsla av ensamhet och kanske också utsatthet. Vardagen blir annorlunda det är inte öppet på dagverksamheten som jag brukar besöka eller den dagliga verksamheten håller stängt över helgen. Idag är det inte självklart att man har anhöriga och familj nästgårds vi är ibland utspridda och bor över hela världen.

Vart ska jag gå, vem ska jag prata med?

Den upplevde och ofrivilliga ensamheten är en stark faktor för psykisk ohälsa och den ökar för varje år. Det är inte bara bland våra äldre den känslan finns. Känslan av att vara ensam har ingen ålder, den kan finnas hos vem som helst, gammal som ung!

Och det är här tänker jag, som tekniken är en fantastisk möjliggörare för att förebygga en del av den upplevda och ofrivilliga ensamhetenDet är upp till oss som jobbar med välfärdsteknik och it att vara behjälpliga, att underlätta, att bana väg för tekniken, så att den kan vara en fantastisk möjliggörare för den som är ensam.

Atea har tillsammans med forskare på Mälardalens universitet och Apple tagit fram @fikarummet. Det är en digital arena att mötas för en fika kring ett gemensamt intresseområde. Det är bara ett exempel på där tekniken kan vara bryggan för att förebygga ensamhet. Det är att bygga Sverige med it och att göra skillnad på riktigt.

Så om du nu tänkt att du skulle ringa en anhörig eller en vän tänk inte bara, ta upp telefonen och gör det nu!

Jag vill också passa på att önska er alla en underbar jul och ett riktigt Gott Nytt År och glöm inte att göra det där samtalet. Var rädda om Er och varandra

God Jul!