Tillbaka till Digitalisering i skolan
it i skolan Digitalisering i skolan

SETT 2019

Den 9-11 april går SETT av stapeln i Kista.

Vi på Atea befinner oss i monter C:37.

Syftet med vår medverkan är att träffa just dig för att tillsammans kunna diskutera och titta närmare på aktuella frågor kring digitalisering. Vi hoppas att du kommer att finna de här dagarna meningsfulla. Kontakta oss innan eller under mässan så ser vi till att hjälpa er att bygga en givande agenda.

Om du redan har fulltecknade dagar så hoppas vi ändå att du tittar förbi oss, tar en kaffe, och pratar om djupa frågor såsom skolans roll för att introducera barn och ungdomar till det digitala samhället eller hur länge vi kommer att prata om digitalisering som begrepp. Alternativt så får du gärna dela din bästa framgångshistoria som innefattar den digitala sidan av klassrummet.

På onsdag 10 april kommer Voister att finnas med i vår monter. Hör av dig om just du tycker att du har något du vill dela med dig av.

Utöver oss ateaner så kommer vi att ha fint besök av våra samarbetspartners under alla dagarna. Schemat för detta finns här nedanför. Kom gärna och prata mer med dem, eller utmana oss med kluriga frågor.

Glöm inte at följa Atea skola på Facebook och Instagram så får du de senaste uppdateringarna såväl under SETT som resten av året. Glöm heller inte bort att anmäla dig till After-SETT på tisdagskvällen.

Hjärtligt välkommen!

Schema för besökande leverantörer i Ateas monter C:37:

 

9 april:

 • 10.00-12.00: Targus
 • 12.00-15.00: HP
 • 15.00-16.00: Google
 • After SETT

 

10 april:

 • 10.00-12.00: Targus
 • 13.00-15.00: Logitech
 • 11.00-12.00:
  Apple solution expert education
 • 15.00-16.00: Bruce Jepsen

 

11 april:

 • 09:30-11.00: Prion
 • 10.00-12.00: Targus
 • 12.00-13.30: Prion
 • 13.30-15.30: Surface

HP - Anders Nygren

Vad ska en ställa för fråga till dig i montern?

Kom gärna och prata om kvalitet och hållbarhet över hela livscykeln, som exempelvis tre års batterigaranti.

Kan du kort berätta om HP:s satsning på att frakta via järnväg och vilka miljöfördelar det har?

HP har bidragit med stora investeringar till att bygga järnväg från våra fabriker i Kina ända fram till Europa. Miljöbelastningen blir då bara 1/25-del av flygfrakt som oftast är alternativet idag. Genom denna lösningen får vi en starkt minskad belastning på miljön genom hela livscykeln som ju även inkludera produktion och frakter.

Vad måste en som kund tänka på för att stötta detta arbete?

Vill man som kund vara med och stödja denna del av miljöarbetet så bygger det på att man i sina inköpsbeslut har en längre framförhållning då leveranstiderna är något längre.

Logitech - Axel Thunborg

Vad ska en ställa för fråga till dig i montern?

Jag pratar gärna om vilka produkter vi på Logitech har som passar för den rätt hårdhänta miljön i skolan. Jag har själv barn och vet att prylarna behöver tåla lite stryk. Jag pratar gärna också om vilka produkter vi har som kan göra undervisningen lite roligare och därmed öppnar barnens sinnen för att lära sig mer utan att ens tänka på det.

Är det i år som alla börjar använda penna till iPads och i så fall varför/varför inte?

Det kan jag faktiskt inte svara på, men jag ser vår penna, Crayon, som ett super verktyg för att få utlopp för sin kreativitet och produktivitet. Det faktum att Apple använde vår penna (och inte sin egen) på scen i Chicago förra året, säger en hel del om vår produkt. Enligt mig, borde vi sälja många fler än vi gör idag, det är en fantastisk produkt.

Vilka tre saker ska man tänka på om man vill förbättra kvalitén på sina videomöten med ett fåtal deltagare?

Rätt förutsättningar för ljus, bild och ljus. En bra början är att gå in i konferensrummet och kolla förutsättningarna för ljud och ljus. Steg 2 är att ha rätt utrustning i form av kameror, högtalare och mikrofoner. Det är kanske lite svårare än man tror att få till det riktigt bra och man behöver lägga lite tid på det. Jag tror stenhårt på att videomöten blir allt viktigare framöver, om vi ska minska resandet.

Targus - Joacim Backman

Vad ska man ställa för fråga till dig i montern?

Varför är tillbehören så viktiga i elevens dagliga användande av digitala enheter?

Vilken är årets saftigaste nyhet från Targus?

En väska – som passar alla. Väskor och skal ska fungera lika bra oavsett vilken digital enhet man väljer att använda. Ofta finns flera olika typer av hårdvara över olika årskullar och då ska det fungera lika bra för alla att använda Targus Education Work-In, utvecklad baserat på underlag från Sveriges skolor och kommuner.

Vad borde alla kunder tänka på 2019 för att bli maximalt nöjda med sina inköp?

Oavsett vilken hårdvara ni väljer att investera i så tänk på vilken skillnad tillbehören faktiskt har för eleven. Gör det enkelt att bära, använda och skydda enheten så kommer produktiviteten öka och skadorna minska.

Lexplore - Bo Kristofferson

Vad ska man fråga dig under SETT?

Hur kan AI hjälpa barnens läsutveckling i skolan? Hur kan AI användas för öka likvärdigheten i skolan? Hur kan ett AI-baserat verktyg stödja både läraren och skolledaren?

Varför borde alla skolledare vara intresserade av Lexplore?

Man måste genom data få överblick över sådant som är viktigt för den egna verksamheten. Läsutvecklingen är bland det viktigaste för barnen - i alla ämnen. Med överblick och kunskap om hur det ser ut i verksamheten kan man agera och resursfördela för att öka likvärdigheten. 

Vad tror du är nästa stora lösning där AI kommer till nytta för likvärdigheten i skolan?

Adaptivt lärande, det vill säga individualiserat lärande som utgår från varje barns förförståelse, kunskapsnivå och förutsättningar. Då blir inlärningen som bäst. Inte för lätt, inte för svårt. För att kunna göra lärandet adaptiv och personligt så måste man först ta fram den individuella elevens unika profil, till exempel profilen på barnets läsförmåga. Det är den som vi tar fram med Lexplores metod med hjälp av AI.

Google - Joakim Abrahamsson

Vad ska man ställa för fråga till dig i montern?

Fråga mig hur vi på Google kan stötta digitaliseringen i svensk skola, hjälpa huvudmän att spara pengar, lärare att jobba effektivare och få elever än mer engagerade.

Vilka är det mest intressanta verktygen som Google erbjuder för likvärdighet i skolan 2019?

G suite for education är en samarbetsplatform som ger en likvärdig tillgång till produktivitetsverktygen oavsett vilken teknisk hårdvara man som elev eller lärare använder. Telefon, tablet, eller dator, spelar ingen roll. Du har alltid tillgång till ditt arbete eller dina dokument.

Vad är det mest spännande som händer vad gäller digitalisering och skola under de närmaste åren?

Utvecklingen går så fort på teknik och digitaliseringsområdet så det är svårt att sia om de kommande åren. Skall jag nämna något så tror jag att vi kommer se mer utveckling och fler som upptäcker Augemented Reality och Virtual Reality som exempelvis Google Expeditions, som kan hjälpa expandera lärande utanför klassrummets fysiska väggar.

Prion - Fredrika Bernadotte

Vad ska man ställa för fråga till dig i montern?
Vad är Prion och vem är tjänsten för? Vilket värde ger Prion till vår verksamhet? Exemplifiera gärna värdet för mig som: pedagog, förskolechef, verksamhetschef, vårdnadshavare och barn. Vad har ni för nya spännande saker på gång och hur kommer de att ge värde till oss? Hur kommer vi igång med tjänsten? 
Berätta kort om företaget och er lösning?

Vårt arbete är att underlätta för pedagoger och verksamhetschefer inom förskolan att göra ett så bra arbete som möjligt. Som teknikbolag bygger vi en plattform på den bästa tekniken för att ge mesta möjliga värde för verksamheterna. Vår plattform Prion, är speciellt framtagen för dokumentation och föräldrasamverkan i förskolan. Via en lättanvänd mobilapplikation kan pedagogisk dokumentation göras med direkta kopplingar till strävansmålen i läroplanen. Vårdnadshavare kan ta del av sitt barns utveckling och lärande via appen. För pedagoger sker dokumentationen snabbt och enkelt samtidig som chefer får statistik och överblick över arbetet. Det går att skicka ut viktig information till en hel förskola, en avdelning eller vissa vårdnadshavare. Utöver grundfunktioner såsom multi-mediastöd och push notifikationer finns smarta funktioner såsom möjlighet för vårdnadshavare att översätta skriven text i appen till valfritt språk, utskriftsfunktion för att enkelt få ut materialet på papper och mycket mer.

Tre saker som alla borde känna till om Prion?
Att den vanligaste kommentaren om Prion är att den är enkel att använda. Att en av de första finansiärerna bakom Prion är Skype-grundaren Niklas Zennström. Att Prion har tagit fram världens första dokumentationsapp för barn i förskolan.

Tillbaka till Digitalisering i skolan
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer