🌍 Klimat 🌍 Jämställdhet 🌍 Dokumentation 🌍 Etik och styrning 🌍 Leverantörsuppföljning 🌍 Mångfald 🌍 Hälsa
🌍 Så kan vi hjälpa dig som kund 🌍 Så förflyttar vi branschen 🌍 Ta till vara avlagd utrustning
Vår mission är att bygga Sverige med it, vilket innebär att hjälpa svenska verksamheter med deras digitala transformation på ett hållbart och effektivt sätt. Lyckas vi med det kan vi se till att it bidrar till en fossilfri framtid. Atea vill därför stötta samhället i att ta tillvara de möjligheter som finns och samtidigt adressera de utmaningar som branschen har. Ett sådant exempel är behovet av att minska mängden elektronikavfall där livscykelhantering är en av de viktigaste lösningarna. Atea tar idag tillbaka ungefär en tredjedel av allt vi säljer, men vi har höjt ribban och målet är att ta tillbaka allt senast 2030.
”It kan spara minst 30 gånger mer utsläpp än det genererar”
Atea utses för andra året i rad till världens mest hållbara bolag inom IT services, enligt hållbarhetsmätningen Global 100 Index, som skapats av Corporate Knights. Dessutom uppmärksammas Atea i den totala rankingen i Global 100 och placerar sig i år på plats 49, vilket är en förbättring från plats 51 från 2022.
Läs merFör att driva förändring behöver man jobba långsiktigt och samtidigt sätta tydliga och mätbara mål.
Därför har vi samlat våra högst prioriterade hållbarhetsmål i vår strategiska treårsplan.
Det handlar om ansvar på tre nivåer; hos oss själva som medarbetare, i affärer med våra kunder och som tongivande aktör i samhället.
På Atea är vi övertygade om att förändring kommer inifrån. Därför tar våra medarbetare personligt ansvar för sin hälsa, arbetsmiljö och klimatpåverkan.
Utöver att ta vårt eget ansvar vet vi att en stor del av förändringskraften finns hos våra kunder. Därför samarbetar vi med våra kunder och leverantörer i olika typer av initiativ som gör det lättare för kunderna att ställa krav och leverantörerna att möta dem.
Med vår position på marknaden vet vi att vi kan göra mer. Vi brukar säga att vi valt att axla ledartröjan. Det innebär att utmana, engagera och påverka branschen i en mer hållbar riktning. Vi bidrar till samhället och bygger Sverige med it.
Utöver detta jobbar våra kontor i sina närområden olika typer av samhällsengagemang bl a inkluderande sponsorskap.
Christer Wejnerup, specialist och hållbarhetsambassadör i Region Syd
De regionala hållbarhetsambassadörerna har som uppgift att bära ut och fläta samman företagets hållbarhetsarbete med våra affärer i vardagen. Hållbarhetsambassadören kan stötta kunden med kompetens kring de hållbarhetsfrågor som rör it och med tips och råd kring vilka åtgärder och krav som leder till resultat. Christer Wejnerup har arbetat som säljare och försäljningschef på Atea i 15 år. Nu är han också hållbarhetsambassadör för region syd och det är ingen tvekan om att han brinner för frågorna!
Hållbarhetsambassadören stödjer kollegorna i sin region med kompetens och har också till uppgift att skapa dialog med kunderna kring hållbarhetsfrågor – det är tillsammans med våra kunder och leverantörer vi kan göra mest nytta. Roller och ansvar ser olika ut hos kunderna men det är viktigt att kunna ta upp hållbarhet i samtalet så att kunderna känner sig trygga med att de kan vända sig till oss med sina frågor och krav, att de vet att dessa frågor är prioriterade hos oss och att vi kan bidra med kompetens kring hållbar it.
Christer tycker att hållbarhetsfrågorna har utvecklat Ateas erbjudande. Det handlar inte bara om pris och snabba leveranser. Det finns fler värden att ta hänsyn till och Christer lyfter vikten av att det finns personer med kunskap om produktflödet som också har kompetens kring hållbarhetsfrågorna eftersom det går ihop.
Christer tror att också kunderna kan vinna på att kommunicera kring det hållbarhetsarbete man gör. Som ett exempel berättar han om återtagsevent som han organiserat tillsammans med kunder. Att kombinera den praktiska insamlingen av gammal it-utrustning med föreläsningar och information om hållbarhetsarbetet, bidrar till att skapa engagemang och stolthet bland kundens medarbetare.
Det roligaste med rollen som hållbarhetsambassadör tycker Christer är att se exempel på goda effekter. Vid livscykelhantering får kunderna alltid en rapport som visar hur mycket klimatutsläpp de sparat genom att återta it-utrustning som använts färdigt. ”Siffrorna på kundernas klimatbesparingar ger mig gåshud! Man blir en miljömupp!” skrattar han och konstaterar att det är något positivt.
Kristina Lind, verksamhetsutvecklare på Atea i Dalarna
Kristina har alltid brunnit för hållbarhetsfrågor och idag är det en röd tråd i hennes arbete, både i interna och externa sammanhang. Hon arbetar med hållbarhet, kompetensförsörjning och marknad på Atea i Dalarna och stöttar också regionen i frågorna.
En av de delar Kristina tycker är allra viktigast är att öka återtaget och återanvändningen av it-utrustning. ”90 procent av mobilerna kan inte ligga i byrålådorna!”, säger hon.
Därför var hon med och arrangerade en insamling tillsammans med Dataföreningen i Dalarna. Idén om ett gemensamt stort insamlingsprojekt uppkom under ett möte strax innan jul. I juni bjöds medlemsföretag i Dataföreningen, men även andra företag och privatpersoner in att lämna in sin gamla utrustning för återanvändning eller återvinning via Atea. Gensvaret blev stort och positivt. Många uttryckte att de inte kände sig trygga med att lämna in sin gamla dator eller telefon till tippen och tyckte att det var bra att få lämna in dem till säker radering och återvinning.
Det finns ett stort behov av att sprida kunskap, menar Kristina. Både privatpersoner och företag behöver få information hur de kan hantera utrustning som inte längre används. Ibland kan det vara komplext för ett företag att täcka in alla delar från servrar till mobiler, men då menar Kristina att man kan börja med en liten del, att det viktigaste är att komma igång! ”Det är härligt när kunden gjort ett återtag och stolt kan visa upp sin klimatrapport för verksamheten. Det är ett kvitto på att det som de alla bidragit till faktiskt gjort skillnad!”
En annan viktig del som Atea kan bidra med är stöd till kunderna kring hållbarhetskrav och hållbara val. ”Många tycker att det är svårt att veta vilka krav man skall ställa på olika leverantörer och när det gäller it har vi mycket vi kan hjälpa dem med! Den kravguide Atea tagit fram är ett exempel, och Atea Sustainability Focus är ett annat.
Det är som bananerna i affären, det borde bara finnas ekologiska bananer att välja på, men till dess måste man visa vad man vill. Det är då valet är viktigt!”