Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Atea

Molntjänster

Vad är molntjänster?

Molntjänster är datorkraft, datalagring och tillgång till mjukvara via internet som ger enorma möjligheter. Oavsett om du är ett litet företag som bara behöver tillgång till enkla samarbetsverktyg. Eller ett större företag med behov av mycket lagringsutrymme och datorkraft.

Det är en djungel av molntjänster och vad du väljer betyder mycket för om din verksamhet lyckas att ta resan till molnet. Vi erbjuder privata eller publika molnlösningar som Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Cloud Platform eller i en hybridkombination.

Vilka fördelar finns med molntjänster?

Fördelarna är många men den främsta är att er verksamhet själva slipper köpa, installera och hantera egen hårdvara, utan istället betala för det ni nyttjar.

Verksamheten kan själv välja att växla både upp och ner i vilken prestanda som behövs, även helt automatiskt. Vid tillfälliga pikar i belastningen behöver inte användarna påverkas av långa svarstider eller oåtkomliga system. Vid lägre användning av systemet minskas prestandan och även priset.

Olika molnlösningar

Publika moln ☁️

Publika cloud är standardmolnmodellen där företag får tillgång till lagringskapacitet, datorkraft, plattformar för it-utveckling och mjukvara över internet. Microsoft Azure, IBM Cloud, AWS Cloud är exempel på offentliga molntjänster.

Privata moln ☁️

Det privata molnet ger dataåtkomst i ett privat nätverk. Med denna molntjänst är data inte tillgänglig för tredjepartsleverantörer och företaget ansvarar för administrationen. Det kan vara molntjänster som produceras och görs tillgängliga av infrastrukturleverantörer som Atea, eller egenproducerade tjänster.

Hybrida moln ☁️

Hybrida moln kombinerar det bästa av två världar och har blivit framtiden för många företag. Molntjänsten kombinerar offentliga tjänster från våra partners som Microsoft, Cisco, IBM och VMware, med företagets egna datacenter eller privata moln. Molntjänsterna kan hyras till din egen plats, hållas i våra datacenter eller i något av våra partners datacenter.

Suveräna moln ☁️

Sovereign Cloud, eller suveräna moln, levereras från en specifik leverantör under de strikta regelverk som gäller i landet där tjänsten konsumeras. 

Suveräna moln passar ofta publik sektor där kravet på efterlevnad av juridiska krav vad gäller informationslagring och säkerhet är höga.

Dessa typer av molnleveranser kan vara dedikerade nationella molntjänster med utökad säkerhet och lagring av data som följer det egna landets lagar. De kan också vara ett privat moln som levereras i samarbete med en leverantör som Atea vilken producerar tjänsten i det land där den konsumeras.


Kostnadskontroll med Cloud Intelligence Service

Är du igång med molntjänster, men har en känsla av för liten kontroll över konsumtionen? Eller funderar du på att använda molntjänster, men är rädd att du inte ska ha kontroll över kostnaderna förknippade med den faktiska förbrukningen?

Cloud Intelligence Service övervakar, analyserar för att se hur resurser kan hanteras mest kostnadseffektivt. Dessutom kommer våra experter att ge råd och hjälpa till om hur ditt företag kan konsumera molntjänster mer effektivt.

Väg genom molnen

Hur kommer man igång med molntjänster?

Allt börjar med CloudTrack som är vårt ramverk för att utföra migrering till molnet och som även inkluderar ett brett utbud av workshops, konsulttjänster och hanterade tjänster. Det handlar om att göra en bra plan och ett strukturerat förhållningssätt för att genomföra migrering till molnet. Vi har en unik lokal kompetens och erbjuder strategisk rådgivning och stöd kring allt från planering till genomförande och drift.

CloudTrack
datacenter

Virtuellt datacenter i det svenska molnet

Med Molnserver får ni ett virtuellt datacenter i det svenska molnet. Genom att Atea tar hand om drift och underhåll slipper ni mycket av det ansvar som vanligtvis är förknippat med ett datacenter. Summerat ger tjänsten tillgång till virtuella servrar med tillhörande nätverk, lagring och operativsystem där ni sedan kan skapa er virtuella datacentermiljö.

Molnserver

Vägen fram för ett mer digitaliserat Sverige

Missa inte det senaste gällande it-driftsutredning och vad det innebär för din verksamhet. Se hela filmen om it-driftsutredningen och molnfrågan ur ett vidare perspektiv (ca 20 min).

Atea Cloud Portal - butiken för alla dina molntjänster

Med Atea Cloud Portal är det enkelt att över tid administrera och konsumera molntjänster. Genom att logga in på Atea Cloud Portal erbjuds du kostnadsbesparingar genom att samla dina inköp och få tillgång till produkter för din verksamhets behov.

Tillbaka till Atea