2024-03-04

Sveriges konkurrenskraft stärks med digitalisering i molnet

I dag finns det bättre möjligheter än på länge för företag att satsa på molnbaserade lösningar. Tack vare att ett flertal frågetecken rätats ut — bland annat när det handlar om hantering av personuppgifter — och i vilken uträckning man kan använda amerikanska molntjänster så har spelplanen förändrats och nya möjligheter skapats.

Sverige kan nu ta viktiga kliv framåt i digitaliseringsresan. Och möjligheten att använda molntjänster, både inom privat och offentlig sektor, är en förutsättning för att möta de förväntningar samhället står inför de kommande åren. Användningen av molntjänster är också en viktig del för att Sverige ska kunna fullfölja de mål om säker digitalisering som EU beslutat om i programmet EU Digital Decade, som löper fram till 2030.

– Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Det här i sig är inte synonymt med molntjänster, men outsourcing är ett bra verktyg för att skapa ekonomiskt utrymme för digitalisering. Vi får en flexibilitet i molntjänster, där vi automatiskt kan skala och hålla hög tillgänglighet på ett annat sätt än i våra egna datacenter, och vi kan nyttja ny teknologi som annars är väldigt kostnadsdrivande och kräver stora investeringar i en egen infrastrukturmiljö, säger Nina Karlsson, Business Area Manager för Hybrid Platforms på Atea.

En förutsättning för att det ska vara möjligt att nyttja potentialen som molnet erbjuder är att information skyddas på ett säkert sätt. Med digitala suveräna moln erbjuds nya möjligheter att hantera information som tidigare inte varit aktuell för molntjänster. Nya lager av skyddsmekanismer och juridisk regelefterlevnad har flyttat fram gränserna för användning av ny teknik som möter nya behov — någonting som är en förutsättning för att Sverige ska kunna fortsätta att säkra sin konkurrenskraft i en alltmer datadriven värld inom privat och offentlig sektor.

Fakta: Fem steg – så hanterar du data på ett säkert sätt
  1. Noggrant förarbete. Genom att i ett tidigt skede veta vad du vill få ut av din molnstrategi kan du snabbt koppla på de funktioner du vill använda och skala upp och ner efter behov.
  2. Kartlägg och analysera. Se till att du använder rätt tjänster till rätt saker. Att lyfta över all data från den befintliga it-miljön till en molnlösning är sällan den optimala lösningen. Klassa din information och se vad som passar i molnet och vad som bör hållas utanför.
  3. Rätt säkerhetsnivå. Kunskap om din information och vilket skyddsvärde den har är en förutsättning för en lyckad molnförflyttning! All information hör inte hemma i molnet!
  4. Följ molnutvecklingen! Utvecklingen går framåt hela tiden och nya lösningar dyker ständigt upp. Genom att följa utvecklingen vet du bäst vad som passar ditt företag.
  5. Se till att det finns en tydlig exitplan. Skapa redan från början goda förutsättningar för att om det skulle vara lämpligt, kunna dela upp leveransen eller helt byta molntjänstleverantör.