2018-10-11

Från 95% till 100% mobil för superusers

En god vän sade till mig för något år sedan: "Erik, vet du vad! För mig är mobilen nummer 1 och jag använder den till 95% av allt jag gör i jobbet."

Atea Citrix

De senaste veckorna har jag använt en ny mobil som skulle klara Lottas behov till 100%.

Mobilen som arbetsredskap

Idag är mobilen som bäst när du konsumerar information och det kan vara mera utmanade att skapa eget material på mobilen med tanke på skärmstorleken och det inbyggda tangentbordet. Det går att skapa information med lite/mycket vilja men att jobba med större mängder undviks. Det finns ett antal olika lösningar för att ansluta externa tillbehör till telefoner för att göra det enklare att just mata in information men ganska få väljer att investera i dessa.

Fria platser 

USB-C

Vi har infört fria platser på vårt kontor i Kista och dessa är utrustade med Philips Brilliance 32 tums skärmar med en inbyggd dockningsstation. I skärmen ansluts Ethernet kabel, tangentbord och mus och ut till din dator finns en USB-C sladd som ansluter allt och dessutom laddar upp din dator samtidigt. Vi har använt denna lösning under 6 månader och det fungerar riktigt bra, oavsett om en PC eller Mac ansluts till skärmen. Detta sparar verkligen tid för oss eftersom ingen behöver plocka upp sin egen strömadapter och leta rätt på en konverteringsadapter mellan MiniDVI till Displayport för att kunna jobba på en arbetsplats.

Dockningsfunktionen DEX

Nu kommer det även telefoner med inbyggt stöd för externa enheter. Nya Samsung Note9 har en inbyggd dockningsfunktion i telefonen vid namn DEX och det finns även några tillbehör som är utvecklade av Samsung men eftersom Note9 använder USB-kan du även ansluta andra enheter.

Så till magin med USB-C, eftersom denna port numera är standard på både PC, Mac och många telefoner kan du använda samma sladd för att ladda och ansluta din telefon som till din moderna dator. Du kan inte vända kabeln fel och den är dessutom en hen eftersom den är lika i båda ändar. Kort sagt, du kan inte ansluta den fel. När jag ansluter Note9 till Philips Brilliance skärmen startar DEX med automatik och kopplar in både Ethernet, tangentbord och den Logitech MX Master mus som Lasse så vänligt lämnade efter sig. DEX expanderar upp skärmen och skalar även flera av Android apparna till fullskärm med anpassade menyer. Men det är fortfarande Androidversion av Microsoft Office så det är enklare versioner. Eftersom vi skulle till 100% behöver vi lägga till ytterligare en lösning.

Enkelt tack vare klientvirtualisering

Magin med klientvirtualisering har funnits i många år men med Note9 blir det enkelt, genom att installera Citrix Workspace eller VMware Workspace One får du tillgång till en komplett virtuell PC i din telefon. Denna PC kör du via DEX på en fullstor skärm med Ethernet, tangentbord och mus och du kan använda alla applikationer i sin vanliga Windows version. Vi på Atea har genom Citrix tillgång till våra applikationer, filer samt en Windows 10 desktop virtuellt och när jag använder detta slås  jag över hur snabbt och enkelt det fungerar via mobilen.

Atea Citrix

Så där ja, mission accomplished och klart för 100% mobil för Lotta och andra mobila superusers.