Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från industriell ekonomi till Chef Bid Office

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Adam Johansson
Examen: Civilingenjör industriell ekonomi, 2017
Roll på Atea: Chef Bid Office

”Hållbarhet är en kärnfråga för Atea och vi satsar på kompetens inom detta område.”

En resa med hållbarhet och ledarskap i fokus

Adam började som management trainee på Atea 2017 och gick därefter in i rollen som affärsprojektledare. Med ett stort intresse och engagemang för hållbarhet blev han samtidigt hållbarhetsambassadör. I år började han en ny roll på Atea som Chef Bid Office där han tillsammans med sin gruppering utmanar traditionella affärsupplägg och gör det möjligt att konsumera it på ett cirkulärt, kostnadseffektivt och hållbart sätt.

Vad fick dig att välja att börja hos oss?

När jag närmade mig examen från min universitetsutbildning sökte jag många jobb. Många bolag har assessmentdagar för snart examinerade studenter och tillika hade Atea en assessmentdag för traineeprogrammet. Många andra bolag var såklart intressanta och jag fick även ett par erbjudanden hos andra arbetsgivare. Däremot kände jag aldrig riktigt att jag var mig själv i situationen som jobbsökande förrän jag kom i kontakt med Atea. Här fanns det ett upplägg på traineeperioden och en allmän upplevelse att man på riktigt var intresserad av att lära känna vem jag var, jämfört med att utvärdera om jag var en person som passade en specifik mall vilket jag fick känslan av på vissa andra arbetsplatser. Jag kände direkt att jag passade bra in på Atea.

”Tycker du att något är viktigt och rätt så är det stor chans att du också kan vara med och förverkliga det på Atea.”

Beskriv dina olika roller som du haft på Atea

Management trainee 2017-2018

Min tid som trainee på Atea ser jag ödmjukt tillbaka på. Under ett års tid fick jag göra en resa genom stora delar av Ateas verksamhet. Jag arbetade inom våra större organisatoriska enheter med allt från affärsutveckling till sälj och leverans. Det är en ynnest att som nyexaminerad under ett års tid få arbeta sida vid sida med olika människor i lika många roller, allt från strategiska program med Ateas VD till leveransfrågor hos kundtjänst. Som trainee fick jag ett kontaktnät och en förståelse som har varit helt avgörande i mitt fortsatta arbete. Det bästa med Ateas traineeprogram är att jag får hitta min nästa roll på Atea under året. Om det hade funnits en förutfattad mening om vad jag skulle arbeta med efteråt hade jag aldrig hittat den vägen som jag har tagit idag.

Affärsprojektledare 2018-2020

Jag fortsatte på Atea som affärsprojektledare där jag drev flera av Ateas större anbudsprojekt. Det är en fartfylld vardag med skarpa deadlines där varje projekt ser olika ut när det kommer till både team och lösning. Därav är det även en roll som gör att man får arbeta med många olika kollegor vilket passar mig bra.

Samtidigt som jag arbetade som affärsprojektledare hade jag även rollen som hållbarhetsambassadör och arbetade med hållbarhetsfrågor för våra kunder i och runt Stockholm. Hållbarhet är en kärnfråga för Atea och vi satsar på kompetens inom detta område. Jag fick bland annat möjlighet att besöka underleverantörer till en av våra partners i Kina under min tid som hållbarhetsambassadör.

Chef Bid Office 2020-

Idag har jag rollen som ansvarig över Bid Office. Vi är en grupp med upphandlingsspecialister och Bid Managers och stöttar våra regioner och lokala kontor med expertkompetens inom bland annat LOU och affärsstrategi. Som ung ledare kompletterar min nyfikenhet den djupa kompetens och erfarenhet som finns i gruppen. Den mixen är enligt mig helt oslagbar!

Hur var övergången från att vara student till att börja jobba på Atea?

Övergången till att börja jobba är såklart tuff för de flesta. Här har mina mentorer, faddrar och unga kollegor i samma situation varit ett stort stöd. Arbetslivet är mycket mindre inramat än livet som student. Det finns alltid något att göra och ingenting är någonsin helt klart. För mig handlade det mycket om att lära sig prioritera vad som är viktigast just nu och att inte göra alla andra saker som är mindre viktiga just nu.

Vilka utbildningar har du fått ta del av?

Jag har fått gå kurser inom ledarskap, retorik, hållbarhet och projektledning.

Vad brinner du för?

Jag brinner för att inspirera och engagera andra om hur vi tillsammans bygger en bättre och mer hållbar framtid. Det finns alltid en bättre och mer hållbar lösning med it och dessa vill jag utveckla med kunder, kollegor och partners.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

På Atea finns en kultur som verkligen tar tillvara på engagemanget hos medarbetarna. Barriärerna för att verka inom och utanför sin roll är låga till obefintliga. Under mina dryga tre år har jag haft många ansvar som ligger utanför min arbetsuppgift på pappret som jag fått möjlighet att driva, mycket på grund av att jag är intresserad och brinner för frågan. Tycker du att något är viktigt och rätt så är det stor chans att du också kan och får vara med och förverkliga det på Atea.

”Det krävs mycket för att man ska få känslan av att vi sätter laget före jaget, och den känslan har jag varje dag.”

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?

Släpp alla förutfattade meningar angående vad som är bra, "inne" eller förväntat när du letar efter jobb. Många nyexaminerade kan känna att de ska eller bör gå en viss väg i sin karriär, börjar arbeta i den riktningen och sen så känns det inte riktigt rätt. Var snäll med dig själv, "inte riktigt rätt" är troligtvis helt fel och då måste du ta ansvar över dig själv och göra något åt det. Var därför krass med dig själv innan du ska välja ditt första arbete, kommer jag trivas här?

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Jag arbetar med det varje dag. Hur man med hjälp av it kan hantera it-utrustning mer cirkulärt. Det är en enorm vinst för både plånboken och klimatet.

Ateas värderingar är vi sätter laget före jaget, vad betyder det för dig?

En värdering betyder ingenting om man inte känner den i kroppen. Det handlar om vad vi gör varje dag för att skapa och bidra till den känslan. Hur vi lyfter andra medarbetare snarare än oss själva, hur vi är lyhörda och hjälper till om någon har för hög belastning, hur vi organiserar oss med olika kompetenser och synsätt, hur vi möts och hur vi undviker personliga bonusar.  Det krävs mycket för att man ska få känslan av att vi sätter laget före jaget, och den känslan har jag varje dag.

Tillbaka till Student