2023-11-01

Resan på Atea har bara börjat...

Ungefär åtta månader har gått sedan ett okänt nummer dök upp på mobilskärmen. Ett samtal jag satt och väntade på med spänning och nervositet. Ett samtal som skulle kunna påverka min framtid.

Filippa Åkesson
Filippa Åkesson
Management trainee
Traineer

Jag svarar och förstår direkt vad det handlar om. Det är Sara Ångström som är program manager på Atea Sverige på andra sidan telefonen. Hon inleder glatt med några ord och säger sedan: ’’Du har blivit antagen till Ateas management traineeprogram’’.

Och nu står jag här, två månader in som management trainee inom Marknadskommunikation på Atea Sverige. Två helt otroliga månader som både varit roliga, spännande och utmanande!

Jag heter Filippa Åkesson och har tidigare studerat företagsekonomi med inriktning mot teknik och design på Södertörns högskola i Stockholm. Ni ska nu få följa med på min resa hittills på Atea och allt jag redan hunnit vara med om som trainee. Häng med!

Nytt för traineeprogrammet i år är att det finns fyra inriktningar på programmet: Mjukvara & moln, Hållbar livscykelhantering av it, Managerade tjänster och Marknadskommunikation. Där jag har valt marknadskommunikation, vilket jag är så nöjd med. Två av fem moduler består av vald inriktning och efter genomfört traineeår fortsätter jag min resa på Atea i en roll inom inriktningen.

Programmet pågår under en tio månaders period och sätts igång under hösten. Vi rivstartade med två veckors introduktion där vi bland annat fick lära oss mer om de olika modulerna samt utföra en del utbildningar som är viktiga för att lära känna företaget. Under den första veckan var vi på besök på Ateas logistikcenter i Växjö. Här fick vi spendera tid med bland annat Joel Lindquist som är chef för erbjudande AHS där han berättade om Atea Hardware Services och deras arbete med hållbar livscykelhantering. Vi fick gå en rundtur i logistikcentret och träffa flera nya kollegor.

Workshop

En del av introduktionsveckorna handlade om ett case vi fyra traineer skulle genomföra tillsammans. Veckan bestod av att arbeta en hel del med upplägg, information och presentation. Ett superspännande case där vi traineer fick möjlighet att lära känna och samarbeta med varandra.

Varför är Atea The Place To Be för mig?

Efter bara två veckors introduktion har vi redan fått vara med om en hel del och resan har bara börjat. Någonting som jag kände direkt när jag klev innanför entrén på Stockholmskontoret är den fantastiska företagskultur som genomsyrar. Alla hejar på varandra, man bjuder på sig själv, tar sig tid åt sina kollegor, pratar vid kaffemaskinen och alla finns där för att hjälpa till vad det än gäller, oavsett hur stort eller litet det är. Jag vill jobba på ett företag där kulturen är stark och där man inte behöver vara rädd för att göra fel. En plats där alla hjälps åt och där värderingarna faktiskt har stor betydelse för medarbetarna.

Det här är något som vi fick känna av ytterligare genom att delta på det årliga eventet Atea Landslagsläger. Dagen startade tidigt och vi begav oss till Bosön. Väl framme är det man ser massor av blåa landslagsjackor, redan där känner man av stämningen och energin som fanns med resten av dagen.

Agendan är fylld av intressanta pass med en hel del inspiration. Under dagen nämns bland annat Ateas hjälpande händer och Miniorlandslaget. Två otroliga initiativ som både berör och skapar positiv förändring för många. Två initiativ där Atea sträcker ut en hand och där vi tillsammans kan göra världen lite bättre. Detta är också en av de saker som gör att Atea är The Place 2 Be för mig. All tid och engagemang som företaget lägger ned för att förändra samhället till det bättre på många olika sätt, både när det gäller social hållbarhet och den miljömässiga aspekten. Det är något som är viktigt för mig.

Chans till personlig utveckling redan från start

Introveckorna började lida mot sitt slut och det är dags för oss traineer att gå in i våra moduler. I och med det nya upplägget för i år, där vi traineer får chans att välja inriktning, så började jag min första modul på marknad. Redan från start kändes det helt rätt. Veckorna har bestått av en hel del informationssökning i form av intervjuer, läsning och självständigt arbete. Ett perfekt sätt att starta upp när man är nyanställd på ett företag, att få chansen att lära känna kollegor och lära mig massor om företaget och hur avdelningen arbetar. Vissa bitar har varit mer utmanande, men det är också något som har varit så bra. Jag får redan från start chans till att utvecklas och utmanas på många olika plan och jag har redan lärt mig så mycket. Från att projekten kändes stora – till att jag nu i slutet av den första modulen har levererat fyra olika projekt som har berört alla delar på marknadsavdelningen. Tack till Kiki Helmin som varit modulägare under perioden, för alla fina samtal som varje gång gett mig en energiboost, men även alla kollegor som hjälpsamt ställt upp och svarat på alla frågor jag haft.

Filippa

Så roligt att spendera en hel dag tillsammans med Patricia.

Under dessa åtta veckor har jag även hunnit besöka Jönköping för att gå på Atea IT-arena tillsammans med Patricia Parker Nielsen som är marketing automation specialist. Dagen började tidigt, närmare sagt runt 04.00 för att ta tåget mot Jönköping. Denna dag var till för att jag skulle få med mig information till ett av mina

projekt jag skulle genomföra inom marketing automation. IT-arenan är ett event för it-medarbetare där kunder och partners möts för en hel dags kompetensboost. En full agenda med olika pass där årets tema var kunskap och beredskap för framtiden.

Första modulen avslutas med platschefsdagar och mentorsdagar. Här delas vi traineer upp och besöker olika platschefer i olika delar av Sverige. Jag fick äran att besöka Linköping för första gången någonsin, där jag fick träffa platschef Anna Bergman och följa med på allt man kan tänkas göra under en arbetsdag. 

Första dagen avslutades med ett träningspass i friidrott hos LGIF som är en av de friidrottsföreningar som har startat upp ett miniorlandslag tillsammans med Atea. Dagen därpå fick jag spendera med försäljningschef Tomas Altéus. Här fick jag mer inblick i sälj och hur en dag som försäljningschef kan se ut. Perfekt nu när jag går över till nästa modul som för mig är sälj & konsult.

Filippa och Torbjörn

Resterande del av sista veckan spenderas med mentor Torbjörn Jonsson som är marknadschef. Torbjörn har varit till stor hjälp på olika sätt under första modulen hos marknad. Upplägget är liknande och här kommer vi få spendera hela dagarna tillsammans.

Traineeåret har bara börjat, och ja ni ser ju hur mycket jag redan hunnit med att göra. Tack till alla som bidragit till att göra Atea The Place To Be för mig trots den korta tid som har gått. Jag är så exalterad för vad det här året har att erbjuda!

Allt gott

Filippa