2022-11-18

Atea, över mina förväntningar, och lite till…

Ja, hur sammanfattar man de snart första 3 månaderna av denna händelserika tid som Management trainee på Atea? Det är inte lätt, vilket bara är positivt.

Aron Goitom
Trainee

Mitt namn är Aron Goitom, och jag har sedan tidigare en kandidatexamen i företagsekonomi och även en masterexamen i företagsekonomi med fokus på management från Jönköping International Business School (JIBS).  

Traineeprogrammet innehåller de fem modulerna Affärsutveckling, Atea Hardware Services (AHS), Konsult, Software och Sälj som är uppbyggda kring Ateas olika affärsområden. Under de 10 månader jag är trainee har jag möjligheten att arbeta med projekt som är formade efter förändringar och möjligheter för Atea.  

Jag spenderar ungefär 8 veckor i varje modul där jag lär mig hur mina kollegor arbetar och hur affärsområdet skapar värde för Atea och till kund. I modulerna får jag även insikt i vad som är aktuellt genom att vara delaktig på olika typer av möten, både internt men även med kund. Utöver de olika modulerna får jag vara en del av case-veckor tillsammans med de andra traineerna och även en vd-vecka där vi får hänga med vår vd för Atea Sverige, Linus Wallin. Under denna vecka får vi en inblick i hans vardag som vd för Nordens största it-bolag, samt utvecklingen i branschen som Atea är högst bidragande till.  

Jag fick äran att börja med modulen Software vilken fokuserar på utvecklingen inom mjukvara. Jag spenderade denna modul med våra experter, lösningsarkitekter och konsulter. Här fick jag en inblick i hur vi levererar licenser och molntjänstslösningar till våra kunder. Jag spenderade mest tid med det härliga gänget som jobbar med molntjänster, och det har varit kul att få lära sig mer om hur det fungerar och möjligheterna som molntjänster för med sig. Jag känner verkligen att jag blev utmanad, vilket jag uppskattar mycket. Under softwaremodulen fick jag även träffa personer från Atea Norge och Danmark, där vi arbetar landöverskridande för att leverera värde till våra kunder, Atea arbetar ständigt för att bli ”One Atea” och att ”spela bästa laget” oavsett land eller kontor. 

Jag gör just nu min andra vecka på säljmodulen. Här får jag hänga med våra kundansvariga. Trots den korta tiden på modulen har jag hunnit med allt ifrån kundbesök och workshops till partnerevents. Jag ser med ivrighet fram i emot att fortsätta denna modul.  

Kändes rätt från start 

Om vi backar tillbaka bandet så var det aldrig självklart att jag skulle börja jobba med it. Långt innan jag tog examen började jag fundera över vad för typ av bransch, men framförallt vad för typ av företag, jag ville arbeta på. Under min sista tid som student fick jag upp ögonen för digitalisering och den centrala roll it har i utvecklingen av vårt samhälle. När jag sedan läste mer om Ateas traineeprogram, blev jag genast intresserad då det lät som en fantastisk start på karriären. Från första steget, vilket var en CV-lös ansökan, kändes det rätt. När jag sedan besökte huvudkontoret i Kista under assessmentdagen, där jag fick träffa framtida kollegor och höra mer om Ateas unika kultur, var jag säker på att det var här jag ville arbeta.  

Något som verkligen fastnade hos mig under rekryteringsprocessen var att Atea lyfte vikten av att jag ska välja företaget lika mycket som företaget skulle välja mig, och så blev det! Jag ville jobba för ett företag där värderingar inte bara är något som står på kontorsväggarna utan där det är en del av företagets identitet och leder oss framåt.  

Min resa på bolaget började i ett högt tempo, minst sagt. Redan första veckan var det dags att bege sig till Norge och mer specifikt Oslofjord där vi deltog i en kickoff tillsammans med hela koncernen, vilken består utav Atea Sverige, Finland, Danmark, Norge, Estland, Lettland och Litauen. Det var alltså närmare 6500 Ateaner som var på plats denna helg, vilket var helt otroligt och ett perfekt avslut på min första vecka! 

Under dessa dagar fick vi möjligheten att lyssna på flera talare, bland annat vår koncern vd Steinar Sønsteby. Jag fick även lära mig mer om Ateas hjälpande händer som är en medarbetarfond där vi genom bidrag från Ateas medarbetare ger stöd till krigs- och katastrofdrabbade områden. Dessutom dubblar Atea det bidrag som medarbetarna skickar in. Ateas 10 strategiska partners var även på plats och hela helgen blev en fantastisk uppvisning av hur vi är One Atea. 

(Peter Falk – IT-arenan Stockholm 2022) 

Sedan dess har jag haft privilegiet att lära mig mer om inte bara Atea men även it-branschen på andra roliga events, som den årliga It-arenan som anordnas av Atea över hela Sverige. Under denna dag medverkar de största it-bolagen i Sverige där It-arenan blir en mötesplats och framtiden kan diskuteras tillsammans med kunder och partners. På It-arenan i Stockholm fick jag lyssna på flera inspirerande dragningar på diverse teman kopplat till it. Bland dessa talare fick vi ta del av ett huvudtal av Peter Falk om teknikens påverkan, dåtid, nutid och för framtiden. Avslutningsvis fick vi lyssna på Mattias Beijmos föredrag om balansen mellan internets påverkan på frihet och ett hot mot demokratin, vilket var väldigt intressant. 

Som trainee är du aldrig ensam, utan man har ett fantastiskt kontaktnät av människor, allt ifrån dina kollegor, fadder i modulen, mentorn du blir tilldelad i början av programmet eller de andra traineerna som alltid är en fråga eller fundering bort. Stödsystemet har varit viktigt för att snabbt komma in i rollen som trainee. Jag träffar till exempel min mentor Joakim Wellmar, som är regionchef i Stockholm, minst en gång i veckan. Genom Jocke får jag en inblick i hans roll och jag har möjlighet att lyfta utmaningar, intresseområden eller annat jag vill diskutera. Utöver detta kan du som trainee vända dig till alumninätverket som består av tidigare trainees som har haft samma roll som du har. Det är inte bara business med detta nätverk utan vi gör även aktiviteter utanför arbetstid.  

Sist men inte minst vill jag uppmärksamma mina traineekollegor Eleonore, Emilia och Jiota lite extra. De har varit en viktig del av mina första tre månader på Atea. Den tid vi har spenderat tillsammans på och utanför vår arbetsplats tar jag med mig in i fortsättningen av detta år som trainee. 

Mina förväntningar på traineeprogrammet var väldigt höga med tanke på allt gott jag hade hört om programmet innan jag började. Tre månader in i programmet kan jag bara konstatera att Atea har levt upp till förväntningarna, och lite till! 

Stort tack till alla kollegor inom Atea som jag har kommit i kontakt med under denna korta tid, och som bidragit till att göra Atea till The Place To Be för mig. Jag ser fram emot resterande tid av traineeprogrammet och min fortsatta resa inom Atea.  

Vi hörs! 

Aron Goitom