2024-04-03

Mina lärdomar från traineeåret

Sju månader har passerat sedan jag klev in i management traineeprogrammet, och tiden har flugit förbi. Och oj vad jag har hunnit med mycket, allt från möten med högt uppsatta chefer till glittrande galor och allt däremellan. Nu är det dags för mig att få dela med mig av mina erfarenheter och insikter.

Irma Ekdahl
Irma Ekdahl
Management Trainee

Mitt namn är Irma Ekdahl och jag har studerat Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot it-miljöer på Umeå Universitet. Nu är jag här, relativt nyinflyttad i storstan och arbetandes på Atea. Hur hamnade jag på här kan man undra? Jag har under hela min studietid varit lockad av företagskulturen på Atea. Sedan så såg jag en bra möjlighet att starta min karriär inom it-branschen i en traineeroll där mitt lärande och utveckling står i fokus.

Min inriktning: Managerande tjänster 

Jag har inriktningen Managerande tjänster på mitt traineeår, vilket innebär att jag kommer börja arbeta på den enheten efter avslutad traineeperiod. Men vad gör enheten? Enheten Managerande tjänster hjälper organisationer att optimera sina it-enheter, frigöra tid och resurser samt säkerhetsställa en smidig och effektiv drift av kundens miljö. Kunder vars it-miljö Atea driftar kan i stället för att drifta miljön själv lägga mer fokus på att utveckla sina verksamhet.  

Nu ska ni få hänga med när jag berättar vad man lär sig som en management trainee på Atea.  

Glitter, konferens och nya erfarenheter 

Först och främst måste jag berätta vad vi gjort sen sist ni hörde från Antonia. Vi har gjort så många saker så jag vet knappt vart jag ska börja, men det är två veckor som sticker ut. Först uppstartsveckan i januari, under denna vecka hann vi med Atea Friidrottsgalan, två dagars chefsmöte och partnermöte. Det var en intensiv och väldigt spännande vecka.

Veckan började med en kväll i glitter, Atea Friidrottsgalan. Under kvällen delades priser ut till friidrottare som har presterat under året och senare var det en hel del mingel. Det var en rolig kväll utöver det vanliga. Dagen efter åkte vi ut till Bosön för Chefsmöte. Det är en två dagars lång konferens där våra chefer på Atea samlas och diskuterar året som har gått samt strategi och fokus framåt. Därefter var det partnermötet, där vi samlar våra partners på ett dagsevent och går igenom året som har gått och berättar om Ateas fokus kommande år.

Konferens

Den andra veckan som sticker ut är vd-veckan. Vd-veckan innebär att vi management traineer under en vecka får spendera tid med vår vd, Linus Wallin. Under vår vd-vecka fick vi följa med på en liten roadtrip till vårt Skara och Västerås kontor. Under veckan fick vi en bra inblick i Linus arbete genom att vi exempelvis sitter med på alla Linus möten. Vi var bland annat med på ett kundmöte, ett ledningsmöte med Västeråskontoret och två kontorsmöten. Förutom det så har vi fått hänga med alla våra trevliga och härliga kollegor på respektive kontor.

Men vad är det vi faktiskt lär oss av allt roligt vi får hitta på? Jo det ska jag berätta för er nu, häng med!

Lärdomar

Tre saker traineeåret än så länge har lärt mig och som jag tar med mig:  

 1. Insikter om bolagets strategi och fokus
  Efter att ha deltagit på chefsmötet och fått hänga med vår vd under en vecka har jag fått en unik inblick i bolagets strategiska planer och fokusområden för det kommande året.
 2. Möjligheter till personlig utveckling
  Genom att sitta med och lyssna på ledningsmöten, chefsmötet, nätverksträffar och andra typer av möten med mentor och andra ledare inom Atea har jag fått en insikt hur ledare på Atea arbetar. Det jag tar med mig är en fördjupad förståelse för företagets beslutsprocesser och värdefulla lärdomar om ledarskap som kommer vara väldigt värdefulla för min fortsatta utveckling.
 3. Våga säga vad du tycker!
  Visa din vilja att bidra och dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter till dina kollegor. Om du har kunskaper eller färdigheter som kan vara användbara för andra i organisationen, tveka inte att erbjuda din hjälp eller dela med dig av din expertis. Som nyexaminerad ser du organisationen med helt nya ögon och kan bidra med nya perspektiv vilket alltid är välkommet. 

Genomgående under hela traineeåret är det ett stort fokus på nätverkande för att lära känna bolaget och människorna som jobbar här. Två ytterligare saker jag tar med mig kopplat till just nätverkande är:

 1. Var öppen och nyfiken
  När du börjar på din nya arbetsplats, var öppen och nyfiken på att lära känna dina kollegor. Ta dig tid att prata med olika människor inom organisationen och ställ frågor! Att vara nyfiken och öppen skapar en positiv atmosfär och visar att du är engagerad i att bygga relationer på arbetsplatsen.
 2. Delta i sociala evenemang och aktiviteter
  Ta chansen och lägg tid på att delta i sociala evenemang och aktiviteter som anordnas av din arbetsplats, teambuildingaktiviteter, event eller företagsfester. Dessa tillfällen ger dig möjlighet att träffa kollegor utanför arbetsplatsen i en mer avslappnad miljö och bygga mer personliga relationer.  

Genom att vara öppen, engagerad och villig att bidra till gemenskapen på din nya arbetsplats kommer du att kunna bygga starka och givande relationer med dina kollegor och skapa ett starkt professionellt nätverk som kan vara till nytta för din karriär på lång sikt.

Resan fortsätter

När jag reflekterar över mitt traineeår, kan jag inte låta bli att känna en överväldigande tacksamhet för alla de möjligheter, lärdomar och minnen som jag har samlat på mig längs vägen. Genom att ta chansen att delta i Ateas management traineeprogram har jag inte bara förbättrat mina färdigheter och kunskaper, utan jag har även byggt upp ett starkt nätverk och skapat minnen för livet. Nu ska jag fortsätta njuta av solen och resterande tid kvar på traineeprogrammet.

Allt gott!