2023-09-28

Min fortsatta resa på Atea

Nu har det hunnit gå lite mer än ett år som anställd på Atea. Traineeåret har passerat mållinjen och startskottet för våra nya roller har gått av stapeln. Ni har redan hunnit bekanta er med mina tre f.d traineekollegor i tidigare blogginlägg. Så här kommer en kort presentation av hur jag hamnade här.

Eleonore
Eleonore Höddelius
Sales Specialist
Eleonore

Innan traineeprogrammet pluggade jag civilingenjör industriell ekonomi i Luleå. Jag kom i kontakt med Atea och Traineeprogrammet redan 2018, alltså under mitt första år på universitetet. Det var nämligen så att Atea kom till universitetet och presenterade företaget och traineeprogrammet under en lunchföreläsning. Jag fastnade för Ateas kultur och det generösa traineeprogrammet med fokus på ens egna utveckling tillsammans med företaget.

När det var dags att ta examen och söka jobb fanns Atea top of mind hos mig. Det har varit ett år fullt av lärorika projekt, aktiviteter, event och nätverkande,en crash course i Ateas verksamhet! Så lärorikt och häftigt att få dela med sig av sina tankar till Linus Wallin och resterande i ledningsgruppen och att dessutom vara med och utmana ledningen med våra idéer och spaningar som vi har gjort under året. Är du student och vill att vi kommer och berättar mer om traineeprogrammet eller Atea, hör av er! Vem vet, kanske är det du som är min framtida kollega?

Riga

Vår sista resa som traineer bar av till Riga

Traineeåret avslutades på topp med en resa till vårt kontor i Riga där vi träffade de andra nordiska traineerna. Agendan var blandad med allt från information om kontoret i Riga till besök av vår COO Carl-Johan Hultenheim, caselösning i grupp med andra traineer och gemensam middag. Under våra dagar i Riga jobbade vi även med ett case som vi fick av den svenska ledningen och som vi nu i augusti fick presentera under ett ledningsmöte. Bara att få möjlighet att redovisa våra spaningar för ledningen är rätt häftigt och det visar också på vilken vikt vi som traineer har.

Riga
Atea Business Lounge

Vi har många kontor!

För mig har traineeprogrammet även betytt en del resande. Atea har i dagsläget 34 lokalkontor och även om vi som traineer är stationerade på huvudkontoret i Stockholm så har jag under mitt år fått se en stor del av våra andra kontor och fått hänga med på diverse uppdrag som exempelvis filminspelning med kunder. På Atea är den lokala närvaron viktig och det har varit kul att få se flera av de andra kontoren. Även om inget kontor är det andra likt så finns ändå våra värderingar och kultur närvarande! Att ha spenderat tid hos några av de andra kontoren har gett mig ytterligare en bredare bild av företaget.

Vad har vi tagit med oss in i våra nya roller?

Nu har vi som sagt gått in i våra nya roller och jag har frågat mina f.d traineekollegor vad de har tagit med sig in i den nya rollen från traineeprogrammet och vilka fördelar det har inneburit i den fortsatta resan på Atea.

Aron som idag sitter som affärsprojektledare svarade:

- Traineeåret var en fantastisk period där jag fick möjlighet att delta i olika projekt och samarbeta med många kollegor. I samband med att jag nu tar steget in i min nya roll, har jag med mig ett stort nätverk av kontakter och en fördjupad förståelse för Ateas organisation och struktur.

Jag håller med Aron om att är det en stor fördel att få den djupa förståelsen för organisationen och dess struktur. Det är mycket i min nya roll som jag inte kan ännu såklart, men att ha koll på hur organisationen ser ut hjälper mig väldigt mycket för att kunna hitta rätt personer att prata med eller förstå hur delar i min roll hänger ihop med andra delar av organisationen.

Joita som idag sitter som Business controller svarade:

- Det finns många saker som jag tar med mig från traineeprogrammet, men det jag värdesätter mest - förutom det starka kontaktnätet - är konsten och (numera) vanan jag fått att ställa frågor. Jag hoppas att varken det ena eller det andra försvinner med tiden, i vilken roll jag än har framöver.
Och jag kan bara hålla med Jiota. Att ställa frågor och vara nyfiken har varit en central del av traineeprogrammet och som jag är tacksam över att ha med mig in i min nya roll.

Emilia som idag sitter som Business developer svarade:

- Tack vare traineeprogrammet, som är en crash course i Ateas organisation, är det mycket enklare att komma in i en ny roll och lokalisera kollegor man kommer arbeta tight med. Som affärsutvecklare på en nationell enhet blir det dessutom mycket roligare, eftersom det blir lättare att hitta flera smarta och kreativa hjärnor över hela koncernen.

Precis som Emilia säger, vi kan inte nog understryka att det kontaktnätet vi har fått under traineeprogrammet är absolut något av de mest värdefulla vi tar med oss och som vi kommer ha stor användning av i vår fortsatta resa inom Atea oavsett hur resan framåt ser ut.

Alla traineer

Avslutningsvis vill jag passa på att först tacka mina f.d. traineekollegor för året tillsammans. Att kunna dela upplevelsen med andra juniora har varit ovärderligt! Sen vill jag även tacka alla medarbetare som på något sätt har varit inblandade under mitt traineeår, det har blivit ett helt gäng av hjälpsamma och roliga kollegor!

Och det stödet vi traineer får i form av vår chef, våra mentorer, faddrarna och modulägare har varit fantastiskt att ha med sig under traineeprogrammet. Ett extra tack vill jag ändå passa på att skicka till min mentor Tomas Mörth, regionchefen för region Norr. Att ha en mentor att diskutera saker som exempelvis organisationen, pågående projekt, val av roll efter traineeprogrammet, ledarskap eller andra utmaningar under året har för mig varit ovärderligt. Mentorskap är enligt mig en fantastisk möjlighet för juniora att kunna lära från någon senior som har en väldigt bra inblick i organisationens affär. Även om mitt traineeår är slut så vet jag att jag har grymma personer överallt på Atea att bolla både högt och lågt med!

Med det sagt lämnar vi nu över stafettpinnen till årets traineer, Antonia, Filippa, Irma och Tove! Vilket år ni har framför er!