2022-08-16

Traineeåret är slut – men resan har bara börjat!

Förra hösten klev jag in genom dörrarna på Ateakontoret i Kista och påbörjade min första dag som Management Trainee. Spänd, nyfiken och förväntansfull. Nu, ett år senare, har jag klivit in i en ny roll på Atea och ser tillbaka på året som gått med stor glädje. Hur beskriver man egentligen ett helt år i ett enda blogginlägg? Omöjligt, men ni kommer att få inblick i några ljusglimtar när jag, med hjälp av mina f.d. traineekollegor, sammanfattar året som gått.

Jennifer Sturedahl
Jennifer Sturedahl
Projektledare
Från vänster: Jennifer Sturedahl (jag), Leo Ullemar Loenbom och Emelie Rörqvist

Från vänster: Jennifer Sturedahl (jag), Leo Ullemar Loenbom, Emelie Rörqvist

Mitt namn är Jennifer Sturedahl, jag är 26 år gammal och har studerat kandidatprogrammet International Management och mastersprogrammet Strategic Entrepreneurship vid Jönköping International Business School. Sen hamnade jag här, boendes i Stockholm och arbetandes på Atea. Hur då kan man undra? För att jag såg en fantastisk möjlighet att få ta klivet in i IT-branschen genom en traineeroll där lärande och utveckling står i fokus på ett bolag som sätter människan i första rummet. Om jag ångrat mitt val? Inte en chans, och varför kommer du att förstå nu.

Traineeåret på Atea

10 månader fyllt av aktiviteter, projekt och gemenskap som har genomsyrats av stort förtroende, personlig utveckling och hög transparens är ett sätt att i korthet beskriva året som Management Trainee på Atea. Men det är mycket mer än så. Arbete på fem olika moduler (Affärsutveckling, Sälj, Konsult, Atea Hardware Services och Software, Cloud & Technical Services), fadderskap, mentorskap, mentorsvecka, VD-vecka, caseveckor, teamträffar, utbildningar, chefsmöte, partnermöte, IT-arenan, alumniträffar… Ja, listan kan göras lång. Som trainee på Atea ges man en unik möjlighet att inkluderas i verksamhetens olika delar och bjudas in i verksamhetsstyrande dialoger. Genom att redan från start få ett stort ansvar och förtroende så har Atea lyckats överträffa de höga förväntningar som jag hade på traineeprogrammet.

Höjdpunkter

I ett försök att lyfta fram några av årets ljusglimtar har jag tagit hjälp av mina f.d. traineekollegor, Emelie Rörqvist och Leo Ullemar Loenbom. 

Jag började med att fråga Emelie vad hon tycker har varit roligast under året och hon svarade snabbt:

”Även om vi fått vara med på otroligt mycket häftiga saker så måste jag säga att det absolut roligaste har varit vardagen. Att sitta på kontoret och jobba på ett spännande projekt samtidigt som en rolig kollega stannar till och snackar lite, det är då man vet att man har hittat rätt plats att vara på.”  

Jag kan inget annat än att instämma. Att också få omges med kollegor som inspirerar och utmanar, det har förgyllt min vardag.

Konferens och sommaravslutning där vi traineer fick hänga tillsammans med marknadsavdelningen, strategiska partnerorganisationen och delar av affärsutvecklingsavdelningen på Bosön.

När jag frågade Leo om vad han tycker har varit det bästa på året så lyfte även han fram att lära känna nya kollegor samt att få inspireras av det fantastiska arbete vi gör inom våra verksamhetsområden. Han fortsatte:

"En höjdpunkt bland höjdpunkter har varit relationen till min mentor, med de oerhört utvecklande veckovisa avstämningarna och mentorsveckan där jag fick möjligheten att följa honom i hans vardag som regionchef.”

Mentorskap och VD-vecka, som båda varit höjdpunkter på året, har gjort att vi bland annat fått inblick i hur vardagen kan se ut för personer i den svenska ledningsgruppen. I mitt fall genom regelbundna dialoger och en mentorsvecka med min mentor Åsa Cederlund, regionchef i Väst, och en VD-vecka med Atea Sveriges VD Linus Wallin ihop med de andra traineerna. Både mentorsveckan och VD-veckan genomsyrades av hög transparens när vi fick insyn i både utmaningar och spännande framtidsutsikter. Som del i VD-veckan fick vi även varsitt uppdrag direkt kopplat till Ateas framtid samt följa med vår VD på en CIO-nätverksträff i Skellefteå. Där fick vi traineer möjligheten att presentera våra spaningar om IT-branschen för flera CIO:er och IT-chefer.

Till vänster en bild från när vi besöker Northvolts utsiktsplats över anläggningen i Skellefteå och till höger en bild från när vi besöker våra kollegor på Ateas kontor i Skellefteå dagen innan CIO-nätverksträffen.

En annan höjdpunkt på året är när jag, tillsammans med de andra traineerna och vår chef, under sista månaden på traineeprogrammet reste till Lettland. Vi besökte Ateas kontor i Riga där vi bland annat mötte upp kollegor från Graduate-programmet i Norge och tillsammans fick träffa kollegor från Riga-kontoret för att få en bättre inblick i deras verksamhetsområden. En otroligt minnesvärd resa, inte minst för att jag fick spendera flera dagar fulla med nya intryck ihop med mina kollegor.

Till vänster en bild från Lettland under pågående workshop och till höger en bild när vi promenerar på Rigas gator.

Det finns många fler höjdpunkter som jag hade velat lyfta upp, så som rivstarten på traineeåret med landslagsläger, roliga caseveckor och inte minst de spännande projekt jag har fått förtroendet att driva på de olika modulerna, men jag tror att ni förstår poängen – Vi har haft ett intensivt men otroligt roligt år med stor variation som berikat oss med ny kunskap, nya erfarenheter och mycket glädje.

Resan har bara börjat…

Nu är ni säkert nyfikna på vad framtiden har att ge för en trainee på Atea? Vilken roll som blir ens nästa steg på bolaget baseras på egna preferenser och intressen, input från kollegor man arbetat med under året och insikter från sin chef som sedan matchas mot Ateas behov. Precis innan semestern klev vi in i våra nya roller och för mig innebar det en ny roll som projektledare på affärsutvecklingsavdelningen. Med min studiebakgrund och tidigare erfarenheter så har jag länge haft ett strakt intresse för affärsutveckling, innovation och strategi och jag är otroligt glad att fått ta mig an en utmanande roll som matchar mina intressen. I min nya roll kommer jag att få vara med och driva olika typer av utvecklingsprojekt vilket innebär stor variation och en spännande vardag.

Mina f.d. traineekollegor har även dem påbörjat sina nya roller. Emelie som affärsprojektledare där hon driver anbudsprojekt. Leo som Business Intelligence Specialist där han hjälper våra kunder att fatta mer datadrivna beslut. Gemensamt för dem båda är att de har funnit intresse för sina nya tjänster genom olika projekt de har bedrivit under traineeåret. Otroligt kul att se hur nya intresseområden kan utvecklas under året och leda till så fina möjligheter.

Nu har vi siktet inställt framåt och jag ser fram emot att fortsätta min utvecklingsresa på Atea!