2023-06-29

Hur kan ett år gå så fort?

Det är svårt för mig att ta in att jag och mina tre traineekollegor har valt roller för nästa kapitel i våra liv. Vår framtidsroll. I ett år har vi varit på en ”crash course” i Atea som bolag och i att vara Atean. Det har varit en otrolig möjlighet och Ateas traineeprogram har överträffat alla mina förväntningar. Mitt namn är Emilia Kaufeldt och jag är Management Trainee på Atea i en hel vecka till.

När jag skulle börja skriva funderade jag på vad Emilia första året på universitetet hade velat veta. Jag började mina studier 2015, så det är inte helt enkelt, men jag tänker att jag ändå ska försöka. 

Först och främst blir det aldrig som en tänker sig. Den utbildning som jag började 2015 tog jag aldrig examen ifrån. Idag ser jag det som det bästa beslutet jag kunde tagit, men Emilia 2018 var inte lika säker på bytet av utbildning. Det roliga är att jag redan sedan första dagen på universitet ville gå ett traineeprogram, så uppenbarligen spelade det ingen roll vart min akademiska resa började eller slutade. Resultatet hade nog inte varit så annorlunda. 

It-branschen är nästa beslut. Hur hamna jag här? Allt började med en introduktion till programmering. Från och med den kursen kändes it som det självklara valet. Tänker ändå att det är vanligt att man har den där personen, kursen eller kompisen som har påverkat vissa val i livet. När jag fick mersmak för programmering öppnades det upp massor av möjliga karriärvägar. När jag sedan studerade pedagogik och kognitionspsykologi, blev det klart för mig att det var interaktionsdesign som var vägen att gå. Det är den perfekta kombinationen av människor och data. Så jag bytte utbildning. 

Det ena ledde till det andra och snart var jag väldigt engagerad i studentkårsvärlden. Därifrån kom mitt intresse för ledarskap och organisationsstrukturer. Så att vara Management Trainee på ett stort it-bolag passade som handen i en skräddarsydd handske. Det kändes som att det var det här jag hade jobbat för hela tiden. Även om jag inte visste det själv.

Och vilket år det varit! 

Det finns ingen bättre skola för att förstå Atea. Den introduktion vi får är unik och dessutom får vi träffa otroligt många härliga kollegor från hela bolaget. Ena dagen har vi vd-vecka och hänger med Ateas vd Linus Wallin i Jönköping och Linköping. Nästa dag är man med en konsult från Borlänge, hos en kund i Stockholm, och går igenom deras digitala arbetsmiljö. Sedan helt plötsligt är man hos en strategisk partners kontor och får lära sig om deras framtidsplaner. Sedan är det dags för mentorsdagar och så får en hänga två hektiska (och soliga) dagar i Göteborg med regionchef Åsa Cederlund. Det har helt enkelt varit den mest varierade tjänsten jag någonsin kunnat tänka mig. Jag vill tacka alla goa och glada kollegor för transparens, alla insikter och kloka diskussioner. 

Förutom att flänga och hänga med goa kollegor har jag verkligen fått tagit mig an utmaningar på bolaget. Jag har varit med i anbudsarbeten, kartläggningar, effektiviseringsprojekt, omvärldsbevakning och mycket mer. Varje modul, vare sig det är hårdvara, affärsutveckling, mjukvara, sälj eller konsult, har tagit emot mig med öppna armar och visat både sina framgångsfaktorer och utmaningar. Jag tror det är en nyckel till triumf. Är en ärlig med sina utmaningar, är det större sannolikhet att andra vill hjälpa en. ”Ärlighet varar längst” som nån klok människa sa. 

Vad är det som kvarstår?

Just nu är vi inne i en väldigt spännande fas. Det är sista månaden på traineeprogrammet och det betyder att vi precis fått vår första ”riktiga” roll på bolaget som vi börjar axla 1 juli. Jag har älskat att vara trainee, bygga nätverk och lära mig massor, men jag ser otroligt mycket framemot att förvalta en roll under längre tid. 

Att hitta en roll som passar en är dock inte helt enkelt. Många har under året sagt att vi ska fundera på vad vi tycker är roligt och att vi inte kan välja chef med nog omsorg. Efter att ha varit runt på Atea känner jag att jag skulle tänka mig att ha alla chefer jag varit i kontakt med. Även om cheferna är väldigt olika och arbetar på olika vis sitter värderingarna i ryggraden. De brinner för vad de gör, vill mer, tar personligt ansvar och sätter alltid laget före jaget. 

Så då kvarstår att välja något jag tycker är roligt och det har jag gjort! Känns tråkigt att inte lägga in en kluring, så varsågod! Område går nog att lista ut utan att lösa koden, men titeln är kanske lite svårare 😉

De andra traineerna har såklart också valt roller! Eleonore kommer gå till Software som specialistsäljare, Aron kommer gå in i rollen som affärsprojektledare i region Stockholm och Jiota kommer inta rollen som business controller på AMS. 

Atea_Sweden = ['Regions', 'AHS', 'Software Cloud & Services', 'Atea Managed Services', 'Business Development', 'Atea Shared Services']

def emilias_new_job(job_or_not):

if job_or_not == 'yes':

business_area = Atea_Sweden[2][8:14]
     title = Atea_Sweden[4][0:16]+"er"
     focus_area = Atea_Sweden[3][4:]

print('My new job is ' + title + " within" + business_area + ", with a focus on" + focus_area)

else:

print('Yes she did! And you\'ll never know what it is')

job_or_not = input('Did Emilia get a job? ')

emilias_new_job(job_or_not)

Slutsats: Alla borde vara trainee hos sina kollegor

Att hänga på och försöka förstå vad alla sysslar med är ett perfekt sätt att skapa förståelse för varandra. Vi har förmånen att boka in Sveriges ledningsgrupp och andra ledningspersoner på enskilda möten, och jag brukar ge mötena titeln ”Vad gör du om dagarna?” Det är väldigt intressant när personer rannsakar vad de faktiskt gjort under sin tid på Atea eller bara senaste veckan. Alla är väldigt mångfasetterade och alla gör sitt bästa för att jobba mot våra gemensamma mål. 

Over and out,

Emilia Kaufeldt
Business Developer Cloud Center of Excellence