Tillbaka till Atea Campus

Från it, administration och management till systemkonsult inom samverkan

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Stefan Åberg
Examen: Kandidat inom it, administration och management, 2015
Roll på Atea: Systemkonsult inom samverkan

”Hitta den arbetsgivaren som kan vara en katalysator för din utveckling”

Från it-generalist till specialist

Stefan började efter studierna att arbeta brett inom it och insåg med tiden att han kände extra för Microsoft 365. Han började specialisera sig inom området och arbetar idag som specialist inom både M365 och Azure. Som konsult är det grundläggande att vara kunnig inom sitt område för att kunna skapa värde hos kunderna. Det kräver en ständig kompetensutveckling vilket Atea möjliggöra genom bland annat utbildningar och att kunna ta certifikat men även få stöttning av mer erfarna kollegor.

Beskriv din resa på Atea

Jag började på Atea som juniorkonsult, eller som vi kallar det ”teknikerkonsult”, med en bred generalistinriktning. Mina arbetsuppgifter varierade från att byta datorer, vara supporttekniker hos kund till att delta i olika införande- och förändringsprojekt. Med tiden började jag hitta vad jag ”brann” för och började specialisera mig inom området Microsoft 365, eller Office 365 som det hette på den tiden. Efter ett par år som generalist samtidigt som jag började jobba mer och mer inom mitt specialistområde M365 fick jag möjligheten att byta tjänst från teknikerkonsult till systemkonsult.
Systemkonsult är en titel du har inom Atea där du har en eller flera områden/tekniker med en djup kunskap inom. Du kan göra allt från att hålla interna eller externa föredrag, workshopar eller migrera, implementera och felsöka lösningar mot kund.

Vad fick dig att välja att börja hos oss?

Efter att ha varit på ett antal intervjuer med Atea, började jag få en god förståelse för de värderingar som företaget stod samt de utvecklingsmöjligheter och utmaningar jag skulle kunna få om jag gick till Atea blev valet ganska enkelt.

Hur var övergången från att vara student/början av karriären till att börja jobba på Atea?

Det kan vara skrämmande att gå till en ny arbetsplats med nya rutiner och arbetsuppgifter. Ska inte säga att jag hade tur då jag tror det finns över hela Atea men jag hade det väldigt bra att hamna under en konsultchef som var väldigt mån om min utveckling samt att jag mådde bra. Jag hade även som juniorkonsult en bra uppbackning av de seniorkonsulter som fanns på mitt kontor som hjälpte mig med sina erfarenheter både inom branschen med även tekniska utmaningar. De sakerna kombinerat gjorde att jag kunde utmana mig och mina kunder och känna att jag hade uppbackning från mitt kontor som är en stor fördel för att bygga förtroende och kunskap. 

Vad har du behövt lära dig på plats?          

Som konsult så är min kunskap och det jag kan förmedla mot kund det absolut viktigaste. Det gör också att det krävs mycket tid till för att hela tiden utveckla min tekniska kunskap med utbildningar och certifieringar. Jag har en rad olika certifieringar inom både M365 samt Azure som båda är mina specialistområden idag. Jag är extra stolt över att jag nu är certifierad ”Azure solutions architect expert” efter många timmar framför skärmen.

”Jag brinner för att vara en del av den svenska digitaliseringen”

Hur är du med och bygger Sverige med it? 

Mitt jobb är bland annat att vara en katalysator mot mina kunder för att hjälpa dom driva sin digitalisering framåt antingen genom vägledning eller tekniska lösningar.

Vad brinner du för?           

Jag brinner för att vara en del av den svenska digitaliseringen som enligt mig är nyckeln för att Sverige ska drivas framåt och med det skapa ett bättre liv för alla runtomkring oss.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

Gemenskapen! Jag kan ta upp min telefon och ringa mer eller mindre vilket nummer som helst inom Atea och personen i andra ändan kommer att hjälpa mig om den kan. Det visar på att vi verkligen lever efter en av våra värderingar som är att vi “sätter laget före jaget”.

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?           

Hitta den arbetsgivaren som kan vara en katalysator för din utveckling, en arbetsgivare som låter dig vara en del av bolaget och vara med att påverka för att driva bolaget vidare. Det kommer påverka dig, din chef och bolaget i en positiv riktning. För mig har Atea varit det bolaget.

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Det känns som en känslig fråga att svara på i dagsläget med alla lagar och regler och förändringar som sker just nu. Jag tror inte att ”data” är ”ond” till naturen utan det baseras hur vi människor väljer att använda den. Jag hade vilja se möjligheten för oss att samla in mer data om det runt omkring oss för att bygga modeller som ger oss beslutsunderlag att ta beslut som påverkar mänskligheten i rätt riktning. Detta är applicerbart överallt inom alla områden och jag hoppas vi kan nå ditt en dag.

Tillbaka till Atea Campus
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer