2018-02-19

Microsoft Office 2019 kommer inte ha stöd för nuvarande versioner av Windows

Microsoft släppte nyligen ett blogginlägg där de beskriver hur stödet för Office 2019 kommer se ut.

Daniel Aldén
Daniel Aldén
Lösningsarkitekt

Först vill jag ge er en bild av hur service modellen för Office 365 ProPlus fungerar.

Nyckeltema för den nya Office 365 ProPlus servicemodellen är:

 •  Funktionsuppdateringar två gånger per år.
 •  Månadsvisa "kvalitetsuppdateringar", som inkluderar säkerhetsuppdateringar, buggfixar och förbättringar av prestanda / pålitlighet.

Office 365 ProPlus servicemodell har tre uppdateringskanaler för funktion uppdateringar:

 • Monthly Channel får månadsfunktioner varje månad. Varje månads version underhålls/stöds tills nästa månadskanal släpps.
 • Semi-Annual Channel (Targeted) får funktionsuppdateringar två gånger per år, i mars och september. Varje halvårsversion underhålls/stöds i 18 månader från det datum då den släpptes.
 • Semi-Annual Channel får funktionsuppdateringar i januari och juli. Den version tar emot funktionsuppdateringar fyra månader efter Semi-Annual Channel (Targeted). Varje halvårsversion underhålls/stöds i 14 månader från datum då den släpptes.

Office 2019 kommer inte att stödjas i Windows 10 Semi Annual Channel (SAC) versioner som inte längre underhålls/stöds. Från och med den 14 januari 2020 kommer Office 365 ProPlus inte längre att stödjas i följande versioner av Windows.

 • Windows 10 LTSC release
 • Windows Server 2016 och äldre
 • Windows 8.1 och äldre 

Office 2019 ”kommer” att stödjas på följande versioner:

 • Alla supporterade versioner av Windows 10 SAC-utgåvor
 • Windows 10 Enterprise LTSC 2018
 • Nästa LTSC-utgåva av Windows Server 

Förhandsversionen planeras att släppas under andra kvartalet 2018 medans den skarpa versionen planeras under H2 2018.

I denna tabell kan ni se när supporten för respektive Windows 10 SAC version går ut.

Stödet för MSI installationer försvinner

C2R (Click-to-Run) kommer vara den nya installations-tekniken  för alla kommande versioner av Office 2019. Microsoft har meddelat att de inte kommer att tillhandahålla MSI som en installationsmetod för Office 2019-klienter. Dock kommer de att fortsätta att tillhandahålla MSI för Office Server-produkter.

Vad blir påverkan genom denna förändring Microsoft kommer göra?

13 oktober 2020 kommer Office 365 Exchange Online inte längre fungera med MSI versioner av Office ProPlus paket. Det innebär att man måste köra med Office 365 ProPlus versionen för att hämta e-post från Office 365. För kunder som redan har Office 365 ProPlus installerat i fjärrskrivbord eller Citrix, måste vara vaksamma och redan nu planera för uppgradering av både Office paket och serverversion till något som inte finns i färdig produkt än eftersom supporten för nuvarande version hinner gå ut och den nya versionen inte går att installera på äldre OS. Detta kan ställa till det om man har applikationer som inte har stöd för senaste server versionen.

Microsoft har idag kunder som kör Office-klienten till sina användare i både Remote Desktop/Citrix men även i VDI miljöer. Senare under året kommer Microsoft att leverera nya funktioner för fjärrskrivbord och skrivbordsvirtualisering inom SAC-utgåvan av Windows 10 Enterprise och Windows Server.

Detta är något ni redan nu måste planeras in och budgetera för om ni ligger kvar i Windows server 2008/2012R2/2016 versioner och använder sig av Office klienten i miljön.

Vill ni redan nu börja testa sina applikationer kan man gå med i Windows Server Insider-programmet för att få snabb tillgång till dessa funktioner.

Vill ni veta mer om Office 2019, tveka inte att höra av er till mig eller någon av mina kollegor på Atea.

Länkar

https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2018/02/01/changes-to-office-and-windows-servicing-and-support/