2017-03-09

Adobe + Chromebook = sant

Adobe och Alphabet går ihop och släpper en del av Adobes kreativa appar gratis på Chromebook-datorer.

Chromebook och Chrome OS användare kan glädja sig av att de nu har en handfull nya verktyg att leka med då Adobe tidigare i år meddelade att de kommer släppa en samling med sex Android Creative Cloud Appar som optimerats för just Chrome OS enheter.  

Chromebook ägare kan alltså redan nu gratis ladda ner Adobes Creative Cloud - Mobile apps via Androids app-butik ”play store” och även om det handlar om mobila versioner så har Adobe sedan länge jobbat med att få in många av de funktioner som vi är vana att se i desktop-versionen i deras mobillösningar.

Enligt ryktena är detta också ett inledande steg i ett mer omfattande partnerskap tillsammans med Chromebook och Google. Chansen är alltså god att vi kommer få se ett utökat stöd för Adobes produkter på Android enheter även i framtiden. Adobe har bland annat sedan 2014 kört en betatest där de strömmat den fulla versionen av Photoshop mot chromebook med goda resultat.

Varför satsar Adobe på Android och Chromebook?

Man kan se en tydlig ökning av Chromebook-datorer i hela världen och inte allra minst i olika klassrum. För många skolor är det billiga priset och lätt hanterliga operativsystemet ett vinnande koncept och allt fler skolor investerar i chromebook-datorer.

Adobe har aldrig varit främmande för att försöka få ut sina produkter till unga användare och har också därför alltid vara snabba på att stödja olika utbildning och skolverksamheter med bland annat rabatterad programvara och skolanpassade licenslösningar. 

Som ett led i detta har nu Adobe också valt att släppa flera av sina kreativa mobila appar gratis på Chromebook-datorer.

”Vi ser ett ökat användande av Chromebook-datorer i Europa, inte minst i klassrummen. Därför är vi glada att nu kunna ge chromebook-användare möjligheten att gratis ladda ner flera Creative Cloud-appar, så att inte minst de unga kan utforska och utveckla sin kreativitet.”

— Anne Rose
Nordisk marknadschef för Adobe Creative Cloud Indivdual

För oss som jobbar med hård och mjukvaruförsäljning innebär det att vi kan skapa ytterligare värde för våra Chromebook kunder. För Adobe innebär det att man får ut sina produkter till en bredare publik och att man samtidigt kan nå ut till kreativa människor i en tidig ålder  

Utbudet av Creative Cloud appar som i dagsläget finns tillgängliga för nedladdning på en Chromebook och Android Apps är en mix av Adobes mest populära programvaror i mobilversionen: 

  • Photoshop Mix,
  • Lighroom for mobile,
  • Adobe illustrator Draw,
  • Adobe Photoshop Sketch,
  • Adobe Comp CC,
  • Adobe CC mobile.