5 frågor till konsultchef Camilla i Stockholm

Det här är Camilla

Camilla Arenhäll

Namn: Camilla Arenhäll

Befattning: Konsultchef för två grupperingar i Stockholmsregionen:  Analytics & Automation, och Strategi & Verksamhet

Ålder: 61

Min definition av att "lyckas som ledare": ”När mina konsulter följer med mig till nya arbetsplatser. Jag har några sådana, och det ser jag som en bekräftelse på att jag gör något rätt. Nyckeln är att göra snygga avslut när konsulter vill pröva vingarna någon annanstans, och sedan hålla kontakten. Då har man goda möjligheter att få tillbaka bra personer.”

Min största insikt som ledare på Atea: ”Hur kul det blir på jobbet när man har kollegor och kunder som verkligen trivs med att samarbeta med Atea.”

Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: "Att jag skrattar mycket. Jag är glad och positiv och gillar människor."

Hur vill du beskriva din ledarskapsstil?

Mitt ledarskap bygger på att jag litar på mina konsulter. Jag förväntar mig att du gör vad du ska, och talar om när det är något du inte kan. Det enda som jag inte är okej med, är om du

låtsas att allt går bra när du i själva verket kört fast och istället borde flagga upp det, eller ta hjälp av en kollega. Jag är här för att underlätta för dig på alla sätt jag kan. Om det är något du inte klarar av, eller om du märker att tiden inte räcker, så ser jag till att någon kommer in och kan avlasta.

Hur tänker du kring min professionella utveckling?

Jag har ett ganska individanpassat förhållningssätt. Du kanske befinner dig i en fas i livet där du är nöjd med att göra det du gör, – kanske för att du bildar familj eller har aktiviteter på fritiden som du satsar på – och då kommer jag inte att pusha dig. Om du å andra sidan är hungrig på utveckling, så stöttar jag dig i det. Oavsett vilket så lägger vi tillsammans upp en punkt för en plan framåt, och gör upp om hur ofta vi ska stämma av den. En del vill ha täta dialoger, medan andra önskar mer utrymme mellan avstämningarna.  På Atea erbjuder vi utvecklingsvägar av alla slag; kurser, certifieringar, mentorskap och karriärprogram.

Atea har en vision om att vara ”the place to be”. Vad menas med det?

Det handlar om att alla ska trivas hos oss, oavsett om det är medarbetare, kund, leverantör eller partner. Det handlar om att hjälpa varandra till bästa resultat. Vi pratar mycket om ”Laget före jaget”. Det är inte bara något vi säger. Det en grundbult i verksamheten. För mig innebär ”the place to be” även att ha roligt med kollegerna, att kunna skratta åt allt även när vi gör misstag och det blir tokigt. Det betyder inte att vi skämtar bort problemen, bara att vi inte måste vara allvarstyngda för att ta saker på allvar.

Hur mycket jobbar ni med teamleveranser?

Kunderna vill ofta köpa en schweizisk armékniv, det vill säga en konsult som kan allt. Faktum är att vi alla är bra på olika saker och det blir faktiskt bättre för kunderna när våra konsulter tar hjälp av varandra. Jag har märkt att det är så de flesta konsulter föredrar att jobba. Även seniora medarbetare vill ha någon att bolla med, både för att det är roligare och lärorikt. Bakom kulisserna är det oftast så vi jobbar. Vi hjälper varandra väldigt mycket. Seniora och juniora konsulter jobbar ofta ihop, vilket brukar uppskattas av båda parter.  En uppgift som känns som ren rutin och tråkig att jobba med för en senior konsult, kan vara superrolig för en yngre kollega att ta tag i. Och har vi en konsult som ska leverera en digitaliseringsstrategi kan en kollega på en annan ort dela både dokument och erfarenheter från ett motsvarande uppdrag. Inte för att det ska plankas, utan för att ge idéer och perspektiv.

Vilket fokus har du framåt för arbetsplatsens utveckling?

Mycket handlar om att utveckla och rekrytera ännu fler duktiga konsulter inom AI, BI och automation, och att hitta nya sätt att paketera våra erbjudanden inom Strategi & Verksamhet. Jag involverar medarbetarna mycket i planerna framåt, både för att det uppskattas och för att ta vara på all den kompetens som finns hos oss.

SCENARIER. Så reagerar Camilla om du …

… jobbar på nätterna:

Så länge som du mår bra, sköter ditt jobb och kunderna är nöjda lägger jag mig inte i. Om jag däremot märker att du är trött och inte kan göra ett bra jobb, då behöver vi prata om det.

… tar åt dig äran för en kollegas insatser:

”Nej, det är inte okej. Inte heller att glömma bort att ni varit flera personer involverade i en leverans. Äras den som äras bör. Jag skulle ta en 1-1-diskussion med dig och reda ut varför. Men det händer otroligt sällan. Det är bra människor här.

… vill dra igång en bokcirkel på kontoret:

”Ja, det är väl jättebra. Har du tänkt att lägga bokcirkeln utanför arbetstid är det bara att köra. Om du har tänkt dig att göra detta på arbetstid vill jag först se ett hållbart business case, där du visar hur det skulle gynna dig, dina kolleger och Atea. Men i grunden är alla sådana initiativ bra."