2020-10-09

The sky is the limit

Rubriken kan tyckas säga en hel del men inledningsvis vill jag passa på att säga att rollen som Management Trainee på Atea innefattar utmaningar, nätverkande och att bli en del av ett stort men samtidigt familjärt företag.

Birgitta Löfholm
Birgitta Löfholm
Partner Manager

Jag heter Birgitta Löfholm och nu ska ni få en bild av min första tid på Atea.

Bakgrund

Allt inleddes med en första intervju i januari över Skype då jag bodde i Visby. Det resulterade i en assesmentdag i Kista där vi fick träffa medarbetare, gå på intervjuer samt ha en Caseövning. Vi fick chans att prata med Carl-Johan Hultenheim, Kalle, som är Atea Sveriges VD. Han fick mig att förstå hur högt aktad en god kultur är på Atea och vad det innebär för honom, både som VD och medarbetare. En glöd tändes hos mig och allt eftersom dagen pågick tänkte jag ”här vill jag arbeta”. Jag tog min kandidatexamen inom kvalitet, ledarskap och förbättring i juni 2020 från Uppsala Universitet och hade siktet inställt på att få möjligheten att både utvecklas och utmanas. Atea påstod sig kunna uppfylla dessa förväntningar och jag var nyfiken på it-branschen som för mig var ett nytt område. Jag kan konstatera att mina förväntningar som jag hade innan jag påbörjade tjänsten är uppfyllda med råge än så länge.

Introduktionsveckorna blev en bra kickstart

Traineeprogrammet inleddes med tre introduktionsveckor. Under denna tid fick vi möjlighet att lära känna varandra, de ansvariga för programmet samt få en första inblick i Atea med dess olika områden. Jag är väldig glad att Lovisa Stark och Malin Carlsson arbetar tätt med oss Traineer och gör allt för att vi ska ha en positiv upplevelse, stort som smått.

Fr. v: Lovisa Stark, Caroline Fritz, Max Lippig Singewald, Birgitta Löfholm (jag), Jenny Areback, Malin Carlsson

Under introduktionen blev jag positivt överraskad av de som tog sig tid till att presentera sina områden och de bemötte oss alltid på ett väldigt bra sätt. Det kändes välkomnande och inkluderande. Jag fick tillsammans med mina Traineekollegor ett grupprojekt där vi skulle ta fram en strategi för hur vi kan attrahera fler kvinnor till Atea och it-branschen i stort. Utöver detta skulle vi även hålla en presentation av Ansvarstagande Atea som är ett hållbarhetsinitiativ Atea lägger stort fokus på. Med andra ord fick vi snabbt sätta oss in i organisationen, dess initiativ, mål och utmaningar.

Fr. v: Birgitta Löfholm (jag), Max Lippig Singewald, Caroline Fritz, Jenny Areback

Vi besökte även Växjö där Atea både har sitt centrallager samt produktion. Det var väldigt intressant och nyttigt att få ta del av. Utöver detta hade vi trevliga teammiddagar och fick chans att lära känna varandra ytterligare.

Tidig hotellfrukost innan en fullspäckad dag på Växjökontoret

Samarbetet med min mentor

Under traineeprogrammet tilldelas vi en varsin mentor som är en av regioncheferna inom Atea. Jag fick äran att få Tomas Mörth som är regionchef i Norr. Efter en månad skulle jag hålla en företagspresentation om Atea vilket var ett kul uppdrag. Jag uppskattar att testas redan från början och jag är helt säker på att min utveckling kommer gynnas av samarbetet mellan oss. Den 21:a oktober kommer jag åka upp till Luleå för att delta på ett styrelsemöte för region Norr tillsammans med bland andra Tomas och Carl-Johan, Ateas VD. På kvällen blir det padel och middag, ett perfekt avslut efter en dag i konferensrummet.

Modul 1 av 5

Min första modul är affärsutveckling där jag går med Information Management teamet under ledning av Daniel Ehnhage. Jag har ett projekt där jag arbetar med att höja nivån på erbjudandena inom teamet samt så projektleder jag ett annat projekt som går ut på att ta fram en gemensam måluppföljning för de olika regionerna. Teamet arbetar alltså nationellt och detta arbete är till för att stötta regionerna i sitt måluppfyllnadsarbete.

Då medarbetarna sitter utspridda på olika platser i landet var det i september dags för en teamträff i Skara. Jag fick en inblick i vikten av att ses fysiskt och diskussioner, workshops, reflektioner samt frågor kunde ta plats i två dagar. Vi passade även på att ha en teamaktivitet, det vankades både middag och minigolf.  

Minigolf i Skara

Axplock av kommande aktiviteter

I början på 2021 har jag en vecka tillsammans med min mentor. Förhoppningen är att få en djupare inblick i utmaningar kopplade till den stora geografiska ytan som region Norr är verksam i. Under våren ska jag tillsammans med en Traineekollega slå följe med Carl-Johan och ha vad som går under namnet ”VD-vecka”. Vi kommer få ta del av möten, lednings- och verksamhetsfrågor på högsta nivån och se hur Carl-Johan lägger upp sina dagar. Denna vecka kommer ge en otrolig inblick i vad det innebär att vara Sveriges VD för Nordens och Baltikums största it-bolag samt den näst största it-infrastrukturleverantören i Europa. Den insikten kommer jag bära med mig i resten av mitt yrkesliv.

Jag hoppas att ni fann denna läsning intressant och om ni har några frågor, tveka inte på att höra av er till mig.