Tillbaka till Om Atea
Ateas hjälpande händer På vårt sätt

Vi tar ansvar

Vi bor i ett fantastiskt land med oändliga möjligheter. Därför vill vi vara med och bidra till dem som behöver. Ateas hjälpande händer är en fond med målet att bidra till att göra vår värld lite bättre. Fonden är en del i Ateas CSR-arbete som regelbundet stödjer angelägna ändamål.

Atea ger varken julklappar eller sommarpresenter till kunder eller anställda. I stället går motsvarande belopp till Ateas hjälpande händer. Dessutom är många av våra anställda månadsgivare och skänker ett fast belopp varje månad. 


Foto: Tomas Blideman

Vi stöttar en by i Kenya

Vi har valt att fortsätta vårt samarbeta med Hand in Hand genom att bli en så kallad bydonator. Det innebär att vi donerar en summa pengar för att under två år stötta en specifik by i Kenya med syftet att lyfta dem ur fattigdom.

Den största orsaken till fattigdom är brist på arbete. Den bästa stöttning man kan ge är hjälp till självhjälp. Så det man gör är att utbilda kvinnorna så de på sikt kan starta egna verksamheter och på så sätt bidra till familjens försörjning och bättre levnadsvillkor. Detta höjer på sikt hela byns standard.

Tidigare var Atea bydonator för en by Indien. Vår by hette Meledayalam och ligger i delstaten Tamil Nadu i södra Indien med 1600 invånare. Ateas byprojekt startades i november 2014 och avslutades alltså 2016. Under projekttiden har Hand in Hand utfört aktiviteter i byn för att dess invånare ska ta sig ur fattigdom. Nu är byprojektet avslutat och by har gjort fantastiska framsteg. Bland annat går nu alla barn under 15 år i skolan och över 200 kvinnor i byn har startat egna verksamheter.

Hand in Hand Sweden är en ideell förening med säte i Stockholm och som har systerorganisationer i flera länder, framförallt i Indien.


Foto: Tomas Blideman

Fokus ligger på:

 • Jobbskapande aktiviteter
 • Att alla barn ska få gå i skolan
 • Miljövård
 • Att öka invånarnas kunskap om sina medborgerliga rättigheter

Tack vare våra månadsgivare kan Ateas hjälpande händer också stötta när och där det behövs; inte minst i samband med katastrofer. 

Som exempel kan nämnas:

 • Till Musikhjälpens insamling ”Barn är inte till salu” i december 2017 samlade vi in 251 675kr genom en digital insamlingsbössa och dit vi tack vare våra månadsgivare kunde skänka 200 000kr.
 • Våren 2017 gjordes en donation på 300 000 kr till Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen, pengarna har gått till att förhindra en svältkatastrof i flera länder söder om Sahara och i Jemen.
 • I samband med vårt Landslagsläger/kickoff i augusti 2016 överlämnade vi 200 000 kronor till kvinnocentret Dorkas, som är en del i Panzisjukhusets verksamhet för våldtagna kvinnor. Med hjälp av pengarna kommer Dorkas att få elektriskt belysning.
 • En donation på 50 000 kr till Läkare utan gränser som arbetar för att undsätta migranter i sjönöd.
 • Bidragit med 50 000 kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR och deras hjälparbete för flyktingar i Irak.
 • Vi har skänkt 50 000 kr till Rädda Barnens Katastrofhjälp åt de 3,9 miljoner drabbade barnen i Filippinerna efter tyfonen
 • Ateas medarbetare skänkte en julgåva 2015 på 100 000 kronor till BRIS. För alla barn är julen inte god och under helger är det många barn och ungdomar som kontaktar BRIS för hjälp och stöd.
 • 500 familjer i Syrien har fått vår gåva om 500 matpaket via Röda Korset.

Övriga engagemang

 • Tidigare har vi samarbetat med bl a Rädda barnen för att bygga upp och restaurera skolbyggnader i Nepal.
 • Dessutom har vi samarbetat med Fryshuset vilket har inneburit att vi kunnat dela ut stipendier till ungdomsföreningar runt om i Sverige.
Tillbaka till Om Atea
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer