Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2023-08-28

Ateas hjälpande händer ger en miljon kronor till Kyeshero- och Panzisjukhuset i Kongo

Medarbetarfonden Ateas hjälpande händer möjliggör årets gåva som går till Kyeshero- och Panzisjukhuset i Kongo. Gåvan landar på totalt en miljon kronor och är del i Ateas långsiktiga stöttning fram till slutet av 2024.
Kongo

Ateas hjälpande händer, en medarbetarfond där anställda på Atea Sverige månatligen skänker en del av sin lön, har sedan 2022 skänkt pengar till Kyesherosjukhuset som är ett systersjukhus till Panzisjukhuset i Kongo. Båda sjukhusen leds av doktor Dr. Denis Mukwege som bland annat mottagit Nobels fredspris för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter.

Skänker 800 000 kronor till Kyesherosjukhuset 

Med det ekonomiska stödet från Ateas hjälpande händer som i år skänker 800 000 kronor kan Kyesherosjukhuset fortsätta driva avdelningen för kvinnor som utsatts för sexuellt våld. På sjukhuset i Goma får utsatta kvinnor och barn en möjlighet läka fysiska och psykiska trauman genom ett holistiskt vårdprogram. Ett fortsatt stöd till Kyesherosjukhuset innebär att fler överlevare av sexuellt våld får rätt till i första hand medicinsk vård, men även psykosocialt och ekonomiskt stöd och juridisk upprättelse under ytterligare ett år.

– För varje enskild individ kan stödet vara livsavgörande och för varje år avdelningen är igång sprider sig ordet allt mer om att hjälp finns att få. Våra 750 månadsgivare gör det möjligt att fortsätta stötta sjukhuset, vilket gör mig otroligt stolt, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer.

200 000 kronor till Panzisjukhuset

Ateas hjälpande händer skänker 200 000 kronor, som oavkortat går till Panzisjukhuset, och motsvarar en hel behandling med näringsrik välling till mer än 2 000 barn som just nu finns på Panzisjukhusets nutritionsavdelning. De små patienterna får vällingen sex gånger om dagen och i genomsnitt behöver barnen på sjukhuset stanna i 15 dagar innan de är friska och kan leka med sina vänner igen.

– Ett akut undernärt barn reagerar inte på mänsklig kontakt utan vänder sig inåt för att bereda sig på sin död. När jag står framför ett sådant barn tänker jag alltid samma sak: om jag bara kan rädda ett barn till så måste jag göra det. När barnet fått i sig näring under en tid kommer ögonblicket då det lämnar sin isolering och börjar le igen. Det är det vackraste och mest fantastiska man kan vara med om som sjukvårdspersonal, säger doktor Archippe vid Panzisjukhuset.

Ateas hjälpande händer har åtagit sig att stötta Keysherosjukhuset under en treårsperiod, fram till 31 december 2024. Årets gåva, som presenterades under Ateas landslagsläger 2023, blir den andra gåvan på 800 000 kronor. Tillväxten av nya månadsgivare på Atea möjliggör denna gång tillskottet på 200 000 kronor som Ateas hjälpande händer valt att skänka till Panzisjukhusets nutritionsavdelning.

– Antalet månadsgivare på Atea har ökat sedan 2022 vilket är fantastiskt, och det ger oss ett större gåvoutrymme framåt. Därför ger vi 200 000 kronor till Panzisjukhuset i samband med Ateas landslagsläger 2023. På så sätt stöttar vi fler delar av Dr Mukweges viktiga arbete för kvinnorna som drabbas av sexuellt våld i landet, säger Sara Ångström.

Bakgrund

Orsakerna till det sexuella våldet i Kongo är både många och komplexa, men en starkt bidragande orsak är de stora mängden naturtillgångar och däribland konfliktmineraler. Redan 2015 startade Atea ett upprop mot konfliktmineraler, och i dag drivs Atea Sustainability Focus (ASF) vars syfte är att påskynda omställningen mot mer hållbar it. ASF är en dialogplattform som driver förändring och förflyttning inom hållbarhetsfrågor i it-branschen. Problematiken kring konfliktmineraler är en central del i det arbetet.

Innan den första gåvan från Ateas hjälpande händer saknade Kyesherosjukhuset tillräckliga medel för den dagliga driften och man kunde därför inte utnyttja sjukhusets fullständiga kapacitet. Ett fortsatt stöd till Kyesherosjukhuset innebär att fler överlevare av sexuellt våld får rätt till i första hand medicinsk vård, men även psykosocialt och ekonomiskt stöd och juridisk upprättelse under ytterligare ett år. För varje enskild individ kan stödet vara livsavgörande.

Fakta om Kyesherosjukhuset

  • Sjukhuset har mer än 250 bäddar.
  • Här finns internmedicin, kirurgi, pediatrik och kvinnosjukvård.
  • Alla invånare i Goma har möjlighet att söka vård och man tar emot kvinnor som hänvisas från sjukstugor och kvinnocentra ute i provinsen. Tanken är att alla patienter skall betala en låg avgift men man avvisar inte kvinnor som inte kan betala.
  • Under de senaste åren har flera av sjukhusets läkare återvänt till Kyeshero efter att ha slutfört sina specialistutbildningar vid afrikanska universitetssjukhus.
  • Sjukhuset är en del av organisationen CEPAC:s hälsokoordinering i östra Kongo.
Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager