Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Karriär
malmö helsingborg kristianstad career program På vårt sätt

Career Program by Atea

I Region Syd har vi ett gäng duktiga it-generalister som har rätt inställning och driv och som har fått möjlighet att ta del av våra skräddarsydda kompetensutvecklingsprogram inom olika affärsområden, bland annat kommunikation, it-säkerhet, projektledning och datacenter.

Programmen är framtagna av våra specialister för att tillgodose de behov vi har i branschen och ger oss möjlighet att internrekrytera baserat på personliga kompetenser, medan vi bygger den tekniska kunskapen från grunden.

Läs även artikeln Så boostar Atea unga i karriären

Pierre Wittlock och Anna Joelsson, initiativtagare till programmet Career Program

Möt en medarbetare - Isabela Matasaru

Isabela Matasaru trivs med stora utmaningar. Med Ateas Karriärprogram fick hon möjlighet att visa vad hon går för och nu ser hon fram emot att tillämpa sina nya kunskapar och gå vidare inom Atea.

Vad har du för bakgrund?

Jag kommer från en liten by i Rumänien och är humanistiskt skolad. När jag var klar med mina studier började på ett internationellt företag som sökte folk med goda språkkunskaper och intresse för teknik. Efter två år flyttade jag till Sverige och när jag såg att Atea sökte folk så ansökte jag och fick arbete på Atea i Lund. Detta var i november 2014.

Vad gör du på Atea?

Jag sitter på Global Service Desk hos kund och ger it-support på flera språk (tyska, franska och engelska).

Varför ville du gå Ateas Career Program?

Jag ville ta nästa steg inom karriären inom Atea, men jag hade lite svårt att bestämma mig för det finns så många möjligheter inom Atea. När jag hörde om Career Program kände jag att det var något jag ville göra.

Vilken inriktning går du?

Jag går nätverk / kommunikation. Det passar mig bra, jag tycker det är spännande att lära mig om det här området. Nätverk är ju det som ligger bakom mycket av dagens teknik och kan jag det så kan jag bidra med mycket. Programmet är utmanande och det passar mig.

Vad tycker du om programmet? 

Det är rätt så mycket att studera och man måste vara beredd att lägga ner mycket egentid. För att klara av det tror jag det är viktigt att man tycker det är roligt, annars blir det svårt.  Jag har även studerat nätverk tidigare på egen hand eftersom jag tycker att det är så spännande.

Vad är det bästa med programmet?

I början får man gå på presentationer inom olika affärsområden som berättar vad de sysslar med och genom detta får man en bra överblick över de möjligheter som finns inom Atea. Det är svårt för oss som sitter hos kunden att få denna överblick annars. Jag tycker också att programmet har en väldigt bra struktur. Ateas e-learning sida innehåller länkar, läromedel och tester och där står precis vad man behöver lära sig och vilka olika faser man måste du klara av för att kunna gå vidare till nästa del. Man får också stöd av en karriärscoach och det känns tryggt att ha någon som följer med hela vägen och som man kan fråga när det behövs.

Vad hoppas du att programmet kan ge för resultat karriärmässigt /personligen?

Jag hoppas att mina tekniska kunskaper ska ge mig goda möjligheter att avancera inom Atea och arbeta med något jag trivs med och där jag kan utmana mig själv hela tiden.

Vilket av Ateas värdeord tilltalar dig bäst? Varför?

”Laget före jaget” är det som tilltalar mig bäst. När jag kom hit fick jag mycket stöd av mina kollegor. Sverige var ett helt nytt land, utan mina fantastiska kollegor hade jag inte lärt mig svenska språket lika bra.

Vad har du för tips till andra som är intresserade av att gå programmet?

  1. Var inte rädd att misslyckas. I början kan det vara mycket att ta in, men om du gör det i ditt eget tempo kommer du klara det.
  2. Sätt upp en tidsplan med tydliga mål. Du måste vara fokuserad och driven. Annars är det lätt att misslyckas.
  3. Var medveten om att du måste lägga ner mycket egentid och att det är ditt eget ansvar. Ingen gör det åt dig.

Möt en medarbetare - David Axelsson

David Axelsson började jobba som teknikkonsult inom service och support på Atea, men genom Ateas Karriärsutvecklingsprogram i Malmö har han tagit ett stort kliv på karriärstegen.

Vad har du för bakgrund? 

Innan jag började på Atea läste jag en kandidatexamen i informatik vid Linnéuniversitetet i Växjö samt en master i it-projektledning vid Stockholms universitet, men innan jag började plugga hade jag redan arbetat ett antal år inom it-branschen och som konsult.

Varför blev det Atea?

Jag kände till Atea från tidigare arbete och hade en bra bild av företaget. Efter mina studier sökte jag mig därför hit. Jag uppfattade Atea som ett företag med bra rörlighet, där man kan ha olika roller och ansvarsområden, vidareutbilda sig och arbeta med olika saker, samt ”klättra” på den berömda karriärstegen. Att dessa möjligheter fanns var avgörande för mig.

Vad gör du på Atea?

Jag började som teknikkonsult vilket innebar mycket arbete med Active directory och Exchange. Efter att ha gått det interna karriärprogrammet arbetar jag sedan februari som informationssäkerhetskonsult. Just nu kretsar samtliga uppdrag kring kraven i Dataskyddsförordningen, eller GDPR som den ofta kallas. Det är en otrolig mängd jobb att göra och tyvärr finns ingen mall som passar alla eftersom olika företag och organisationer har olika behov och förutsättningar.

Du har gjort en snabb karriär, berätta!

Jag sökte mig till Atea för att jag hade en bra bild av företaget och började på en tjänst som jag var trygg med. Det var kanske inte så utmanande för mig och jag var tydlig med att jag ville mer, och att jag ville veta hur Atea arbetade med säkerhet och vilka behov man såg framöver. Det är framförallt informationssäkerhet som intresserar mig och när jag fick möjlighet att gå Ateas karriärsutvecklingsprogram med inriktning på detta område var det inte mycket att fundera på.

Vad är det bästa med programmet?

Det är väldigt praktiskt och konkret och fokuserar på kunskaper som efterfrågas i branschen. Jag har tillämpat det jag lärt mig direkt eftersom det finns en stor efterfrågan på min kompetens just nu.

Var det utmanande att gå programmet?

Ja, programmet är väldigt krävande och kräver en stor dos eget initiativ eftersom det är uppbyggt kring självstudier och e-learning. Du ska plöja igenom och ta till dig väldigt mycket material, allt ifrån böcker och PDF ’er till föreläsningar, tester och case.

Vad tycker du krävs för att man ska klara av det?

Det krävs att du är driven och tar tag i kurserna själv. Ingen annan säger åt dig vad du ska göra. Jag studerade vid sidan av mitt vanliga arbete, mest på fritiden. 

Vad har programmet gett för resultat rent karriärmässigt…  

Det har gett mig möjligheten att kunna jobba med det jag är intresserad av, inom ett område där det finns ett väldigt underskott på kompetens, så jag har blivit väldigt attraktiv på arbetsmarknaden.  

…och på ett personligt plan?

Det är väldigt tillfredställande. Jag trivs otroligt bra med mitt jobb.

Vilket av Ateas värdeord tilltalar dig mest?

Alla tre är bra. Men jag tror att ”Vi brinner för det vi gör” är det som tilltalar mig mest. Ska man bli riktigt bra på något måste man brinna för det.

Jag gillar verkligen det jag håller på med. Det tillför inte bara Atea och kunden värde, utan när vi hjälper organisationer att säkra sin information och sina personuppgifter stärker vi integriteten för alla deras anställda, kunder och leverantörer.

Vad har du för tips till andra som är intresserade av att gå programmet?

  1. Du måste givetvis ha ett stort intresse för det du ska studera. Studierna tar mycket tid och då måste du vara intresserad av materialet.
  2. Ha inte för bråttom med att börja. Ta reda på vad det innebär i slutändan att jobba med det du siktar mot. Det är jätteviktigt att du förstår vad resultatet av studierna innebär eftersom du kommer lägga mycket tid och energi på det och jobbet kommer bli din vardag.
  3. Var inte blyg, utan ställ många frågor till konsultchefen inom det område du är intresserad av innan du sätter igång. Du ska givetvis också prata med någon som redan idag arbetar med det du siktar mot, så du får höra direkt från dem hur det är och vad de gör. Detta får du möjlighet till via programmet och via karriärcoachen.

 

Möt en medarbetare - Philip Olsson

Philip Olsson ville lära sig mer om projektledning. Då dök Ateas karriärsutvecklingsprogram upp som en möjlighet och efter att ha börjat i en roll som teknikkonsult och sedermera teamleader inom service och support på Atea får han jobba med det han brinner för.

Vad har du för bakgrund?

Innan jag började på Atea pluggade jag systemvetenskap i Luleå.

Vad gör du på Atea? 

Sedan mars 2017 är jag teamleader för Helsingborgshubben. Det är en logistikhub där vi sköter leverans av hårdvara till kunder. Jag ansvarar för planering och koordinerar leveranser och återtag och ser till så att tekniker har bokningar och rätt grejer att ta med sig till kunden. När jag började på Atea 2016 var det som junior teknikkonsult.

Vad lockade dig till Ateas Karriärsutvecklingsprogram?

Projektledning alltid har intresserat mig och när min chef berättade att jag kunde läsa projektledning via Ateas karriärutvecklingsprogram så nappade jag direkt. Det var klockrent eftersom jag kunde jobba kvar på Atea samtidigt som jag fick utbilda mig inom det som intresserade mig.

Vad tycker du om programmet?

Det är utmanande eftersom man jobbar samtidigt. Det är mycket självstudier, och mycket eget ansvar och det kräver mycket självdisciplin. Det var rätt tufft i början, men efter ett tag kom jag in i det. Jag bor i Malmö och jobbar i Helsingborg så nu nyttjar jag restiden till att plugga.

Vill man något får man kämpa på. Det är inget som serveras på silverfat.

Vad är det bästa med programmet?

Det är framförallt att det finns. Jag känner inte till något annat företag som har intern utbildning som liknar denna. Jag gillar också att man läser i block. När man klarat av det första blocket går man till nästa. Det är väldigt tydlig. Det är också bra att man hela tiden kan stämma av med Anna (som är karriärscoach för programmet) och ställa frågor till henne. Jag kan också lämna förslag på förbättringar. Det är ett givande och tagande så både jag och programmet utvecklas och blir bättre hela tiden.

Vad hoppas du att programmet kan ge dig?

Karriärmässigt kan den hjälpa mig ta nästa steg i karriären, nämligen att bli projektledare. Jag för en diskussion med konsultchefen inom ett affärsområde och det går bra, så tanken är att det ska ske en övergång inom en snar framtid.

Vilket av Ateas värdeord tilltalar dig bäst? Varför?

Jag tycker att ”vi brinner för det vi gör” är klockrent. Man ska brinna för det man gör och tycka det är roligt. Jag tycker projektledning är roligt. Det är den stora anledningen till att jag vill bli jobba med det.

Vad har du för tips till andra som är intresserade av att gå programmet?

Gå in helhjärtat i det och kör hårt. Har du bara personligt driv och lite självdisciplin så kommer du klara det galant.

Tillbaka till Karriär
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer