2022-02-24

Ateas traineeprogram - den perfekta bryggan mellan studier och arbete

It-branschen – hur hamnade jag här? Skämt åsido! Emelie Rörqvist heter jag och är en 26 år gammal göteborgare. Jag har tidigare studerat Ekonomie kandidatprogrammet vid Lunds Universitet följt av en Master i Management vid Stockholms Universitet. Att jag skulle hamna på ett it-företag med den utbildningen i ryggen var inte helt givet, men vilken tur att jag gjorde det, och framför allt – vilken tur att jag hamnade på Atea.

Emelie Rörqvist
Management Trainee

Jag sökte mig till Atea för att jag var så fascinerad av alla kundcase som det gick att läsa om på hemsidan, tänk vad mycket samhällsproblem man kan bidra till att lösa med hjälp av it! Det är otroligt häftigt. Tänk också vad mycket tid man kan frigöra med hjälp av it, vilket gör att företag kan lägga mer fokus på sin kärnverksamhet. It är helt enkelt framtiden, och det var på ett framåtsträvande företag som Atea där jag ville fortsätta min utveckling.

En av Ateas kärnvärderingar var också en av anledningarna till att jag sökte mig till just det här bolaget: ”Laget för jaget”. Jag har alltid varit en lagspelare och aldrig sett vitsen med att armbåga sig fram genom livet. Därför passar det mig att vara på ett företag där man inser potentialen i vad man kan åstadkomma tillsammans. Sist men inte minst var det Ateas utmärkande hållbarhetsarbete som fick ögonen att lysa upp lite extra när jag bläddrade runt på hemsidan.

Det är, i min mening, viktigt att företag inte blundar för de problem vi ser i världen utan aktivt tar ansvar och integrerar sitt sociala ansvarstagande och klimatarbete i verksamheten. I den frågan tyckte jag att Atea utmärkte sig jämfört med många andra företag.

Kickoff ute på Bosön

Första modulen – en inblick i vår konsultverksamhet

Efter två veckor av introduktion fick jag äran att påbörja min traineeperiod på konsultmodulen som, precis som det låter, handlar om att lära sig om Ateas konsultverksamhet. För att ge en kort brief så består den i dagsläget av cirka 1 000 konsulter som sitter ute i olika delar av landet med bred kompetens inom it-infrastruktur.

Under konsultmodulen fick jag vara ute hos kund och se hur en av våra konsulter jobbar, och delta i en mängd möten inom våra olika affärsområden. Något jag värderade mycket under de möten jag fick delta i, allt ifrån kundmöten till ledningsgruppsmöten, var att jag alltid kände mig välkommen och delaktig. Det uppskattades ofta att få nya ögon att se på ett problem.

På konsultmodulen fick jag även driva ett internt projekt där mina resultat grundade sig på intervjuer med en rad medarbetare, vilket gjorde att jag snabbt fick lära känna många härliga personer, lära mig om deras roller och hur verksamheten hängde ihop. Jag upplevde att den tid jag la ner på mitt projekt och de slutsatser jag kom fram till var uppskattade och att mina råd jag gav togs på allvar. Det var då jag insåg vilket prestigelöst bolag Atea är, där utveckling hela tiden står i fokus oavsett vem som kommer med idén.

Du behöver helt enkelt inte ha jobbat här i 10 år för att få vara med och påverka. I samband med det vill jag lyfta hur otroligt roligt det är att få vara trainee på ett bolag där man faktiskt tar vara på allt som en trainee kan bidra med. Det är något jag tycker genomsyrat traineeprogrammet: Du är där för att bidra och inte bara observera.

Dags att gå vidare – produktaffären, hållbarhet & offentlig upphandling

Efter konsultmodulen var det dags för mig att ta mig vidare till AHS, Atea Hardware Services, som är en central enhet som stödjer Ateas produktaffär. Där fick jag börja med att prata med alla personer som sitter med i AHS ledningsgrupp och snabbt få en övergripande bild av vilka områden AHS består av. Från ledningsgruppen fick jag även tips på andra medarbetare inom deras områden jag kunde kontakta och prata med om deras roller, vilket gjorde att jag lärde mig mer om varje del och hur allt flätas samman.

För mig passar det väldigt bra att ta ett kortare möte med personer inom företaget för att kunna ha en dialog, men det är inte säkert att det passar någon annan. Därför vill jag poängtera vilka möjligheter det finns att skräddarsy sitt eget traineeprogram. Även om alla får samma förutsättningar och ett ramverk att utgå från finns det fortfarande många olika vägar att gå, och på så sätt blir ingens traineeprogram det andra likt.

På AHS blev det också mycket fokus på hållbarhet och jag fick bland annat följa med hållbarhetsteamet under en vecka. Där slogs jag av vilken kompetens de besitter och hur mycket de lyckas åstadkomma. Under veckan fick jag bland annat delta på en konferens med ASF Advisory Board. ASF står för Atea Sustainability Focus, och de jobbar mot att tillsammans med andra nordiska företag förflytta it-branschen i en hållbar riktning.

ASF Advisory Board består av representanter från olika företag som köper it-produkter. Baserat på en undersökning ASF gjort vad gäller hållbarhetskrav hos it-köpare, kommer ASF Advisory Board med åsikter och förslag till hållbarhetsorganisationen RBA, Responsible Business Alliance, på vad fokus ska vara framåt. Det var väldigt intressant att få vara med och höra hur diskussionen gick, samt se hur Atea samarbetar med andra företag för att driva förändring. På tal om ämnet hållbarhet måste jag ju även lyfta den otroliga nyheten att enligt indexmätningen Global 100 så är Atea världens mest hållbara bolag inom it-tjänster, hur häftigt är inte det?

Under min tid på AHS fick jag dessutom vara del av ett team som jobbat med något som ligger Atea varmt om hjärtat: Offentlig upphandling. Det är något vi som bolag är oerhört skickliga inom, så att få vara delaktig och hjälpa till i det teamet var superlärorikt och kul. Utöver det fick jag driva andra projekt som var både utmanande och spännande.

Något jag verkligen har uppskattat är kulturen kring att det är helt okej att det inte alltid blir 100% rätt från början. Som ung och ny på ett företag kan man ofta vara rädd för att misslyckas vilket gör att man hellre håller sig inom sin comfort zone, men på Atea uppmuntras man till att utmana sig själv och får också hjälp på vägen. Där är bland annat uppbyggnaden med att man har en fadder, en modulansvarig samt en mentor till stor hjälp för att kunna bolla idéer. Avstämningarna man har gör också att man veckovis reflekterar kring vad man gjort och lärt sig under veckan, vilket har varit jättenyttigt.

Tåget tuffar på – nästa stopp: Affärsutveckling

I januari blev det dags för mig att ta mig vidare till affärsutveckling, där jag också befinner mig i skrivande stund. Det är en nationell enhet som jobbar med att skapa rätt förutsättningar för att våra affärer ska utvecklas på bästa möjliga sätt. På affärsutveckling får man en bra inblick i den bredd av kunskaper som finns på Atea. Efter att ha fått djupdyka i hårdvaruaffären på AHS och allt vad det innebär, så möttes man av en helt ny värld av allt ifrån analytics och säkerhet till innovation management.

Jag har fått tre helt olika projekt att driva under min tid på affärsutveckling. Det ena handlar om vårt nyblivna partnerskap med AI Sweden, det andra handlar om ett nytt sätt att jobba internt där man delar med sig av erfarenheter från genomförda kundleveranser, och det tredje handlar om vår cloudaffär. Att lära sig mer om AI och hur vi kan bidra till samhällsutvecklingen med hjälp av den kunskapen, och samtidigt driva andra projekt där jag fått känna på både de möjligheter och utmaningar som finns med att vara ett så stort bolag, har varit väldigt intressant.

Padel

Sist men inte minst…

Det som återstår att lyfta nu är naturligtvis mina tre närmaste kollegor Jennifer, Leo och Hugoh som började traineeprogrammet samtidigt som mig. Det är personer som får mig att skratta varje dag, och som jag numera kallar för vänner. Varje lunch får jag dessutom höra om vad de gör på sina moduler vilket blir ett bra utbyte av erfarenheter. Vi har även haft två case-veckor tillsammans, och har då fått arbeta med två interna case av helt olika karaktär vilket har varit väldigt roligt.

Att påbörja traineeprogrammet tillsammans med tre andra har varit så viktigt för att redan från start känna att man får ett naturligt sammanhang!

Avslutningsvis vill jag förmedla att Ateas traineeprogram är den perfekta bryggan mellan studier och arbete. Man får en viktig kunskap om hur organisationen fungerar i sin helhet, blir konstant utmanad på olika sätt och ingen dag är den andra lik.

Traineer 2021/2022