2017-06-30

Det våras för kemikalieskatten

Kritiken har varit svidande och mottagandet av den nya kemikalieskatten har varit iskallt från många i branschen.

Daniel Norlin
Daniel Norlin
Erbjudandespecialist

När jag tittar in på Skatteverkets sida för att se vad det är som ligger till grund för den mediala snöstormen hittar jag inledningsvis följande:

"Från den 1 juli 2017 kommer en ny skatt på kemikalier i viss elektronik att tas ut. Syftet är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel. Genom skatten vill riksdagen påverka att mer miljö- och hälsovänliga alternativ i stället används vid produktion av framtida produkter. […] "

Myndighetsformuleringarna gör att jag ganska snabbt börjar fundera på hur lång en vinter är och hur mycket text som det går att lägga in på en webbsida innan den blir full, men det är också redan här man kan börja skymta de första vårtecknen, för vad är det de skriver egentligen? ”..minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel.”

Jag ser lite barmark tittar fram under all snö…

Vad är det man vill göra egentligen?

Det jag tycker mig ana är ett steg mot att göra din och min hemmiljö och arbetsmiljö lite mindre giftig. Det jag ser är ett steg mot att man försöker styra mot tillverkningsprocesser med mindre mängder farliga kemikalier.

Varje steg mot att göra miljön och förhållandena bättre där vi alla världsmedborgare lever och bor är något som jag helt säkert vet att många tycker är bra och viktigt så varför blåser det så kallt?

Jag stretar vidare i Skatteverkets texter och snart hittar jag källan där lågtrycket som pumpar ner kalluft över oss hämtar sin kraft. Den finns i en del av utformningen av regelverket för kemikalieskatten. Det saknas en skrivning som undantar återanvändning av it-produkter från beskattningen. Återanvändning i dess bästa form är när man kan ta tillbaka, göra i ordning och hitta en ny användare av en produkt med minimal miljöbelastning.

Det som händer nu är att en enhet som säljs för att återanvändas i en annan verksamhet eller i ett annat hem i Sverige beskattas igen, och igen och igen varje gång enheten cirkulerar. På det här sättet kan samma fysiska enhet bli beskattad flera gånger under sin livstid.

Är detta början till slutet för återanvändning av it-produkter?

Kemikalieskatten kommer inte att stoppa den rörelse mot cirkulär ekonomi som vi ser eftersom en stor del av drivkraften i den kommer från hållbarhetsarbete och säkerhetsfrågor. Detta är frågor som genererar andra typer av värden i form av ett mätbart och spårbart CSR-arbete och skydd av investeringar i form av att känsliga data inte kommer i orätta händer. Kemikalieskatten kommer dock att bromsa upp de verksamheter i Sverige som vill köpa återanvänd it-utrustning eftersom priset blir högre på dessa enheter efter den 1 juli.

Våren känns alltid som mest avlägsen precis innan den verkligen tar fart men opinionen för en förändring av regelverket växer så det knakar i vårsolen. Vi är många som brinner lite extra för det cirkulära tänkandet och det smarta i att återanvända. Vi är också många som kommer att jobba för att påverka våra politiker för att få till en förändring av regelverket runt kemikalieskatten så att den kan låta miljö och hälsofrågorna som den faktiskt gynnar växa vidare.

Du som vill veta mer om hur du kan jobba med återanvändning och återvinning i din verksamhet kan titta in på atea.se/goitloop.