Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från datanätteknik till teknikkonsult inom nätverk

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Anni Otthén
Utbildning: Högskoleexameni datanätteknik, 2018
Roll på Atea: Teknikkonsult inom nätverk

”Våga ta chansen till att utvecklas och utmana dig själv. Arbetslivet är inte lätt men det kan vara så himla roligt om man hamnar på rätt ställe.”

Från praktik till nätkonsult

Anni kom i kontakt med Atea tidigt i sin utbildning som senare ledde till en praktikplats. Den positiva magkänslan för företaget fick henne att tacka ja. Praktikplatsen gav henne inblick i konsultrollen med inriktning kommunikation-nätverk, även de uppdrag hon fick följa med på. Allt detta gjorde henne väl förbered när hon sedan började på Atea efter examen.

Beskriv din resa och roll på Atea

Jag kom in på Atea 2018 under min arbetsplatsförlagda kurs som vi hade. Började då som konsult inom nätverk och har haft den rollen sen dess. Att vara konsult kan innebära arbete från distans till att vara på plats hos kund till att ha fasta dagar i veckan. Allt beror helt på typ av uppdrag och kundens behov.

Hur kom du i kontakt med Atea och vad fick dig att välja att börja hos oss?                

Atea kom till Jönköping University för att föreläsa och försökte få upp intresset för oss studenter. Atea var redan från start av utbildningen ett företag man fick höra om.

När vi sedan skulle söka inför den arbetsplatsförlagda kursen så sökte jag i första hand företag i Jönköping. Det slutade det med att jag stod med två stycken platser där magkänslan sa att Atea var ett bättre alternativ an det andra vilket gjorde att jag trackade ja.                  

”Jag älskar problemlösning, att felsöka ett nätverk som av någon anledning krånglar eller alls inte fungerar tycker jag är väldigt givande.”

Hur var övergången från att vara student till att börja jobba på Atea?

Då jag hade praktik på totalt 9 veckor så hann jag komma in lite lugnt och nätverka samt ta rygg på kollegor som hade spännande uppdrag. På så sätt kunde jag se hur man som konsult var utåt mot kund men även hur de jobbade med de olika uppdragen. Jag fick dessutom lite småuppdrag själv som gjorde att jag som person växte i självförtroende. Detta gjorde att det inte var lika ”skräckinjagande” att ta uppdrag när jag väl var klar med praktiken och anställd på Atea.

Vad brinner du för?

Jag brinner för att hjälpa människor och i mitt fall är det via nätverk. Jag älskar även problemlösning så att felsöka ett nätverk som av någon anledning krånglar, att det går ner till och från eller inte fungerar alls tycker jag är väldigt givande. Då kan jag både få använda huvudet, kreativitet samt göra människor glada när nätet väl är uppe och rullar igen.

Vilket har varit det mest spännande uppdrag du har genomfört?

Det måste ha varit ett av de uppdragen jag fick i början där jag och en kollega fick felsöka ett äldre nätverk. Under flera dagar felsökte vi och analyserade data då det betedde sig märkligt. Det fanns ingen logisk förklaring till fenomenet och det började helt utan förändring av miljön, förutom att de hade anställt en ny medarbetare som fått en ny dator. Vi kunde inte få ihop varför en ny dator skulle få ett helt nätverk att gå ner.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

Stämningen! Alla är så genom glada, är inget påklistrat på utsidan utan man märker att alla som arbetar brinner för det dem gör.

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?

Våga ta chansen till att utvecklas och utmana dig själv. Arbetslivet är inte lätt men det kan vara så himla roligt om man hamnar på rätt ställe.

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Brinner mycket för att värna om naturen. Så skulle förbättra de redan befintliga teknikerna som finns för att rengöra haven från plast på ett effektivare sätt med hjälp av it. Någon typ av AI i en vattendammsugare som är autonom samt går att styra om så önskas samt går att spåra via GPS. Som dagens robotgräsklippare fast till havs som då även kan åka och tömma sig när det är dags.

Tillbaka till Student