Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från nätverk och systemadministration till systemkonsult inom klient

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Lukas Nord
Examen: Kandidatexamen på Högskolan i Skövde, nätverk och systemadministration, 2018
Roll på Atea: Systemkonsult

”Att Atea är ett stort bolag ger mig även möjligheten att byta roller inom Atea, både "uppåt och i sidled"”

Hur väljer man rätt arbetsgivare? Möt Lukas Nord som fick det han efterfrågade.

Idag är Lukas Nord en del av Ateas landslag, till vardags hjälper han våra kunder med den digitala resan inom affärsområdet Digital Workplace. Hur började allt för Lukas? Att hitta en arbetsplats med rätt värderingar var viktigt, och att hamna på ett företag som tar ansvar för hållbarhetsfrågor.  Genom ett Ateas Accelerate program fick han en snabb skjuts in från skolbänken till arbetslivet.

Vad fick dig att välja att börja hos oss?

Jag tycker att Ateas värderingar passar bra ihop med mina. Allt vad det handlar om att sätta laget framför jaget och Ateas målmedvetna arbete kring ansvarstagande i miljö och hållbarhetsfrågor.
Det i kombination med att jag tyckte möjligheten att gå Accelerate programmet var ett bra tillfälle att bredda min kompentens som jag fått från högskolan. Det genom bra stöttning från alla delar av Atea.

Beskriv vad du gör på Atea

Sommaren 2018 började jag på Atea i rollen som teknikkonsult. När jag började på Atea var det precis i starten till ett traineeprogram i region mitt som hette Accelerate, vars syfte var att slussa in personer direkt ifrån högskolan. Programmet varade i sex månader, och jag fick en plats. Jag fick möjligheten att forma min start på Atea genom att jag kunde hänga på de konsulter, säljare, eller annan personal som verkade intressant. I och med Accelerate fick jag även möjligheten att åka runt till stora delar av Region mitts olika kontor och få crasch courses i de olika delarna som finns inom Atea.

Nu våren 2019, efter min tid som Accelerate deltagare fick jag erbjudande om att fortsätta på Atea i en annan roll. Genom att jag under Accelerate valt att arbeta inom erbjudandeområdet Digital Workspace axlade jag rollen som systemkonsult. Min roll idag innebär att jag arbetar med klientmanagering (ios, android, windows, macbook, osv.), modern management och hur man tekniskt kan bidra till en bra användarupplevelse. Jag har under min tid fokuserat mycket på att ta de utbildningarna och certifikat som krävs, både för mig själv och för Ateas partnerstatus med framförallt VMware. Idag ser jag mig som specialist inom VMwares produktsvit Workspace one.

”Var inte heller rädd för att du måste kunna ”allt” när du kommer ut i arbetslivet, man lär sig på vägen”

Hur var övergången från att vara student/början av karriären till att börja jobba på Atea?

Utmaningar?  

 I och med att jag deltog i Accelerate programmet tycker jag att min övergång gick väldigt bra. Jag fick en ”mjukstart” in i arbetslivet och konsultrollen. Jag tycker dock att det är viktigt att trycka på att jag anser att högskolan gav mig en väldigt bra grund att stå på vad det gäller teknisk kunskap, dock är arbetslivet något helt annat och det gäller nog inte minst konsultrollen. Jag kan nog ärligt säga att all min expertis som jag har idag har jag fått från kunduppdrag, där man får se hur andra jobbar. En utmaning som ny konsult är att det är svårt att bidra till att fylla sin egen kalender, vilket ställer höga krav på ens medarbetare och närmsta chef. För min del när jag sakta men säkert fick saker i min kalender så blev det lite som ketchup-effekten där man snart hade nästan för mycket att göra.

Vad har du behövt lära dig på plats? Tex vilka certifieringar har du tagit och utvecklas din tekniska kompetens.

Egentligen all min expertis inom Digital Workplace och klientmanagering. Jag har fått bra stöttning från vår partnerorganisation att gå de utbildningar som varit nödvändiga, både för mig och för Atea som helhet. Jag upplever det som om man själv ger ett commitment att man vill gå vidare inom ett visst spår och är villig att lägga ner tiden så får man den stöttningen man behöver. Vilket även ger mig möjligheten att delta på konferenser utomlands som t.ex. VMworld.

Hur är du med och bygger Sverige med it?

Jag arbetar idag med flera stora kunder inom den offentliga verksamheten och genom min specialistkompetens kan jag hjälpa de att uppnå sina mål och krav vad det gäller tillgänglighet av funktioner, säkerhetskrav på mobila enheter och så att deras användare kan arbeta på ett bättre sätt.

Vad brinner du för?

Jag brinner för att hjälpa våra kunder att arbeta smartare, att ge användarna en bra upplevelse av den allt mer digitala plattform som vi är beroende utav. En sjuksköterska eller lagerarbetare ska inte behöva vara teknisk specialist för att utföra sina jobb.

Vilket har varit det mest spännande uppdrag du har genomfört?

Att hjälpa våra myndigheter i de här frågorna jag nämnt tidigare är ett självklart val när det gäller spännande uppdrag. De har ett helt annat säkerhetstänk och beslutstänk än ett privat bolag. Vilket kan göra det väldigt spännande och man kan hela tiden få nya infallsvinklar på saker man själv har ansett vara en självklarhet. I dessa uppdrag får man vara med som rådgivare, vilket är väldigt intressant.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

 Möjligheten till den personliga utvecklingen, både vad det gäller kompentens och aktuella uppdrag. Jag har möjligheten att vara med att utveckla våra erbjudanden vilket på sikt förhoppningsvis bidrar till hela Ateas affär. Att Atea är ett stort bolag ger mig även möjligheten att byta roller inom Atea, både ”uppåt och i sidled”.

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?

 Var inte rädd för att ta för dig! Som konsult är det otroligt viktigt att man sprider sitt namn till leverantörer, kunder och andra kollegor så se verkligen till att nätverka med människor som har olika profession. Ta vara på de tillfällen du får att vara med på mässor, konferenser, eller liknande.
 Var inte heller rädd för att du måste kunna ”allt” när du kommer ut i arbetslivet, man lär sig på vägen!

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Jag tror jag skulle vilja effektivisera sjukvården och deras processer, för att frigöra tid för de som arbetar där, så de slipper gå på knäna.

Tillbaka till Student