Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från informatik till projektledare

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Lovisa Högberg
Examen: Kandidat i informatik, 2018
Roll på Atea: Projektledare

”Det bästa med att arbeta på Atea är att det finns så otroligt mycket utvecklingsmöjligheter.”

Lovisa arbeta med miljö, hållbarhet och it

Lovisa började som deltagare i utvecklingsprogrammet Accelerate på Atea där hon fastande för rollen som projektledare. Idag arbetar hon som projektledare och projektleder bland annat ett hållbarhetsforum för lokala företag och organisationer. Om hon skulle vilja utvecklas i något annat än projektledning ser hon många alternativ inom Atea, vilket är tur då hon idag har världens bästa kollegor.

Beskriv din resa på Atea.     

När jag började på Atea hösten 2018 så började jag på Ateas Accelerateprogram, ett utvecklingsprogram där du tillsammans med en grupp andra nyexaminerade får lära dig om Ateas olika tjänster och roller under sex månader. Allt eftersom programmet går och du upptäcker vilka områden som intresserar dig kan du vara med och forma din roll på Atea. Jag kände snabbt att projektledning var det som intresserade mig och satsade på det spåret. Efter Accelerateprogrammet gick jag in i rollen som projektledare och har varit det sedan dess.

Att vara projektledare på Atea kan innebära många olika saker. För mig innebär det att se till att projekt går framåt, att vi följer tidsplaneringen, att vi håller oss inom ramen för kundens budget och att kunden blir nöjd med resultatet.

Hur kom du i kontakt med Atea?

Under min sista termin på universitetet började jag kolla runt efter intressanta arbetsgivare och jobb i Karlstad. Jag hamnade på Ateas hemsida och insåg att min kusin jobbade på Atea. Jag hörde av mig till honom för att fråga hur han tyckte att Atea var som arbetsgivare och han rekommenderade mig att söka hit.

”Det första intrycket speglade verkligheten väl, jag har världens bästa kollegor!”

Vad fick dig att välja att börja hos oss?      

Atea kändes som ett modernt företag som satsar på att växa på ett hållbart och smart sätt. Jag gillade att det var ett stort bolag med erbjudanden inom många olika områden och tjänster med en etablerad plats i it-branschen.

Redan innan jag började på Atea fick jag ett väldigt bra intryck av de personer som jag hade kontakt med i anställningsprocessen. Det första intrycket speglade verkligheten väl, jag har världens bästa kollegor!

Hur var övergången från att vara student till att börja jobba på Atea?

Jag tycker att det var kul att få komma ut i arbetslivet och börja jobba efter åren på universitetet. Det är utvecklande att få använda det du lärt dig i skolan i verkligheten och upptäcka att det du bidrar med leder till ett resultat som används på riktigt.

Att gå från att lära sig hur saker går till i teorin på universitetet till att använda det i praktiken i arbetslivet är en förändring som kan vara utmanande till och från, om än en väldigt rolig utmaning!

Vad har du behövt lära dig på plats?        

Jag behövde lära mig hur Atea arbetar när det kommer till projekt. Jag har gått utbildningar inom det projektverktyg som Atea använder sig av för att lära mig hur jag ska använda projektsystemen på bästa sätt. Jag har även gått utbildningar kring den projektledningsmetodik som används i kombination med verktygen.

Hur är du med och bygger Sverige med it?

Jag är med och bygger Sverige med it genom att jag hjälper både privata och offentliga organisationer framåt i sin it-utveckling.                     

Vilket har varit det mest spännande uppdrag du har genomfört?          

Det mest spännande uppdraget jag har gjort håller jag fortfarande på med. På kontoret i Karlstad har vi efter inspiration från andra kontor skapat ett hållbarhetsforum för företag och organisationer i Värmland och Dalsland. Hållbarhetsforumet heter “Självklart hållbart” och målet är att forumet ska vara en möjlighet för organisationer och företag att träffas och diskutera och inspirera varandra kring hållbarhet inom it. Vi som arrangörer för forumet får vara med och ta del av dessa idéer och initiativ vilket är superspännande!

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

Det bästa med att arbeta på Atea är att det finns så otroligt mycket utvecklingsmöjligheter. Det är ett stort bolag där det är mycket på gång och utvecklingen av nya produkter och tjänster sker ständigt. Vi kan lära oss otroligt mycket av varandra inom bolaget eftersom vi har ett brett utbud av produkter och tjänster. Skulle jag någon gång känna att jag vill utvecklas i något annat än projektledning har jag mycket alternativ inom Atea.

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Eftersom jag brinner för hållbarhet och klimat skulle jag vilja göra något för att förbättra klimatet och förhindra fortsatta klimatförändringar. Kanske genom att öka livslängden på hårdvara eller göra det mer eftersträvansvärt att återvinna sina uttjänta datorer och telefoner.

Ateas värderingar är vi sätter laget före jaget, vad betyder det för dig? 

På Atea är vi ett lag som lyckas bra för att vi arbetar tillsammans. Jag kan ställa en fråga till vilken kollega som helst från vilken del av landet som helst och veta att jag får ett svar från dem. Vi ställer upp för varandra och löser de uppgifter vi har tillsammans på bästa möjliga sätt för bästa möjliga resultat.

Tillbaka till Student