Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från civilekonom och juridik till processledare

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Mattias Asp
Examen: Civilekonomexamen med inriktning Service management 2011–2015
Juridisk magisterexamen, inriktning mot arbetsrätt 2015–2016
Roll på Atea: Processledare

”Våga välja det som känns rätt! När du gör det som känns rätt så blir allt mycket roligare och då kommer också resultaten”

Mattias startade sin resa som trainee på ATEA, sedan gick det undan.

Under traineeperiodens 12 månader fick Mattias tillbringa sin tid mellan Ateas olika affärsområden och därefter påbörjade han sin resa mot att bli en av våra stjärnor. Mattias tipsar andra studenter med att “Våga välja det som känns rätt! När du gör det som känns rätt så blir allt mycket roligare och då kommer också resultaten - Plus att jobbet kommer ta upp en stor del av vardagen, så det är klart att det ska vara kul! 

Vad fick dig att välja att börja hos oss? 

Under examensarbetet fick jag en väldigt positiv bild av Atea och sökte till traineeprogrammet. Men det var under själva anställningsprocessen som jag verkligen fick upp ögonen för Atea! Det var nu jag fick uppleva att värderingarna verkligen styr bolaget och att dem verkligen var intresserade av mig som person. Att sedan få se och prata med dåvarande traineer gjorde verkligen ett intryck som fick mig att välja Atea.

Beskriv dina olika roller som du haft på Atea,

2016–2017 Management trainee, unik möjlighet att se hela bolaget genom fyra moduler med en mentor från svenska ledningsgruppen och personlig coachning från VD.
2017–2018 Intern projektledare Atea Product Services: Tjänsten bestod dels av en projektledarroll med stort fokus på förändringsledning. En annan del av rollen bestod av ett delprocessägarskap där jag utvecklade nyckeltal och drev förändringsarbete kopplat till orderläggning. Det största projektet bestod av att utveckla och implementera ett nytt enhetligt systemstöd för ett 80-tal medarbetare fördelat på fem olika regioner där jag tillsammans med kollegor reste jag runt och höll utbildningar.
2018-Processledare Ateas sälj och affärsprocess. Detta är min nuvarande anställning med stort fokus på att utveckla KPI: er för att identifiera förändringsbehov eller förstärka önskade beteenden för Ateas säljorganisation som är utspridd på fem regioner. Arbetet innebär nära samarbete med Ateas nationella säljledning och andra processägare för att tillsammans effektivisera säljorganisationen och samverkan inom Atea.

”På det personliga planet ser jag det som en stor styrka att kunna variera vardagen. Både genom att kunna testa olika tjänster eller genom att kombinera nytta och nöje genom att jobba på olika kontor runt om i landet.”

Hur var övergången från att vara student/början av karriären till att börja jobba på Atea? 

Utmaningar?  

Att börja som trainee kan i vissa fall ses som en mild övergång mellan studielivet och arbetslivet med tydliga mål och erfarna kollegor som coachade likt vissa professorer på universitetet. Men en speciell upplevelse med traineeåret var att man bytte tjänst och vart "ny på jobbet" varje kvartal vilket var utmanande då man fick lämna sina projekt och kollegor, för att byta och, som tur va, inse att både de nya projekten och kollegorna var minst lika bra som dem man hade innan.

Vad har du behövt lära dig på plats? Tex vilka certifieringar har du tagit och utvecklas din tekniska kompetens. 

 Jag tycker att min utbildning gett mig en väldigt bred grund att stå på, men en av de mest användbara kurserna jag fått möjlighet att gå var en Selfleader utbildning som gav mig nya verktyg att leda mig själv och hitta energi. Sen har jag även haft möjlighet att certifiera mig inom både projektledning och förändringsledning som gett mig många användbara verktyg för de förändringsresor jag driver nu.

Hur är du med och bygger Sverige med it? 

Jag är med och utvecklar vår säljorganisation så vi blir ännu bättre på att verkligen förstå och utmana kundens behov och leverera kundnytta för den faktiska slutanvändaren, som kan vara allt ifrån brukarna på ett äldreboende eller skolelever som får nya sätt att lära sig.

Vad brinner du för? 

Jag brinner för att hitta balansgången mellan den snabbfotade entreprenörsandan som genomsyrar allt vi gör, samtidigt som vi måste vara smarta och hitta stordriftsfördelar i det mångmiljardbolag som vi är. 

Vilket har varit det mest spännande uppdrag du har genomfört? 

I backspegeln så är det absolut implementeringen av systemstödet för affärsstödsgrupperingen där vi har ett gäng som reste runt i hela Sverige och utbildade kollegor i ett nytt system och nya effektivare sätt att dela på arbetet.
Men just nu är jag uppe i flera riktigt intressanta projekt som kommer att effektivisera arbetet för hela vår säljorganisation och hjälpa oss att fatta mer faktabaserade beslut. Så jag ser med spänning fram emot vad som kommer framöver!

Vad är det bästa med att arbeta på Atea? 

Ur ett professionellt perspektiv så är en av de största styrkorna att det finns så många erfarna kollegor som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter, både i formella mentorssamtal eller mer informella former.
På det personliga planet ser jag det som en stor styrka att kunna variera vardagen. Både genom att kunna testa olika tjänster eller genom att kombinera nytta och nöje genom att jobba på olika kontor runt om i landet. Dels för att få nya perspektiv genom att träffa nya kollegor och få en inblick i ett lokalkontors vardag som ibland skiljer sig mycket från den på huvudkontoret. Detta samtidigt som jag kan passa på att njuta av olika fritidsintressen som man inte alltid kan göra hemma i Stockholm.

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet? 

Våga välja det som känns rätt! När du gör det som känns rätt så blir allt mycket roligare och då kommer också resultaten - Plus att jobbet kommer ta upp en stor del av vardagen, så det är klart att det ska vara kul!

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra? 

På det personliga planet skulle jag utveckla någon form av VR lösning som gjorde att man kunde få riktigt verklighetstrogna upplevelser av olika äventyrssporter som extremskidåkning eller cykling!
Ur ett samhällsperspektiv skulle jag vilja bryta de algoritmer som gör att vi blir allt mer polariserade genom riktade budskap på internet och bryta spiralen så att man vart matad med perspektiv från oliktänkande.

Tillbaka till Student