Hoppa till huvudinnehåll
2022-06-23

Lärande i vardagen med mina egna tips och erfarenheter: Verktyg för kontinuerligt lärande  

Det pratas mycket om livslångt lärande, men vad innebär det faktiskt i ens vardag? Jag har pratat med personer i mitt nätverk för insikter och inspiration om hur och vad de lär sig. Jag delar även med mig av verktyg jag använder som har hjälpt mig strukturera och få överblick av mitt lärande. 

Reflektioner från bloggserien 

Mycket kring att man ska ha rimliga krav, vara snäll mot sig själv, strukturera och jobba med minnestekniker. Uppfriskande att det inte bara är ”maximera lärandet och bli en optimal person”. Vi har nog blivit bättre på det, att inte ha lika orealistiska krav på oss själva. Jag känner verkligen att jag har fått ut mycket från de som jag intervjuat och även av mitt eget arbete med lärande. Nedan ser du mina favoritinsikter och tips från intervjuerna i bloggserien. 

Mina 3 favorittips från bloggserien 

  1. Släpp orimliga krav: Du behöver inte lägga 10 000h och bli expert på något du vill lära dig, utan börja med 20 timmar så kommer du en lång bit på vägen. 
  2. Skapa rätt förutsättningar för ditt lärande: Genom att stanna upp och ifrågasätta vad du vill lära dig, samt jobba med att förstå dig själv och hur du lär dig kan du bättre anpassa lärandet. 
  3. Dokumentera ditt lärande: I stället för att bara konsumera, lägg tid på att reflektera, anteckna ned och sammanfatta vad du tar med dig. Det lönar sig i längden då du kommer ihåg och kan gå tillbaka till det lättare. 

Mina verktyg för lärande i vardagen 

Som utlovat så vill jag även dela med mig av några verktyg jag själv använder för att strukturera och följa upp mitt lärande. Jag började fundera på just detta under en reflektionsdag jag hade i somras. Sedan dess har jag jobbat vidare med verktygen nedan för att få in det i min vardag på ett tydligare sätt. Jag beskriver vad jag har gjort och vad det lett till hittills för mig.  

Learning and to learn-lista 

I en artikel från Harvard Business Review gav de tipset att underhålla “under lärande” och “att lära”-listor, inte bara i sin roll utan över karriären i stort. Vad vill du lära dig för att utvecklas mot din drömroll, eller bli ännu vassare på din roll idag? Vad brinner du för och vill fördjupa dig i? 

Jag testade själv detta för cirka ett halvår sedan och kände att jag fick en bra överblick av vad jag vill lära mig framöver. Det var inte bara saker jag har nytta av i min roll idag, men även kompetenser som tar mig närmare den roll jag vill ta som nästa steg, och steget efter det. 

Prioritera lärande med en klassisk 2x2-matris 

Som i mycket annat är prioriteringar och fokus allt för att komma framåt. När du tänkt igenom vad du vill lära dig, är det därför bra att mappa ut vad du vill satsa på att lära dig först. I en artikel fick jag inspiration i hur man kan göra just detta på ett konkret och enkelt sätt. 

Jag skapade en enkel tabell i Word där jag fyllde i det jag ville lära mig utifrån låg/hög användbarhet och låg/hög tidsåtgång. För att ni som är sugna på att testa detta själva ska slippa så kan ni ladda ner min mall här. 

Denna är så klart mark under arbete allteftersom du kommer på nya saker du ser behov av att lära dig. Jag har som plan att se över matrisen en gång per halvår och uppdatera utifrån där jag är då, vad jag redan klarat och om det är något jag vill lägga till. Nu har jag, ett drygt halvår efter jag gjorde matrisen från början, redan checkat av ett par och ett par till är på gång. Det känns fantastiskt att kunna se framfarten mot mina mål så tydligt. 

Blocka av och skapa tid för lärande 

När du väl fått ordning på vad du ska lära dig och var du ska börja är det dags att börja checka av och planera in tid för att få detta gjort. Detta kan ju, i den kända virvelvinden, vara lättare sagt än gjort. Jag tycker det blir lättare om man har framförhållning att sätta fokustid, och specificerar exakt vad det blocket är till för att lära sig. När motivationen tryter brukar jag gå tillbaka till varför jag ville lära mig det från början, och hur det leder mig mot mina mål. 

Ett annat tips är att hitta sammanhang där du kan lära dig tillsammans med andra. Då får du både motivation till att faktiskt få det gjort, och nya perspektiv på det du lär dig. Ett exempel är en studiecirkel inom Scrum som jag drev under hösten tillsammans med kollegor runtom på Atea. Det var för mig ett fantastiskt sätt att förbereda mig för certifiering. Ett annat är att träna på coachande ledarskap genom att sätta upp sessioner med kollegor och vänner i liknande arbetssituation där du både får och ger coaching. Att ha någon annan som förväntar sig att jag ska ta mig tid och exempelvis läsa vissa saker ger mig, och mina de andra som är med, än mer motivation. 

Jag hoppas att den här bloggserien har gett dig nya perspektiv på temat lärande, och inspirerat till att uppmärksamma lärandet i vardagen. Som vanligt, tveka inte att höra av dig till mig om du vill prata mer om temat. På återskrivande!