Hoppa till huvudinnehåll
Förändringsledning är ett strukturerat arbetssätt som lockar fram och förstärker önskvärda beteenden hos människor. Förändringsledning skapar den kraft som förverkligar förändringen, från ett nuläge till ett önskat läge.

”Vi hade aldrig klarat av denna arbetsbelastning och förflyttning om vi inte hade börjat arbeta med förändringsledning och arbetat fram ett förändrat arbetssätt.”

— Ekonomichef på ett transportföretag

Förändringsledning - ett strukturerat arbetssätt

Förändringsledning är ett strukturerat arbetssätt som lockar fram och förstärker önskvärda beteenden hos människor. Görs detta på rätt sätt skapas den kraft som förverkligar förändringen, från ett nuläge till ett önskat läge. Öka dina chanser att uppnå önskat resultat, nytta och effekt. Istället för att agera reaktivt och "släcka bränder" agerar vi med förändringsledning proaktivt och bemöter väntade behov och reaktioner i tid. Utifrån metodiker och ert läge driver vi systematiskt och strukturerat förändringsprocessen mot önskat resultat.

Ett nytt arbetssätt hjälper till att accelerera och driva LKAB:s digitaliseringsresa

För att kunna accelerera och driva den digitala transformationen mot uppsatta mål insåg Digitaliserings- och IT avdelningen på LKAB att de behövde skapa ordning och reda samtidigt som de behövde hålla hastighet i sina leveranser till verksamheterna.

Vi har ingen brist på idéer/behov av digitala lösningar och vi insåg att vi behöver säkerställa att vi gör rätt saker i rätt ordning för att nå rätt effekter i verksamheten.” - Sofia Nagander, digitaliseringschef på LKAB

De har därför valt att satsa på ett DMO (Digital Management Office) som ska verka som en funktion som håller samman och stöttar hela digitaliseringsprocessen.

Läs mer om LKAB:s nya arbetssätt för att accelerera och driva digitaliseringsresan framåt.

Ett agilt arbetssätt - Att arbeta agilt under etableringen av DMO:t har varit en viktig pusselbit för att med högt tempo kunna vara flexibla och prioritera det som är viktigast och samtidigt ständigt leverera värde.

Att arbeta agilt har varit superviktigt eftersom allt är i ständig förändring och vi har svårt att förutspå vad som kommer vara viktigast framöver
– Sofia Nagander

💡 DIGITALISERING HANDLAR INTE BARA OM TEKNIK – MÄNNISKOR OCH DERAS FÖRÄNDRADE BETEENDEN ÄR CENTRALA FÖR ATT ÅSTADKOMMA EFFEKT OCH RESULTAT PÅ RIKTIGT

Jobba med målbild för helheten

Vi kan stödja ledningen att forma en tydlig vision om vad digitaliseringen ska åstadkomma, som varje medarbetare förstår samt förstärka förmågan att leda digitaliseringen mot visionen. 

 

Hitta varför, skapa motivation och förankra behovet av förändring

Vi stödjer er i kartläggning av processer, kultur och arbetssätt i verksamheten, därifrån hjälper vi er med etablerade modeller och verktyg utveckla säkra, skalbara lösningar och förändrade arbetssätt. 

Skapa god kommunikation med alla intressenter

Se till att det finns ett gott och nära samarbete mellan IT och verksamheten och att de möts ute på verksamhetsgolvet.

”Genom att få din organisation att förstå varför förändring är nödvändig kan du åstadkomma beteendeförändringar som leder till att uppnådda förändringar blir bestående.”

— Eva Videlans, verksamhetsutvecklare och certifierad förändringsledare

Inom förändringsledning erbjuder vi

Projekt

Förändringsledning i samband med projekt från Ateas övriga verksamhetsområden.

Fristående

Fristående förändringsledning om er verksamhet ska genomföra större förändringar och vill ha hjälp.

Utbildning

Vi erbjuder utbildning för att möjliggöra ert arbete som förändrings-ägare/förändringsledare så att ni själva kan driva bättre förändringar.