Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nylanda
nylanda Växjö hållbar it It-produkter

Anna Tenje vill se en hållbar expansion av Växjö

På endast fem år har it-branschen i Växjö vuxit med 40 procent. Idag sysselsätter 456 it- och logistikföretag närmare 5 000 personer. Staden med Sveriges minsta stadskärna och näst största it-kluster börjar få växtvärk. – Nytt föder nytt och det här är bara början, säger kommunalrådet Anna Tenje (M).

Växjö kommun har drygt 91 000 invånare och har uppmärksammats för att ha Sveriges minsta stadskärna. Ändå utgör Växjö det andra största it-klustret i Sverige efter Stockholm. Bakom expansionen finns tre starka förklaringar: Det geografiska läget mitt i södra Sverige ger starka konkurrensfördelar. Universitetet borgar för forskning och kompetensförsörjning. Och inte minst en kommun som stöttar nya idéer.

– Framgång föder framgång. Det ger ringar på vattnet, säger Anna Tenje med självklart tonfall.

När en sektor växer stimulerar det andra sektorer. Det stora it-klustret ligger i en stad som just blivit utnämnd till Årets idrottsstad och Årets kulturstad. Typiskt exempel på win-win, enligt kommunalrådet.

Snabbt från beslut till genomförande

Framgångsreceptet är det väloljade samarbetet mellan företagsliv, akademi och kommun. Det ger snabba beslutsvägar mellan idéer och genomförande. Utmaningen i en växande stad stavas kompetensförsörjning. Tillsammans med 27 lokala it-företag driver kommunen sedan ett år tillbaka en it-kampanj för att rekrytera personal med it-kompetens, där Atea är en av huvudsponsorerna.

– Mer än hälften av företagen uppger att de fått in fler intresseförfrågningar från potentiella sökanden efter den gemensamma kampanjen. Men när folk flyttar hit måste vi ha mer att erbjuda än jobb, säger Anna Tenje.

Stad i förtätning

Därför är det kul att leva och jobba i Växjö
  • Här är det lätt att förverkliga sina idéer.
  • En stad i ständig framåtrörelse.
  • Stadspuls med naturen runt knuten.
  • Årets idrottsstad och kulturstad.
  • Ett rikt utbud av restauranger och regional mat.

Hon intar Storgatan med raska steg på högklackade stövlar. Passerar fullsatta lunchrestauranger och pekar på lyftkranarna som reser sig från Södra stationsområdet. Det här, menar Anna Tenje, är ett konkret exempel på de växande it- och logistikföretagens effekt på stan. Fler invånare, en blomstrande restaurang- och hotellbransch och en förtätning av staden med cirka 700 bostäder i centrum. Det nya stations- och kommunhuset blir pricken över i:et.

Samtidigt gapar vissa butiksfönster tomma. Ett paradigmskifte som man ser i många mindre städer. Handeln flyttar ut på nätet och stadskärnan tas över av restauranger, kaféer och sociala mötesplatser.

– Inom kort har vi över 2 000 nya invånare boende i stadskärnan som vill gå ut och äta, shoppa och umgås.

Nyetableringar ger spin-off-effekter

Utanför stadskärnan växer nya företagsland fram. Det senaste är Nylanda utanför Växjö. När Anna Tenje nyligen invigde Postnords företagscenter kunde hon blicka ut över Ateas nya logistikcenter bredvid. En väsentlig expansion inte bara för Atea utan för hela staden, menar kommunalrådet som följer bygget med spänning. Atea sätter Växjö på kartan. Attraktiviteten ökar för andra företag att vilja etablera sig här. Jobbtillfällena ökar. Det ger en spin-off-effekt som påverkar hela regionen.

– Att Atea storsatsar innebär att jobben är säkrade lång tid framöver. Det skickar också signaler att Växjö är en attraktiv stad för både näringsliv och it-talanger.

Europas grönaste stad

Atea Logistics i Nylanda satsar på att bli Europas mest framstående center för logistik och återtag av it-produkter i ett slutet kretslopp. Förväntningarna på hållbarhet är höga när man etablerar sig i Europas grönaste stad. En ibland ifrågasatt slogan, men Anna Tenje håller tveklöst fast vid den. Kommunen jobbar just nu med allt ifrån sjörestaurering till utökad biobränsledriven kollektivtrafik och ett flerfackssystem för källsortering. Kommunen har dessutom nyligen antagit Agenda 2030-programmet.

– Det betyder att vi ska jobba med hållbarhet, inte bara av miljö, utan också social hållbarhet. Integration, arbete för alla och ökad kompetensförsörjning bidrar

Kompetensförsörjningen en utmaning

Nu gäller det att hålla jämna steg med kommunens utveckling. Kompetensförsörjningen är fortfarande en stor utmaning. Men inget problem, om man får tro Anna Tenje.

Linnéuniversitetets nya satsning heter Epic - Innovation & Technology Center. Visionen är att kunna förse regionens företag med teknisk kompetens genom utökat samarbete för att stärka forskning och utbildning inom maskin- och produktionsteknik. Det ska resultera i att fler väljer tekniska utbildningar på både gymnasie- och högskolenivå

En nödvändighet om Anna Tenje ska nå sin vision. År 2025 ska Växjö vara en trygg och pulserande liten storstad med över 100 000 invånare och ett fortsatt blomstrande företagsliv.

Tillbaka till Nylanda