2022-02-02

Snart kommer vågen av interna blockkedjor

80 av de 100 största bolagen i världen är igång med blockkedjor. Teknologin ger en aldrig tidigare skådad transparens mellan aktörer och system längs värdekedjor, underlättar beslut och effektiviserar processer. Resan in i denna revolutionerande teknologi kommer att gå via interna blockkedjor för många privata och offentliga verksamheter, tror Mats Hälldahl, blockkedjespecialist på Atea i den här spaningen.

Mats Hälldahl
Mats Hälldahl
Blockchain Lead
Snart kommer vågen av interna blockkedjor

Spaningen i ett nötskal

Alla verksamheter känner sig ännu inte redo att bygga blockkedjor som sträcker sig hela vägen från fabrik till konsumentledet. Blockkedjetekniken bygger på att man krokar arm med alla aktörer längs vägen, kommer överens om vilken data som ska delas och att man litar på varandra. För att bli varm i kläderna är det många gånger en god idé att göra sin blockkedjedebut helt utan att blanda in externa leverantörer.

SPANARE

Mats Hälldahl är ansvarig för Ateas blockkedjeerbjudande och genomför workshops och verksamhetsutvecklar tillsammans med verksamheter som vill ligga i framkant och ser digitalisering som möjliggörare för innovation.

Följ honom gärna på Linkedin.

Man kommer igång direkt (1-2 månader för en enklare lösning), får erfarenhet av hur det fungerar i praktiken och får lärdomar att ta med in i större projekt längre fram. Gartner bekräftar denna våg av interna blockkedjor i sin prognos över hur den nya teknologin kommer att tillföra i värde i olika typer av verksamheter globalt. Totalt väntas blockkedjeekonomin vara uppe i 176 miljarder dollar 2025, och därefter växa mer än 17 gånger den summan till 2030, till 3,1 biljoner dollar. 22 procent av värdet beräknas komma genom interna blockkedjelösningar.

Vad ni kommer att upptäcka

Det finns massor att hämta hem med interna blockkedjor. Tekniken gör många avstämnings-, planerings- och avrapporteringsmöten överflödiga, och ni slipper skicka mängder information fram och tillbaka. Händelser i produktionsflöden registreras där de sker och blir transparenta i både realtid och i efterhand för alla som behöver tillgång till informationen. Varje inblandad avdelning eller division kommer tillsammans överens om vilka delar i produktionen som ska vara synliga. Även automatiseringar kan aktiveras (till exempel när X har hänt eller inte har hänt, skickas en prioriterad avisering). Den fulla potentialen med tekniken blir ofta uppenbar när man har kommit igång med sin första pilot.

Pådrivande faktorer

Tekniken är på väg att ta språnget till att bli mainstream. I Helsingborg ska exempelvis skolelever i början av 2022 kunna scanna en QR-kod och få tillgång till hur torskfilén på tallriken har fångats och färdats till skolbespisningen. När tekniken kommer in i vardagen, blir det ofrånkomligt för verksamheter att hoppa på utvecklingen. Tekniken ger exempelvis mycket mer exakthet och pålitlighet, vilket går hand i hand i trenden att mäta alltifrån effektivitet till co2-utsläpp.

Värt för kommuner att reflektera över:

  1. Hur blockchain-mogna vill ni vara om 2-3 år?
  2. Var är det lämpligast att sätta spaden i backen redan nu? Tänk stort, men börja litet. Vad kan var en lämplig avgränsad process att börja med?
  3. Vilka verksamhetsexperter borde bli delaktiga i diskussionerna om att använda blockchain i er verksamhet?