Hoppa till huvudinnehåll
2021-09-08

Kostnadsslöseriet på molntjänster stoppas

Specialistspaning: Hur mycket kontroll har du över hur er verksamhet spenderar resurser i molnet; vilka tjänster som används, i vilken utsträckning, och av vilka i organisationen? De flesta ledningsgrupper är bekymrade över sin brist på kontroll över nyttjandet av molntjänster medan dessa kostnader tickar på – månad efter månad, år efter år. Men nu är det slut på det här galopperande slöseriet, menar Ateas Jonas Emilsson i den här spaningen.

två elever arbetar vid datorer i klassrum

Spaningen i ett nötskal

Tiden är kommen då kostnaderna för molntjänsterna har blivit så stora att ledningsgrupper kommer att ta kontroll över hur de spenderar resurser i molnet.

SPANARE

Jonas Emilsson, chefsarkitekt på Hybrid Platforms

Jonas har lång erfarenhet av att vara våra kunders rådgivare i bland annat frågor som rör den hybrida it-miljön.

Följ Jonas Linkedin-profil här.
Kontakta Jonas via mail

En större kommun eller ett större tjänsteföretag kan idag lägga i storleksordningen en miljon i månaden på molntjänster. Med de nya verktyg som nu finns på marknaden är det äntligen möjligt att få kontroll över dessa kostnader – och sänka dem med 20 procent, eller mer. Så nu väntar moln-storstädning i många verksamheter.

”Hög tid för storstädning i molnet”

Vad verksamheterna kommer att upptäcka

Molntjänster som inte längre alls används av någon i organisationen. Eller som nyttjas av långt färre än man trott. Eller att flera olika avdelningar har tecknat upp sig för samma tjänst på var sitt håll, där ett gemensamt konto hade räckt. Även i stora företag där man tror sig ha en liten molnkonsumtion visar det sig ofta att man har mängder av Azure-abonnemang i stället för ett. Pengar rinner ut varje månad som borde investeras in något som utvecklar verksamheten i stället. När det gäller lagring i molnet kan det hända att kostnader drivs upp onödigt mycket av att man har gjort ”copy and paste”. Verksamheter lämnar kvar gamla avslutade projekt i molnet, som fortsätter att dra kostnader, och detta ackumuleras år efter år. Med de nya tekniska verktygen blir det mycket lättare för organisationer att städa bort dessa onödiga molnkostnader.

Pådrivande faktorer

Globala molntjänster fortsätter att växa väldigt starkt, och hela digitaliseringsresan har fått rejält med luft under vingarna av pandemin. Microsoft etablerar sig med Azure och Google öppnar datacenter i Dalarna, samtidigt som det pågår diskussioner om vilka uppgifter som ska tillåtas sparas i molnet. Molnet har aldrig varit i mer fokus än nu. Att ta kontrollen över kostnaderna i molnet är ofrånkomligt då dessa kostnader tar en allt större del av budgeten, och nu när det äntligen är lätt att få den kontrollen kommer många att stoppa kostnadsslöseriet.

Värt att reflektera över

Är "överkostnader" för molnet något man helt enkelt får stå ut med? Är du medveten om hur mycket "överkostnader" för molnet ni har i er organisation, eller hur mycket dessa kostnader har ökat under det senaste året? Vid vilken nivå är det läge att dra i nödbromsen och börja rensa upp?

Kontakta gärna mig

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson
Lead Architect Hybrid Platforms
Skicka e-post