2018-04-19

Kalle Hultenheim – en vinnarskalle som brinner för ledarskap och människor

Han vaknar och somnar med överskottsenergi. Är ingen dålig förlorare – men däremot en ”väldigt bra vinnare” som brinner för ledarskap, affärsutveckling och människor. Möt Ateas vd, Carl-Johan, ”Kalle” Hultenheim.

Hanna Johansson Journalist
Foto: Andreas Hillergren

En man i kavaj och en brun läderväska ledigt slängd över axeln kommer gående i entrén till Ateas kontor i Malmö.

– Vi har ett problem. Ser ni vad det är, undrar han på utpräglad Växjödialekt och ler med hela ansiktet.

Blessyr från hockeymatch

Såret på överläppen är inte stort men sitter onekligen olämpligt, inte minst eftersom intervjun inkluderar en porträttfotografering. Carl-Johan Hultenheim, eller Kalle som alla kallar honom, fick blessyren under en hockeymatch på Ljunghusens golfbana i helgen. 

– En gång om året blir det så pass kallt att vi kan åka skridskor på dammen som ligger på golfbanan. Vi plogade bort snön, grillade korv och spelade hockey. Jag reser väldigt mycket i jobbet men på helgerna försöker jag vara hemma. Att vara närvarande och göra aktiviteter med familjen – jag älskar det!

Kalle Hultenheim i kontorslandskap

”Första chefsjobbet hade jag ingen koll” 

Kalle Hultenheim blev vd för Atea 2012. Då hade han redan hunnit jobba i organisationen i nära tio år och suttit i ledningsgruppen nästan lika länge. Chef har han varit under i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv. 

–Jag fick mitt första chefsjobb som 22-åring. Men då hade jag ingen aning om hur man skapar rätt förutsättningar i en grupp, hur man utvecklar allas potential. Jag pekade ut målet och sprang. När jag var framme vände jag mig bakåt och ropade ”Kom igen nu då!”. Jag såg bara målet, inte individerna. Så skulle jag aldrig göra idag.

Carl-Johan ”Kalle” Hultenheim

Gör: Vd på Atea sedan 2012.

Bor: Ljunghusen, Vellinge kommun.

Ålder: 48 år.

Familj: Hustrun Karin samt tre barn: tvillingarna Filippa och Beata, 16 år, samt sonen Fabian 9 år.

Utbildning: Läste till maskiningenjör vid Växjö universitet. Företagsekonomi och nationalekonomi vid Lunds och Stockholms universitet.

Intressen: Allt som har med bollar att göra. Fotboll, golf, padel mm. Är fotbollstränare för sonens fotbollslag i BK Höllviken. ”Och så konsumerar jag extremt många ljudböcker – ofta om management eller historiska böcker, gärna med fiktion i”.

Hade behövt vara med i ”Förlåt mig”

Kalle Hultenheim gungar lätt mot stolsryggstödet i konferensrummet och konstaterar ångerfyllt men med glimten i ögat att han nog hade behövt vara med i tv-programmet ”Förlåt mig” för att be sina gamla anställda om ursäkt.

Vill visa att allt är möjligt

Idag jobbar han hårt för att alla ska hänga med på tåget. En viktig satsning i det avseendet är de årliga kickofferna, ”landslagslägret”, då alla 2 350 medarbetare samlas.

När man tittar på gamla Youtube-klipp från tillställningarna, förs tankarna till en ren underhållningsshow, ofta med vd:n själv som huvudrollsinnehavare. En gång projicerade han en hel presentation på sin kropp, i syfte att få åhörarna att känna att ”allt är möjligt”. En annan gång fick han alla medarbetare att delta i en maorisk krigsdans.

– Mycket av det jag gör handlar om att skapa rätt dynamik i gruppen och att ge individer rätt förutsättningar att våga. Min roll är att entusiasmera och visa vägen framåt, att skapa tydliga uppdrag och förutsättningar för alla att känna sig trygga.

Ingen poäng att ångra något

Kalle Hultenheim är inte en person som går och grämer sig för att ha tagit fel beslut. Hälften av satsningarna kanske ”går åt helsike”, men vi måste hela tiden fokusera framåt och fatta beslut utifrån de förutsättningar som vi har för stunden och säger att ånger inte tjänar någonting till. 

Den inställningen har han alltid haft men den förstärktes när hans idag sextonåriga tvillingdöttrar Filippa och Beata, föddes för tidigt – natten mellan graviditetsvecka 23 och 24. De vägde 600 gram vardera och den nyblivna familjen fick tillbringa lång tid på sjukhus innan flickorna var tillräckligt starka för att klara sig utan stöd från neonatalvården.

Tre snabba…

Vad skulle du ta med dig till en öde ö?

– En boll.

Vilken sport skulle du vilja bli stjärna i?

– Hade du frågat för några år sedan hade jag sagt fotboll. Men nu tror jag att jag kan bli riktigt bra i padel*, så vi kör på det! (*Padeltennis)

Vad hade du gjort om du inte var vd på Atea?

–Jag skulle fortsätta att jobba med något som handlar om människor, teknik och utveckling. Och så hade jag gärna jobbat mer ideellt.

Insåg vad som är viktigast

– Det är synd att det behövs tuffa perioder i livet för att man ska lära sig något om sig själv. Det blev till slut en medgång, eftersom tjejerna har klarat sig så otroligt bra, men det var en extremt jobbig tid. Efter den händelsen har jag tydligt insett vad som är viktigt i livet.

Döttrarnas tidiga födsel ledde till att familjen lämnade Stockholm, med siktet inställt på ett lugnare liv i Skåne. Men det tog inte lång tid innan Kalle Hultenheim insåg att han inte kan, eller ens vill ta det lugnt. 

– Jag tittade mig själv i spegeln och frågade ”vad vill jag?”. Sedan började jag pendla till Stockholm, säger han och tillägger skrattande att han både vaknar och somnar med överskottsenergi. 

Får saker att hända

Viljan att leda och förändra samtidigt som han har lätt för att fatta beslut och inte värjer sig för att säga vad han tycker – det är några egenskaper som gör att han får saker att hända.

– Dessutom är jag extremt tävlingsinriktad. En del påstår till och med att jag ändrar reglerna om jag märker att jag håller på att förlora.

Är du en dålig förlorare? 

– Nej, jag är bara väldigt bra på att vinna, svarar han med ett pillemariskt leende. 

I början av sin Ateakarriär tyckte han att it och it-infrastruktur var rätt ointressant för kunden, en perifer del av verksamheten som sköttes av ”någon nätverkstekniker i källaren”. Sedan dess har it blivit en central aspekt i princip allt beslutsfattande i alla organisationer.

– Att jobba med människor som har spetskompetens inom it-teknologi idag är att vara med och förändra världen. Ateas roll i detta är att vara en möjliggörare för våra kunder. Redan idag använder vi digitala verktyg i allt vi gör, och med den artificiella intelligensens utveckling står vi inför en revolution.

”Robotarna kommer att bli våra bästa vänner som löser gåtor inom sjukvård och klimatfrågor.”

Robotarna kommer att lösa viktiga problem

Atea-vd:n målar upp en framtid där robotar tar över allt mer av våra traditionella jobb, där digitala ekosystem och smarta programvaror kopplas samman i allt större utsträckning.

– Jag ser utvecklingen som positiv. Robotarna kommer att bli våra bästa vänner som löser gåtor både inom sjukvård och klimatfrågor, menar han.

Spaningsuppdrag med globala ledare

Varje år träffar han ledningsgrupperna för flera världsledande it-företag, bland annat Microsoft och Hewlett-Packard. Han beskriver mötena som ett slags spaningsuppdrag.

– Det viktigaste från vårt perspektiv är att se var de befinner sig och vilka trender de ser framöver. Direkt efteråt bokar jag in en mängd möten med våra kunder, för att se var de befinner sig. Sedan försöker vi se till att Atea landar mitt emellan gapet och att vi sätter vår egen strategiska plan så att vi tajmar saker rätt. 

Vilka utmaningar tror du att den digitala utvecklingen medför framöver?

– Dels krävs det både politiska och strukturella förändringar för att samhället ska hänga med i förändringstakten. It-pedagogiken är ett tydligt exempel. Barnen lär sig otroligt snabbt men det är inte lika enkelt att få skolledare och lärare att känna sig trygga i utvecklingen.

– It- och informationssäkerheten är en annan utmaning. Förra året gick Atea från 70 till 140 heltidsresurser som enbart jobbar med de här frågorna. Målet är att bli nummer ett på säkerhet i branschen.

Atea driver hållbar utveckling

Att vara ledande inom sitt område innebär ett ansvar. Detta gäller inte minst för ett företag verksamt inom it. Atea Sustainability Focus, ASF, är en satsning som går ut på att förbättra hållbarheten i branschen, både i Norden och globalt. Arbetet inkluderar bland annat att driva förändring och dialog för att avskaffa konfliktmineraler och barnarbete.

– I och med att vi är en av de största leverantörerna inom vårt område kan vi ta ett stort ansvar. Vi kan också vara en katalysator och få andra att hänga på menar Kalle Hultenheim.

”Mycket av det jag gör handlar om att skapa förutsättningar för att våga”

Ljus syn på världsförbättring

En annan hjärtefråga är ideellt engagemang. Via det interna projektet ”Ateas hjälpande händer”, har medarbetarna bidragit till allt från skolbyggen i Indien till att samla in pengar till Cancerfonden. 

– Jag tror att alla människor vill bidra till en bättre värld på ett eller annat sätt. Inom Atea har vi stora möjligheter att tillsammans göra det möjligt.

Vill jobba mer ideellt framöver

Kalle Hultenheim drömmer om att kunna lägga mer tid på ideellt arbete i framtiden. Redan idag viger han de kvällar han kan åt att träna sonens Fabians fotbollslag.

– Fast helt ärligt gör jag det mest för mig själv. En normaldag för mig innebär väldigt många möten. Sedan sladdar jag direkt in på fotbollsplanen, sist av alla, där femtio barn väntar. Under träningen är barnen det enda jag fokuserar på och de ger så mycket glädje, samtidigt som träningen rensar hjärnan och får mig på andra tankar. 

Kan inte låta bli att delta

En vecka efter vårt första möte träffar vi Kalle Hultenheim på Höllvikens IP. Hockeyläppen är ett minne blott, liksom den gångna dagens kontorsarbete. Den 48-årige vd:n rusar runt på konstgräsplanen i svart BK Höllviken-ställ. Växjömålet smattrar oupphörligt medan de unga spelarna cirkulerar mellan olika positionsövningar. 

Viktigt att förstå och lyfta blicken

”Bra spelat! Hjälp honom! Våga vända över också Valter! Jag finns tillgänglig hela tiden! Vänd över, vänd över, vänd över!”.

Tävlingshjärnan och idrottsintresset gör det tvärt omöjligt att inte delta aktivt i spelet själv.

Kalle Hultenheim rushar, tar bollen och passar. Mellan varven får spelarna förklara övningarnas syfte. Det låter inte helt olikt det han strävar efter i sitt dagliga arbete med medarbetarna på Atea.

– Det viktigaste är att få spelarna att förstå vad de gör, att lyfta blicken och samspela med varandra.

Kalle kan inte låta bli att delta