2018-03-01

IKT-pedagogens höjdpunkter från Ateas skolutvecklingsresa 2018

I slutet av januari arrangerade Atea för sjunde året i rad en skolutvecklingsrea till London. Med på resan var förutom 50 deltagare från Atea även 300 beslutsfattare inom skolvärlden såsom verksamhetschefer, skolchefer, rektorer och huvudmän inom friskolor.

Therese Slettengren Journalist

Vi ringde upp Jesper Rehn för att höra vad han tyckte var höjdpunkterna på Ateas skolutvecklingsresa 2018 och vad han har för utmaningar framåt. 

””Ateas skolresa är som ett smörgåsbord – där man kan plocka det bästa” ”

— Jesper Rehn

Hej Jesper, vad är det bästa med resan som Atea anordnar?

Resan sticker ut. Det finns ganska mycket kurser och konferenser att gå på, men de är ofta specialiserade till ett visst område. På  skolutvecklingsresan får man det hetaste och senaste. Ateas upplägg är också helt fantastiskt. Man får en dag BETT-mässa, en dag med kanonföreläsningar och en dag med workshops där man kan testa olika områden man är intresserad av. Det finns också möjlighet att besöka skolor som kommit långt i digitaliseringen.

Vilka var höjdpunkterna på årets skolutvecklingsresa?

Det var sjunde året i rad som jag var med på resan och som vanligt bjöd den på många höjdpunkter. Jag ser det som ett smörgåsbord där man kan ta för sig och plocka det bästa. Sett utifrån det smörgåsbordet tar jag framförallt med mig inspirationen från de duktiga föreläsarna och de workshops som Atea anordnade.Är det något särskilt som du nu tar med dig hem? 

Ja, en hel del. Framförallt fick jag bekräftat att det är skolledarna som måste gå i bräschen för digitaliseringen i skolorna. Inte pedagogerna. Om inte skolledarna tar täten blir det väldigt svårt att få igenom digitaliseringen. Vi hade några skolledare från kommunen med på resan och det känns bra att de nu är aktiva och vill ta täten.

Var det några produkter som du blev särskilt nyfiken på?

Eftersom vi inte har Chrome Book i kommunen blev jag väldigt glad över en ny dator, HP Stream som är HP’s motsvarighet till Chrome Book. Vi har testat den och vi är väldigt nöjda. Jag blev också djupt imponerad av AV1, en robot som hjälper långtidssjukskrivna barn delta i undervisningen. Roboten är kopplad till en iPad och sitter med i klassrummet. Genom roboten kan eleven vara med på lektionen, delta i undervisningen och även räcka upp handen och svara på frågor. Atea har hjälpt oss ta hem en sådan robot som vi nu ska testa.

Hur långt har ni kommit i digitaliseringen av er skola?På gymnasiet har vi kommit ganska långt. Alla elever har en egen enhet. Vi har köpt in datorer som är anpassade efter utbildningen. Nästa steg är att föra in 1-1 i grundskolan också.

Vad har ni för planer framåt?

Vi ska implementera den nya digitaliseringsstrategin. Det kommer krävas en hel del jobb med det. Vi ska också utbilda fler skolledare med anledningen av att vi inför 1-1 i grundskolan. 

Hur hjälper Atea er i arbetet med digitalisering? 

Vi har jättestor hjälp av Atea. Det jag gillar mest är den personliga kontakten. Jag kan ringa när som helst och bolla tankar och funderingar. Dessutom köper vi ju alla enheter från dem och de bistår oss med allt som rör dessa som exempelvis uppackning, installation, garantier och försäkringar, samt med införandet på plats. De tar också hand om skolledarutbildningar och organiserar inspirationsföreläsningar. 

Om Jesper Rehn

Arbetsplats: Ronneby Kommun

Roll:  IKT-Pedagog

Främsta arbetsuppgifter: Att vara ett stöd för pedagoger att använda nya medier i undervisningen.

Det bästa med digitaliseringen: Att man äntligen har börjat förstå att det inte handlar om en enhet (telefon, dator) utan att det handlar om att få en större förståelse för sin omvärld i en digitaliserad värld.

Utmaning 2018: Införandet av 1-1, samt genomförandet av digitaliseringsstrategin är två stora utmaningar detta år. Även GDPR blir en stor utmaning för kommunen.

Ser fram emot 2018: Skolutvecklingsmässa 2019 och de skolledar- och handledarutbildningar som Atea ska hålla i år.