2017-09-18

Oro för båten ledde till smart IoT-lösning

Idén föddes mitt i en storm och idag finns världens första onlinemarina i Luleå. Nu drömmer grundaren Martin Bröms om att revolutionera båt- och campingliv globalt.

Foto: Pär Bäckström

Segel- och motorbåtar guppar lugnt sida vid sida i Klubbvikens hamn. Här stannar båtentusiaster till på väg ut i skärgården eller på väg in mot Luleå. Många tar turbåtarna till Klubbviken och för den som har egen båt har gästhamnen plats för drygt 50 båtar. Något av det första som möter båtgästerna är en stor skylt med orden ”Online Marina”. Längs med bryggan, vid varje båtplats, sitter lampor som lyser i grönt eller rött och visar om platsen är ledig eller upptagen. Pirayor, kallas de, och är en del av Martin Bröms IoT-innovation.

– Jag är ingen jägare av pengar. De har inget värde för mig. Däremot är det kul att se om jag kan göra nytta för någon.

Martin Bröms, grundare, Online Marina.

Martin Bröms beskriver sig själv som originell, kreativ och uthållig. Han ser sig varken som särskilt äventyrlig eller som en typisk entreprenör, men han ramlade rakt över ett problem. 

– Jag hade köpt en motorseglare från 1983. I och för sig ligger den i en lugn och stilla hamn, men redan första sommaren märkte jag att jag var nervös över båten, precis som min pappa hade varit, berättar Martin Bröms.

Samma höst väcktes han mitt i natten av ett telefonsamtal. Den som ringde berättade att bryggan hade slitit sig och att en båt låg och guppade i vattnet. I panik åkte Martin Bröms ut för att se vilken båt som slitit sig.

– Redan då började jag fundera. Tänk om man kunde fästa en kamera på bryggan för att se sin båt i realtid? Men jag förstod att det stred mot kamera-lagen. Då började jag fundera på om det var möjligt att kringgå problemet. 

Johan Björklund driver Klubbviken Havsbad i Luleå. Han behövde inte lång betänketid när Martin Bröms frågade om han ville testa Online Marina.

– Jag tror och hoppas att fler hakar på. Att båtägare kan se om det finns lediga platser och att de på sikt kommer att få larm om något händer, det skapar ett stort värde för många i båtvärlden, säger Johan Björklund.

Sommaren därpå besökte Martin Bröms Klubbvikens hamn. Det var en strålande sommardag och smockfullt med båtar i gästhamnen.

– Där stod jag med min bångstyriga båt och undrade om jag tordes åka in. Fanns det någon plats ledig? Det ordnade sig till sist, men personalen var för upptagen för att ta betalt. Då föddes min nästa tanke; vore det inte bättre att boka och betala innan man kommer fram till hamnen?

De två odéerna slogs ihop och plötsligt uppstod en innovativ IoT-lösning som kan revolutionera hela båtvärlden på sikt.

Med Internet of Things, IoT, kan föremål kommunicera med varandra med hjälp av exempelvis sensorer och uppkoppling mot nätverk. Online Marina är en typisk IoT-innovation som gör att båtägare kan känna sig trygga med att båten ligger där den ska, men även uthyrningen i gästhamnen blir enklare.

Martin Bröms berättar att det gått ”kosmiskt fort” att gå från idé till handling, något som han tackar Atea för.

– Det var ont om tid att realisera lösningen innan någon annan skulle göra det. När jag kontaktade Atea tog de sig an uppdraget direkt. Sedan dess har de haft ansvar för allt som har med mjukvaran att göra och ställde även krav på företaget som utvecklar hårdvaran och sensorerna, säger Martin Bröms.

Atea tog också på sig ansvar för hur appen ska fungera, hur lång tid lamporna vid bryggan ska lysa, hur en bokning genomförs och de har skött all programmering.

Klubbviken Havsbad kallas för porten till Luleås skärgård. Utanför viken finns 1 312 öar.

I inledningsfasen gjorde Martin Bröms och teamet på Atea en skiss över hur Online Marina skulle se ut i mobilen. På grund av tidsbristen prioriterades alla funktioner och rangordnades på en skala mellan 1-5. Fram till lansering skulle alla 1:or vara klara. Därefter har utvecklingen fortsatt med övriga punkter, i prioriteringsordning.

Och så var det tryggheten för båtägaren. Om båten skulle slita sig loss i en storm eller bli stulen ska ägaren få veta det direkt. 

– Den utvecklingen pågår. Tanken är att ägaren då ska få ett sms med en fråga. 'Din båt lämnar nu marinan, är det okej?'

”Där stod jag med min bångstyriga båt och undrade om jag tordes åka in. Fanns det någon plats ledig?”

— MARTIN BRÖMS
grundare, Online Marina.

Online Marina började användas för första gången på midsommardagen. Platsen var Klubbviken Havsbad i Luleå, en av de första hamnarna i världen att använda IoT.

Johan Björklund som driver Klubbviken säger att han nappade direkt. Anledningen är att marinan bland annat haft svårt att få hamn-avgifterna betalda i tid.

– När Martin ringde och berättade om Online Marina kände jag direkt att det här är framtiden, säger Johan Björklund.

Nu är det snart fyra månader sedan systemet togs i bruk och både Martin Bröms och Johan Björklund erkänner att det funnits en del barnsjukdomar.

”När Martin ringde och berättade om Online Marina kände jag direkt att det här är framtiden.”

— JOHAN BJÖRKLUND
Klubbviken Havsbad.

– Från början är det svårt att veta hur slutprodukten skulle se ut. Jag och Martin får ofta värdefulla synpunkter från båtägare och diskuterar förbättringar med dem, säger Johan Björklund.

Martin Bröms har sökt patent för sin uppfinning i Sverige men hans utvecklingstankar sträcker sig långt utanför landets gränser. Globalt kan lösningen användas i marinor, hamnar, på campingplatser med mera. Marknaden är hur stor som helst, men det första steget blir de svenska gästhamnarna.

– Det blir att åka runt på båtmässor. Redan nästa år hoppas jag att 15-20 gästhamnar använder lösningen.

Inspirationen tror Martin kommer från arbetet på Almi, att dagligen tala med människor som utvecklar innovativa projekt och letar efter lösningar på problem.

– Det har sporrat mig, att arbeta i en miljö med människor som vågar ta steget.

Så kan systemet utvecklas

I Sverige finns drygt 500 000 båtar med över-nattningsmöjlighet. Båtarna är ute i skärgården i snitt 25 dagar per år och då står båtplatserna i hemmahamnen tomma.

Med IoT-lösningen Online Marina är det möjligt att hyra ut båtplatser i andra hand. Det skulle öka antalet bryggplatser med 25 procent och därmed lösa en stor del av båtplatsbristen i Sverige. Sensorer kan även göra det möjligt för hamnar att meddela inkommande lastfartyg om det finns ledig lastplats. Även campingplatser kan använda systemet för att visa lediga platser för husbilar, husvagnar och tält.