2017-09-15

Med AV1 blir sjuka barn delaktiga

Den här roboten gör det möjligt för långtidssjuka barn att delta i skolarbetet, i lekar och på utflykter. Med blinkningar, ljud och rörelser blir den barnets ögon, öron och röst.

Foto: Tobias Björkgren
  1. Barn med kronisk eller långvarig sjukdom riskerar att bli isolerade och avskärmade från vänner, pedagoger och lekar. Roboten ger barnen möjlighet att följa med i undervisningen, vilket gör det enklare att komma tillbaka.
  2. AV1 kan rotera 360 grader för att visa hela klassrummet. Genom högtalaren kan barnet prata med klasskompisar och pedagoger. Robotens vikt på ett kilo gör det enkelt att ta med sin kompis på äventyr i och utanför klassrummet.
  3. Med en app kopplas roboten ihop med en smartphone så endast barnet kan styra den. Kommunikationen krypteras och strömmas i realtid. Integritet är mycket viktigt för grundarna av företaget No Isolation som utvecklat roboten.
  4. Huvudet blinkar vitt när barnet vill säga något och när huvudet lyser vitt betyder det frånvaro, till exempel att barnet vilar. AV1 har inbyggt wifi och med 4G fungerar den där det finns mobiltäckning.
  5. Det har blivit populärt att måla dit en mun eller hår och att hänga på smycken för att ge AV1 ett personligt uttryck.

Med roboten AV1 blir sjuka barn delaktiga