2015-11-25

Från vilsen till hoppfull

Sextonårige Mahmoud Fakhro har gått från skoltrött och vilsen till hoppfull med tydliga livsmål. Som stöd på vägen har han Magnus Westring, regionchef på Atea, som anser att mentorskapet utgör en positiv kraft i samhället.

Foto: Christian Andersson

TEXT: Hanna Johansson FOTO: Christian Andersson

Den milda höstsolen värmer fortfarande. På en uteservering i centrala Malmö sitter Mahmoud Fakhro och dricker varm choklad tillsammans med Magnus Westring. Mahmoud är 16 år och har precis börjat på fordons- och transportprogrammet på Agnesfrids gymnasium, Magnus är 45 år och regionchef på Atea. Mahmoud Fakhro fyrar av ett försiktigt leende. Det har hänt mycket i hans liv det senaste året. Hösten 2014 gick han i nionde klass. Skolgången var knackig och han umgicks i vad han själv beskriver som fel kretsar. 

– Jag hängde med dåliga människor. Jag tänker inte berätta vad, men vi gjorde en del dumma saker. 

För att hitta en positiv riktning i livet uppmanades han av lärare och studievägledare att gå med i Drivkraft Malmös mentorsprogram. Drivkraft är en ideell organisation som på olika sätt arbetar med att fånga upp ungdomar som behöver extra stöd i livet. 

I samma veva satt Magnus Westring i frisörstolen. 

– Min frisör berättade att en av hans kunder var grundare av Drivkraft Malmö. Han föreslog att jag skulle träffa henne. Atea har alltid haft ett stort samhällsengagemang, i lednings-gruppen diskuterar vi ofta hur vi kan göra gott för andra. Jag tyckte att det här lät som ett positivt initiativ. 

Drivkraft Malmö samarbetar med skolor och volontärer från allmänhet och näringsliv. Magnus Westring tog kontakt med projektledaren Jessica Grundström och blev inbjuden till en utbildning i mentorskap innan han och Mahmoud Fakhro matchades ihop. 

De träffades första gången sen-hösten 2014. 

– Han ställde tusen frågor, säger Mahmoud och ler mot Magnus. 
– Och du svarade bara ja eller nej på allt, kontrar Magnus. 

Mahmoud fick tidigt i hemläxa att sätta upp mål för framtiden. 

– Jag tror att det är viktigt för alla att sätta upp tydliga mål, oavsett var i livet man befinner sig. Sannolik-heten att hamna åtminstone i närheten av sina drömmar blir mycket större då, säger Magnus Westring. 

Mahmoud gjorde läxan väl. Tidigare hade han inte en aning om vad han ville, men nu har han en tydlig plan klar för sig. 

– När jag är 20 vill jag ha körkort och en lägenhet någonstans i Malmö, säger han. 

Magnus och Mahmoud har hittills träffats ett tiotal gånger. De har bowlat, gått på bio och Mahmoud har besökt Ateas Malmökontor. 

– Magnus undrar alltid hur det går för mig och har fått mig att förstå hur viktig skolgången är för att man ska få jobb i framtiden. 

– Jag blev väldigt glad av att höra att Mahmoud kommit in på gymnasiet, det var ingen självklarhet med tanke på hur knackig skolgången var när vi träffades första gången, inflikar Magnus Westring. 

Han kan känna igen sig i Mahmouds skoltrötthet från sina egna tonår. 

– Periodvis var jag inte heller särskilt engagerad i skolan. Tonåren är en vilsen tid då man plötsligt ska ställa om från att vara barn till att bli vuxen. Jag hade mått bra av att få prata med någon vuxen, men upplevde dem ofta som svårtillgängliga. 

Under sin tid som mentor har Magnus Westring fått flera kollegor på Atea att involvera sig i Drivkraft Malmös projekt. 

– Som mest har vi varit sex mentorer från Atea. För mig har engagemanget gett en må bra-känsla och kan jag få andra att ställa upp är det ännu bättre. 

Kunskapsutbytet är ömsesidigt. 

– Mahmoud lär mig en massa saker om livet som kulturella skillnader och att man inte kan ta allt i livet för givet. Bland Mahmouds vänner är det inte alla som får stöd av sina föräldrar eller ens har några, säger Magnus Westring som tycker det är viktigt att engagera sig, både på ett privat plan och för företaget. 

– Atea är ett stort företag och vi vill ta ansvar för samhället. Att engagera sig som mentor är ett bra sätt att bidra med något gott. 

Mahmoud tycker att han har blivit en bättre person av träffarna med sin mentor. 

– Jag har blivit lugnare, det är mindre problem. Jag är mer säker på mig själv och umgås oftare med människor som är bra för mig. 

I november har det gått ett år sedan Mahmoud och Magnus lärde känna varandra. Tanken är att de ska fortsätta ses framöver.

– Så länge det känns bra för Mahmoud tänker vi fortsätta hålla kontakten, säger Magnus. 

3 skäl att bli mentor

  • Du får ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte. 
  • Du bidrar till ett positivare samhällsklimat. 
  • En möjlighet att knyta nya kontakter. 

Mentorer som är äldre än 25 år matchas ihop med yngre adepter i syfte att stötta, inspirera och vägleda dem som upplever att de behöver ett extra vuxenstöd. Mentorerna i sin tur får förutom en ökad förståelse för de ungas vardag även en inblick i vilka appar och sociala medier som gäller just nu.