5 frågor till konsultchef Ulrika i Örebro

Det här är Ulrika

Namn: Ulrika Nygren

Befattning: Konsultchef för information management i Örebro.

Ålder: 48

Min definition av att "lyckas som ledare": ”När man har den där goa känslan i magen att alla mår bra, är glada och trivs.”

Min största insikt som ledare på Atea: ”Att det är så viktigt att vara nära sina medarbetare. Det händer mer i människors liv än många kan föreställa sig. Och det påverkar jättemycket.”

Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: "Jag upplever själv att jag ser alla.”

Vilka är dina mest uppskattade egenskaper som ledare?

”Jag får höra att jag är inkännande, och lyssnar aktivt för att förstå situationen fullt ut. Sedan coachar jag dig till att hitta svaren själv. Jag är också tydlig med vad som är viktigt att fästa uppmärksamhet på i det stora kommunikationsbruset, mån om att de har tillgång till rätt information, i rätt tid.”

Målet är att jobba allt mer med teamleveranser. Kan du beskriva vad tanken med det är, och vad som är angeläget för dig i den förändringen?

Vi har arbetat till viss del med teamleveranser i Örebro men vi behöver ta ett omtag och förbättra det arbetssättet. Vi står inför en nystart i Örebro där vi satsar hårt på rekrytering. Vi har rekryterat ett flertal konsulter under första halvåret och vi vill bli ännu fler så vi fortsätter den satsningen. Fokus är att hitta rätt konsulter som tror på laget före jaget.

Det är ett bra läge att komma in nu om du vill vara med och påverka verksamheten och hur vi ska jobba tillsammans. Det viktiga är att vi bygger ett starkt lag där vi samverkar i gemensamma leveranserna snarare än att enskilda konsulter gör allt jobbet. Vi ska ta vara på varandras kompetenser i uppdragen – både i hur vi kompletterar varandra och hur mer juniora jobbar med seniora.”

Atea satsar på att vara ”the place to be”. Vad tycker du är chefens respektive den enskildes ansvar för att det blir en bra laganda?

”Mitt ansvar som ledare att primärt bygga laget. Att alla känner sig trygga med varandra och med vad olika personer kan bidra med, och att se till att vi har roligt tillsammans. Jag vill skapa en prestigelös och hjälpsam miljö där vi släpper fram kolleger och lyfter varandra. När vi rekryterar pratar vi mycket om att sätta laget före jaget. Om du värderar det, och är nyfiken på dina kolleger, så kommer det där andra också.”

Hur jobbar du med utveckling av dina medarbetare?

”Jag har ett stort utvecklingssamtal per år där vi diskuterar dina mål och prestationer mer ingående. Utveckling är oerhört viktigt för oss på Atea. Vissa är helt säkra på var de vill vara om tre år, medan andra känner sig pressade över den frågan. För min del är det helt okej att fokusera på korta och mindre mål än att ha ett stort mål framför ögonen. För att fånga upp hur tankegångarna går, har vi även samtal en gång i månaden, och när du känner dig redo sätter vi oss och går igenom din utvecklingstrappa. Vi har alltifrån certifieringar, som är viktiga både för konsulternas CV:n och för oss som bolag, mentorskap, och bra kurser internt. Om du efter ett par år hos oss vill byta jobb, men stanna kvar i it-branschen, då har vi ettårsprogrammet Atea Career Program, som tar dig vidare.”

Vilket fokus har du framåt för arbetsplatsens utveckling?

”Gemenskap och ha roligt tillsammans. Det här är inget kontor där alla sitter tysta. Det skrattas, pratas och bubblas. Det händer grejer. Alla snackar med alla.”

SCENARIER. Så reagerar Ulrika om du …

… uttrycker frustration på fikarasten att livet är alldeles för stillasittande nuförtiden:

”Jag skulle ta upp det enskilt med den personen, med en stor portion nyfikenhet. Vad står det där för? Jag skulle vilja titta närmare på grundorsaken och fråga om den personen skulle vilja göra något åt situationen och erbjuda mig att vara ett stöd. Jag skulle föreslå att tar nästa månadsavstämning över en promenad, och kanske be personen testa att stå och jobba timman efter lunch varje dag. Jag är själv mycket för de små enkla sakerna man kan göra i vardagen. Stå och jobba, gå ut och gå lite, cykla till jobbet. Man måste inte köra triathlon. Sverigestafetten som vi kör på Atea varje termin tar fasta att man kommer långt på att aktivera sig i vardagen.”

.. har hamnat i en besvärlig utmaning hos en kund, och behöver input:

”Det är bra att du hör av dig. Jag skulle börja med ett coachande samtal. För ibland kan det vara så att konsulter inte tror sig klara av situationen, kanske för att man är rädd för att göra fel. Om det i stället handlar om att det behövs extra stöttning, kanske en senior person kan vara med i bakgrunden? Det finns jättemycket resurser, och jag skulle bidra med namn och kontakter och uppmuntra dig att ta kontakt. Jag tillämpar ’hjälp mig att hjälpa mig själv-principen’. På Atea behöver man aldrig stå ensam om man ber om hjälp.”

… vill dra igång en bokcirkel på kontoret:

”Supertoppen! Jag bjuder på lunch och på böckerna. En bonus är ju att man som konsult lär känna sina kolleger bättre och umgås mer.”