Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2019-10-21

Shahrzad Kiavash: ”Jag gick från maktlöshet till meningsfullhet”

Årets inspirationstalare på IT-arenan var 28 år när hon plötsligt fann sig själv pendla mellan liv och död. Sjukdomen som kunde ha tagit hennes liv blev istället startskottet på en inre resa utan motstycke. Nu är hon mitt uppe i sitt största äventyr hittills – att ha blivit mamma – samtidigt som hon föreläser i hela Sverige.
Foto: Fredrik Kron

Berätta, vem är Shahrzad för den som inte vet?

- Om jag ska säga det kort är jag nog någon som är glad att hon lever, glad att hon får vara med om livet. Låter kanske klyschigt men det är sant.

Shahrzad är eftertänksam när hon beskriver vad hon har upplevt, och väljer sina ord noga. Och visst förtjänar hennes gripande livshistoria inget mindre än den vördnad och respekt hon berättar med.
- Jag var 28 när jag plötsligt blev sjuk, och hela mitt liv förändrades. Jag blev tvungen att se över alla delar i mitt liv, från det allra minsta till det största. Livet blev nog som jag hade tänkt mig ändå, men det tog egna vägar dit.

Hur hade du tänkt dig att det skulle bli?

- Jag ville leva ett liv fullt av äventyr. Och det tycker jag att jag gör idag.

Äventyrslystnaden, berättar Shahrzad, har hon haft sedan barnsben. Bilden av en person som alltid uppskattat att vara i händelsernas centrum och har lätt för att bli uttråkad växer fram. Eller som hon själv beskriver det ”Det ska pirra lite så att man vet att man lever”.

Att hon har upplevt många pirriga ögonblick undgår ingen när man lyssnar på hennes föreläsning. Bedrifterna i dem, och hennes drivkraft, har trollbundit IT-arenans publik. Hittills har Shahrzad det högsta betyg en inspirationstalare någonsin har fått, med ett snitt på 5 av 5 möjliga. Varför?

- För att jag är sjukt bra på mitt jobb, skrattar Shahrzad och ger jantelagen en välriktad spark innan hon fyller i att hon såklart är väldigt ödmjuk för publikens fina omdömen.
- Det är en väldigt ovanlig story på så sätt att den är så sorglig men slutar så bra. Jag tror att vi alla förr eller senare hamnar i någon situation där vi behöver kämpa för att hitta hopp. Då är det en tröst att kunna tänka på någon som har varit i en jobbig situation och lyckats ta sig ur det. Man kan använda sig av min föreläsning som en sorts pepp.

Shahrzad beskriver sina föreläsningar som hennes bebis, även om det kan låta som en klyscha. Hon säger det ofta, att det hon säger kan låta klyschigt men ändå är sant. Jag ber om ett citat som hon tycker är klyschigt men stämmer väl in på livet. Svaret kommer blixtsnabbt.

- Det är i motvind som draken lyfter. Om man inte själv står på snöret, lägger hon till.

Hur undviker man det?

- Man måste förstå sig själv, sina dåliga mönster och veta vad man är bra på. Gör mer av sånt som du är bra på och förändra eller, om du kan, jobba bort allt som du är dålig på.

Shahrzad fångar publiken i Malmö. Foto: Fredrik Kron

”Fördelarna är fler – men man måste komma ihåg den verkliga världen också”

På frågan hur IT-arenans publik varit, ler Shahrzad och säger att de varit tysta och inkännande men känts väldigt ”energized” efteråt. Det är så vi kommer in på vikten av att titta upp från sina skärmar till förmån för det mänskliga mötet. Shahrzad förklarar att hon tycker att den tekniska utvecklingen har inneburit långt fler fördelar än nackdelar, men att man måste komma ihåg att leva i den riktiga världen också. Något hon blev medveten om när hon var som sjukast. Under ett år valde hon bort sociala medier för att fokusera på sin inre resa, det blev för tungt att se alla andras liv rusa vidare.

- Jag tittade inte på Facebook för det blev så konstigt att se alla andras liv gå vidare när mitt eget hade stannat upp. Det är en viktig läxa att ta till sig, livet pågår även om det inte dokumenteras på Instagram eller Facebook.

När Shahrzad delade sitt första inlägg efter ett år blev det ett brev till nära och kära som funnits där för henne. Den tacksamheten visar hon mycket under vårt samtal, blandat med stolthet över sin inre resa. Hennes svar, när hon får frågan om vad som blev vändpunkten för hennes tankesätt, sammanfattar det bra.

- Det fanns egentligen många vändpunkter men jag lärde mig att desto mer jag jobbade desto mer framgångsrik blev jag. Det finns någon gudomlig rättvisa i det, ett väldigt logiskt samband, och när man inser det då blir det väldigt lätt att fortsätta framåt.

Vad ser du fram emot mest nu?

- I höst ser jag fram emot att fortsätta föreläsningsturnén med Atea. Och på ett själsligt plan att se världen genom min dotters ögon. Det låter jätte cheesy men för mig som aldrig drömt om barn är det kanske extra starkt att vara mamma.

Shahrzad är tyst och tänker efter. Sedan ler hon stort:

- Den här ska jag spara och trycka i handen på henne när hon slänger i dörrarna som tonåring och skriker ”mamma, jag hatar dig”!

Därför ska du inte missa Shahrzad

”För det jag säger är viktigt, engagerande och extremt hoppfullt på ett mänskligt plan. Som en i publiken beskrivit det: Det är som att åka den värsta bergochdalbanan någonsin för att sakta sänkas ner i det vackraste, mest rosa moln som du har varit i.”

Läs mer och anmäl dig till Atea IT-arena

Läs mer av Shahrzads historia hos Voister