Mattias Beijmo på IT-arenan: ”Demokrati i kodform kan bli Sveriges nya exportvara”
Samhället byggs allt mer digitalt. Det medför att du och din it-avdelning har ett stort etiskt ansvar i utvecklingen av Sverige – och även världen. Med ansvaret kommer en fantastisk möjlighet att ge omvärlden en knuff i rätt riktning. Det är ett av huvudbudskapen när digitaliseringsexperten och författaren Mattias Beijmo föreläser på höstens IT-arena.
Temat på Mattias Beijmo föreläsning är ”Internet - frihetsrörelse eller hot mot demokratin?”.
I den hoppas han skrämma upp deltagarna och samtidigt inspirera till stordåd.
– Jag vill påminna om att det är it-avdelningarna som har hammarna och spikarna som bygger dagens samhällen. Med alla exempel i föreläsningen är min förhoppning att göra dig skraj, och att det leder till mer mogna, etiska överväganden på jobbet – i varje arbetsdag, i varje workshop, säger han.
Du spelar en viktig roll
Mattias Beijmo är författare, digitaliseringsexpert och föreläsare med över 20 års erfarenhet av att arbeta med data, digitalisering, demokrati och samhälle på högsta strategiska nivå, både i Sverige och utomlands. Han har examen i internationella relationer och har jobbat med digital transformation för såväl näringsliv som myndigheter.
I ”De kan inte stoppa oss" (2019), hans bok om digital aktivism, beskrev han hur oskyldig data kan missbrukas, och även få dödliga konsekvenser. Han är säker på att de flesta som kommer till IT-Arenan har ”ett ganska bra hum” om den digitala utvecklingens baksidor och faror, men kanske inte kopplat dessa till sig själva.
Namn: Mattias Beijmo
Ålder: 47
Bor: I Stockholm och Berlin
Bakgrund: Jobbat i it-branschen i 20 år. Numera författare och digitaliseringsexpert.
Mitt senaste it-inköp: ”En Wifi Pineapple. Den fångar upp wifi i stället för att sända ut det. Den är en del av min research. Jag kommer att visa upp den ’forskningen’ på föreläsningen.”
Min största it-svaghet: ”Jag får aldrig tid att uppdatera mina kunskaper i de tekniska ramverken. Det är en stor sorg. Det blir mer bokstäver än kod nuförtiden.”
Min främsta it-styrka: ”Envisheten. Man måste vara det för att få saker att fungera.”
Mitt tidigaste it-minne: "ABC 80-klubben. ABC 80 var den svensktillverkade datorn som kom innan Commodore 64 i början av 80-talet. Med den kunde man bland annat skriva på elektroniska ansvarstavlor. Det var otroligt! Jag och pappa skrev något på kvällen, och när vi loggade in morgonen hade något svarat, utan att ha varit i rummet hemma.”
Min smartaste it-lösning: "Jag har skapat ett support ticket-system för mina barns it-problem."
– Du gick i skolan och blev gränssnittsdesigner eller programmerare, men nu jobbar du inte med det länge. Du jobbar med samhällsbygge. Kanske bad du inte om det, men eftersom allt som kunde bli digitalt har blivit digitalt, så är det så nu, säger han.
Internet som förbränningsmotor
Vi som jobbar med it behöver till exempel se internet för vad det är, menar han:
En förbränningsmotor som spottat ur sig avgaser år efter år.
– Vad har vi gjort åt dessa avgaser under de senaste årtiondena? I bästa fall har vi monterat på en katalysator, men vad har det hjälpt? Internet fortsätter att spy ur sig avgaser, bidra till ännu mer polarisering, beroenden hos barn och vuxna, och till och med folkmord i Myanmar. Lösningen är inte en nyare katalysator. Bilarna byter till elmotorer, och ett sådant skifte behövs även för internet.
Etisk närvaro i varje etta och nolla
Exakt hur detta ska ske återstår att se. Vägen framåt är att vi som jobbar med it låter etiken vara mer närvarande ner i varje pixel, ner i varje etta och nolla, menar Mattias.
Det är ingen lätt uppgift. Tvärtom.
– Om internet och digitalisering bara hade varit dynga, hade allting varit så mycket enklare. Då hade vi tagit bort det. Men i och med att det för med sig så mycket bra, är det svårare att hantera, säger Mattias.
Svårigheterna kan överbryggas
Svårigheterna finns där. Och de är stora. Men det ger inget frikort från att agera och ta mer etiskt hållbara beslut, bort från dagens situation där data om oss individer samlas in och säljs vidare till högstbjudande och där ungas självkänsla sjunker i botten i Instagrams kölvatten.
– Det som krävs är att vi behöver förstå sambandet mellan oss själva och hur världen kommer att se ut åren framåt. Samhället byggs vid de beslut som fattas bland post it-lapparna på utvecklingsworkshoparna.
Ledarskap för hela branschen
Visionärt ser Mattias Beijmo hur vi i Sverige kan ta ledarskap för branschen internationellt – för ett bättre globalt digitalt samhälle.
– Internationellt sett är vi på bollen. Vi är medvetna om digitaliseringens möjligheter och risker. Vi har varit en humanitär och demokratisk stormakt i många år – vi har hjälpt länder att genomföra val och bli fullvärdiga demokratier. Och nu när kenyanska eller latinamerikanska samhällen blir mer digitala, kan vi exportera demokrati i kodform.
Atea IT-arena vänder sig till hela it-funktionen, från tekniska specialister och it-beslutsfattare till medarbetare i verksamheten som brinner för it och digitalisering.
Ta chansen till en heldags kompetensboost där vi bjuder dig och ditt team på inspiration och omvärldsbevakning som en språngbräda i ert arbete framåt.