Peter Falk på IT-arenan: ”Ditt jobb handlar inte om tekniken längre”
Säg adjö till att förvalta it. Det är dags att samarbeta mer. Mycket mer. Det är ett av huvudbudskapen till it-beslutsfattarna när Peter Falk, ansvarig för strategiska projekt på Atea, föreläser på höstens IT-arena.
– Jag vill väcka alla it-avdelningar och beslutsfattare i alla verksamheter, och få dem att inse att ingen av oss kan fortsätta att jobba som vi har gjort hittills. Idag lägger många 85 procent av sin tid på förvaltning, och 15 procent på utveckling. Det har varit en naturlag länge, men dels behöver proportionerna ändras, men också – tiden för utveckling måste användas effektivare till att driva förändring, säger Peter Falk.
Peter är en av Ateas ledande experter på teknikens potential att förändra samhället och vår vardag hemma och på jobbet. Vid sidan om sin roll som chef för förvärv och strategiska projekt på Atea, startade han i våras podden "Fasth och Falk” där han analyserar det senaste från techsektorn tillsammans med Stefan Fasth.
I sin föreläsning ”Teknikens under - vill, kan och vågar du?” på höstens IT-arena går han in på hur it-avdelningar måste förändras. Han tar åhörarna 30 år in i framtiden. Till en helt annorlunda vardag än idag. Han ser förtjust hur it-beslutsfattarna i publiken blir förvånade över sina egna reflektioner över hur mycket som kan hända på 30 år.
"Pratade med människor för att köpa tågbiljetter"
– För 30 år sedan behövde vi prata med människor för att kunna köpa alltifrån tågbiljetter till aktier. Mejl fanns inte, digitalt bank-ID fanns inte, ingen använde mobiler. I huvudet hade vi telefonnumret till dem vi ringde ofta, och övriga nummer fick vi leta upp i telefonkatalogen. För att kunna kommunicera i skrift behövde man köpa frimärken och vänta på att posten skulle komma fram, säger Peter och konstaterar:
– Den som tycker att samhället har förändrats snabbt ska komma ihåg en sak: Det kommer aldrig att gå så långsamt igen som det gör nu.
Namn: Peter Falk
Bor: Onsala
Ålder: 58
Mitt senaste it-inköp: En Tesla
Min största it-svaghet: "Att jag märker att inlärningskurvan blir brantare ju äldre jag blir."
Min främsta it-styrka: "Förmågan att se vad tekniken kan möjliggöra."
Mitt tidigaste it-minne: "När jag såg Apples gränssnitt och mus för första gången. 'Det här kommer att förändra världen', tänkte jag."
Min smartaste it-lösning: "Beslutet att ha så få it-prylar hemma som möjligt. När jag tränar, till exempel, har jag vare sig pulsklocka, Apple Watch eller Runkeeper... inget sånt. Jag lyssnar på kroppen i stället."
Tekniken kommer att, i galopperande takt, fortsätta förändra samhället i grunden de kommande 30 åren.
– Snart står vi där, i en vardag där den digitala assistenten känner oss bättre än partnern, och där jobb som lokförare och fotomodell inte längre existerar. 2052 äter vi odlat syntetiskt kött, och medborgarlöner gör kanske att vi inte på samma sätt måste jobba för brödfödan längre.
Vilken roll får it-avdelningarna?
Det intressanta är inte huruvida prognosen slår in till punkt och pricka, eller om det sker 2052 eller 2042. Nej, det väsentliga är att titta närmare på hur alla vi som jobbar med it ska förhålla oss när teknikutvecklingen går så oerhört snabbt, menar Peter Falk.
Vilken roll ska it-avdelningar ha framåt?
– Verksamheter genomför snart inte ett enda projekt utan att möjliggöraren är en tekniklösning. Men vad som är viktigt att inse är att tekniken blir allt mer ”bread and butter”. Den finns, är billig och lätt att använda. Då måste fokuset flyttas från att förvalta teknik till att skapa förändring.
Föreläsningen ger en försmak av framtiden och vartåt vi är på väg, och insikter om hur it-avdelningen kommer att jobba i framtiden, och vad som kan börja implementeras redan idag.
– Vi som jobbar med it kommer, precis som alla andra, sluta ägna tid åt repetitivt slit och istället ägna oss åt sådant som svårligen kan ersättas av maskiner; det som kräver intuition, mänsklig empati, kreativitet och mänsklig interaktion, säger Peter.
Inspirerande verksamheter som förändrar
I föreläsningen spelar han upp inspirerande exempel från Scania, Ronneby kommun, Skövde kommun, Pliktverket och Assistansbolaget. Filmerna visar framgångsfaktorerna i deras förändringsarbete och förhoppningen är att de ska leda till eftertanke och att det kan vara dags att börja agera annorlunda redan nu.
– It-avdelningen behöver ta mycket mer ansvar för samarbeten både internt och externt, och ha viljan, modet och beslutsamheten att driva förändring, säger han.
Atea IT-arena vänder sig till hela it-funktionen, från tekniska specialister och it-beslutsfattare till medarbetare i verksamheten som brinner för it och digitalisering. Ta chansen till en heldags kompetensboost där vi bjuder dig och ditt team på inspiration och omvärldsbevakning som en språngbräda i ert arbete framåt.