2016-01-20

Nya möjligheter med Skype for Business Online

Peter Möller
Peter Möller
Lösningsarkitekt

Det finns nu flera nya funktioner i Office 365 Skype for Business Online som gör att den närmar sig den företagsplacerade OnPrem-versionen.

Cloud-PBX
För att kunna få tillgång till telefoni-integration med befintlig utrustning och Skype for Business Online så finns nu den här möjlighet. Cloud Connector består av tre virtuella servrar som måste installeras på plats hos dig som kund. Servrarna hanterar integrationen mellan Skype for Business Online och befintliga telefonväxlar eller en SIP Trunk som är den moderna telefonikopplingen som är helt IP-baserad.

Det krävs även licenser i Office 365 för användarna som ska nyttja funktionen.

 

undefined

I en sådan lösning rekommenderas starkt att man har en dedikerad förbindelse mot Office365, en så kallad Express Route, för att kunna garantera hög kvalitet. Express Route är en dedikerad koppling mot Microsoft via en godkänd leverantör. Utan den går trafiken rakt över Internet utan möjlighet till prioritering.

I USA har man också börjat med det som Microsoft kallar PSTN-calling vilket ger möjlighet till att ringa in och ut samt egna nummer i Office 365. Det är idag osäkert när den här möjligheten kommer att finnas i Sverige.

En funktion som däremot redan nu finns tillgänglig är Dial-in conferencing, det vill säga ett telefonnummer att ringa in via traditionell telefoni och som hamnar under möteslänken i Skype-online mötesinbjudan.

 

undefined

 

 

Det har tidigare gått att få via tredje-parts leverantörer men nu erbjuder Microsoft möjligheten vilket både underlättar samt att du slipper ytterligare leverantörer.

Detta kräver antingen att du har den nya E5-licensen eller att du lägger till PSTN-conferencing licens till din E3-licensiering.

Den tilldelas sedan de användare som ska få denna möjligheten att använda lösningen. Microsoft erbjuder nummer för tjänsten i många länder, som till exempel Kina, vilket många andra leverantörer inte klarar.

Personligen anser jag att det är först då det finns funktionen med inringning till möten som det är aktuellt att ersätta tidigare telekonferensfunktioner fullt ut med Skype for Business.

 

undefined