2016-04-11

Det ultimata samarbetsverktyget

Som Affärsutvecklare finns möjligheter att tidigt få testa och utvärdera det senaste från våra partners. Ofta blir man imponerad av den nya tekniken och hur man kan använda den, men så imponerad av ny teknik som jag blev när jag jobbade i en av våra montrar på Vitalismässan i Göteborg förra veckan har jag inte blivit på länge.

Skälet? Surface Hub!

Simon Binder skrev i en tidigare bloggpost om ”Windows 10 – nästa kapitel och nya enheter”, där han beskrev Surface Hub som ”En stor smart touchskärm, med inbyggd dator”, ”det självklara valet i ett konferensrum” och ”möjligheterna till presentationer, samarbete och kommunikation är välintegrerade och stora”.

Enkelhet är ledordet

Det ska vara lätt att starta uppå ett möte. Handen på hjärtat – nog har Du eller andra i ett möte någon gång haft problem med glömda headsets, glömda donglar till datorn m.m., vilket gjort att ett möte startat 5-10 minuter för sent? När det gäller ”hubben”, när man kommer in i rummet på morgonen känner sensorer av dig och Surface Hub tänds upp (inget letande efter fjärrkontroller). Startsidan har ett enkelt intuitivt utseende som inkluderar dagens agenda för denna ”hub” samt ikoner för om man manuellt vill starta ett möte eller bara använda whiteboard (just för sistnämnda funktionen räcker det att ta upp en av pennorna – då startas Whiteboard automatiskt och man är snabbt igång)

undefined

Allt baseras på touch

Enkelhet och användarvänlighet är som sagt A och O när det gäller Surface Hub, och hela upplevelsen baseras på att man arbetar med touch. Oavsett om man valt att använda den inbyggda klienten i hubben med Windows 10, kopplar en extern Windows 10 trådlöst genom Miracast eller ansluter en enhet via VGA/HDMI plus USB-kabel (inkl. Mac) så arbetar man med touch. Nedan följer några videos från Vitalis, där Michael Bohlin från Microsoft demar och berättar.

Whiteboarden

Fungerar som navet i möten, och kan hämta information och bilder från olika källor, web, app etc. Informationen från externa källor kopieras sedan in till Whiteboarden för att fortsätta diskussionen och kunna ta hjälp av pennan – som såklart även visas för de som deltar på distans.

  • Ersätter projektorer och whiteboard, och inte att förglömma, pennor till whiteboarden som aldrig fungerar

Optimalt för planering och daglig styrning

Ett användningsområde som man kanske inte tänker på direkt när man funderar på Surface Hub är daglig styrning (vanligt inom t.ex. vård och omsorg, tillverkande industri) där man traditionellt jobbar mycket med whiteboard/lean-tavlor, pennor, magneter och post-it-lappar i olika färger.

En tavla för daglig styrning består i grunden av tre områden:

  1. Nuläge, vilket besvarar frågan ”Var är vi?”
  2. Mål och trender, vilka besvarar frågan ”Vart ska vi?”
  3. Aktivitetslista, vilken besvarar frågan ”Hur kommer vi dit?”

Tänk att ha kunna ha sin portal/verktyg digitalt, och plussa också på möjligheten för deltagare som stött på problem att delta fysiskt att istället kunna delta via video eller telefon på ett enkelt sätt.

 undefined

Tracey Koo Clavensjö, avdelningschef för Brännskadecentrum på Akademiska Sjukhuset i Uppsala kommer införa Surface Hub för deras dagliga styrning i sin verksamhet. Hon var med på Vitalis och höll seminarium i ämnet samt visade den portal man framåt kommer använda för sin dagliga styrning - väldigt intressant för många av deltagarna på mässan.