2021-01-08

Viljan att förändras - Re:invent 

600 000 människor, 3 veckor. utbildning, inlärning, innovation – AWS Re:Invent. Givetvis, inte på plats i Las Vegas, utan virtuellt. I dessa pandemitider så är det ju nu naturligt! Eller? Men det är ju så och jag har lärt mig ta det negativa med det positiva. Jag fick inte uppleva Las Vegas, men jag har fått möjlighet att se och se om alla keynotes- och breakoutsession när jag vill. Och det har ni också, så ta chansen!

Urban Järved
Urban Järved Concept Manager

Några smakprov här nedan. 

Vad behövs för att förändras? 

En viktig tanke som jag bär med mig ifrån en keynote: Vänta inte för länge med att innovera, att förnya din verksamhet. Inte så konstigt när man tänker efter att just de orden kommer från just Andy Jassy under AWS event Re:Invent. Men de orden ger resonans i mitt huvud. Det är klart att man ska ägna sig åt att fortsätta bygga och bygga om när man har kraften och drivet. Vi vet hur det brukar gå så fort ett lag i ishockey eller fotboll försöker säkra sin seger med att backa hem och spela defensiv.  

Åtta viktiga tips från Andy Jassy för oss som vill innovera våra verksamheter

  • Ledningen måste vilja stödja av förändring 
  • Du måste följa dina kunders/medborgares/medarbetares önskningar och krav 
  • Det är ingen slump att många företag förändras när man får in nyanställda som ser på saker och ting på ett nytt sätt. 
  • Se till att det du bygger inte är en ny cool grej för att bara bygga en ny cool grej, utan se till att det är relaterat till en verklig kund/medborgar- /medarbetarnytta. 
  • Hastigheten är ditt val, det är en medveten handling. Du måste ha musklerna och hålla hastigheten uppe. 
  • Välj att inte överkomplicera utmaningen, lös det som ska lösas och sikta på målet. 
  • “Use the platform with the broadest and deepest set of tools” (Här tänker jag: hmm... undra varför man sänder det, men visst, det har bäring ändå.) 
  • Sikta mot stjärnorna så når du över skogen och mot skyn. 

Varför förändras? -"Bouldness matters in critical moments” 

Mai-Lan Tomsen Bukovec - håller ett pass som på ett bra sätt knyter samman behovet av att förändras med självupplevda situationer där modet att förändras, även modet att riskera, att misslyckas och göra om illustreras. Återigen kom ordet hastighet upp, vikten av att reagera snabbt när man ser utmaningen. Som Casey Coleman, SVP – Salesforce uttrycker det så här;  - “Mycket hellre 80% rätt och snabbt än 100% perfekt och långsamt.” 

Djärvhet betyder allt i kritiska ögonblick. 

Mycket tänkvärda ord just detta pandemiår, 2020. Det här året kommer gå till historien. Vi har alla ställts inför beslut och förändringar som vi inte valt eller ens kunnat fantisera om. Vi har snabbt vant oss vid en ny vardag och en ny typ av fritid. Det här året har verkligen lärt oss att vi människor är förändringsbara. Många nya djärva beslut har varit tvungna att fattas. Det har lett till att många nya lösningar sett dagens ljus under året, inte bara sådana som gett oss nytta under pandemitider utan lösningar som gjort organisationer mer effektiva, mer lönsamma som ger oss medborgare, medarbetare och kunder nytta även på lång sikt.
Jag hoppas att vi kan ta med oss denna lärdom in i framtiden, och inte lutar oss tillbaka och bara andas ut. Människans överlevnadsförmåga har alltid varit baserad på förändring.  

“Att hitta, se och erkänna problem, att se en utmaning som måste lösas, som lönar sig att lösa? Vänd på resonemanget så hittar du nyttan av att, just det, innovera och att ständigt förändras.” 

Tekniken som gör det möjligt 

27 lanseringar, allt från nya processorer, snabbare lagringsplattformar till serverless, automatiskt installerade och managerade kubernetes plattformar. Databasplattformar som kan växla upp sin prestanda sömnlöst och som kan ta emot ex. vis våra MS SQL instanser. Ovan på detta, molnet sträcker ut sig, AWS Outpost i fler smaker och storlekar, AWS Wave length för att sträcka ut AWS infrastrukturen till 5G nätet (kommer senare till oss i Sverige), AWS Snow familjen byggs ut för att hantera datainsamling och process kapacitet i våra lokaler och faciliteter.  

Under Re:Invent så har tekniklanseringar på ett bra sätt varvats med kunders faktiska och praktiska användning. Du kan lyssna till hur JPMorgan förändrats och utvecklats med hjälp av tekniken tillgänglig inom AWS, Cloud teknik. Hur Carrier (verksamma inom bl.a. tillverkning av luftkonditionering, kyl och frys) använt sig av molnets möjligheter till att följa hela leveranskedjan av medicin och matvarutransport. Allt för att se till att medicin och mat finns tillgängligt när det behövs, och att det är fräscht. 

Tips på länkar till en del av de tekniska releaserna från AWS Re:Invent News 20-12-02 

Computer

Storage 

Workplace