2018-11-30

HPE Discover 2018: Molnkänslor, nya räknesätt samt en F1-världsmästare!

Den 27-29 november gick HPE Discover av stapeln i Madrid med ca 8 000 besökare bestående av både kunder och partners och för mig var det första besöket.

Innan keynote drog ingång första dagen så hade jag bokat in mig i labbcentret för att få en uppfattning om vad HPEs nya produkt Composable Fabric kan tillföra för värde till våra kunder. Composable Fabric är ny produkt som kommer från förvärvet av Plexxi och man kan förenklat beskriva den som en SDN-lösning som även möjliggör att man kan hantera rackservrar på samma sätt som man gör med bladservar i C7000 och Synergy. Det kommer en lansering där man levererar lösningen paketerad tillsammans med vanliga rackservrar under nästa år och den går under namnet Composable Cloud.

Min kollega Jonas sammanfattar keynoten på ett utmärkt sätt men jag har några ytterligare punkter som jag har reflekterat över, både under keynoten och under övriga sessioner:

  • Hållbarhet: Det är första gången som jag hör en av våra tillverkare står på en keynote och pratar om hur man kan återanvända gamla prylar och berättar om sin målsättning när det gäller återanvändning.
  • Molnkänsla: Man poängterar att molnet inte är en destination utan en upplevd känsla.

När det gäller Edge computing så har HPE en hel portfölj med enheter och servrar som är anpassade för att placeras nära datakällor och ute i fält. Det finns ett stort antal tillämpningar där man behöver fatta beslut lokalt utan att skicka stora lagringsmängder mellan periferi-enheter och sitt moln för att därefter kunna fatta beslut baserat på informationen man samlat in. Ett exempel på detta är videoövervakning där man gör själva träningen och bygger modeller i sitt centrala moln men man agerar på eventuella avvikelser redan nära datakällan och behöver inte strömma all videotrafik till sitt centrala moln.

Ett annat exempel, fast i en lite större skala kommer från Formel 1,Dag två så var Louis Hamilton och Toto Wolff från Mercedes femfaldiga världsmästarstall i Formel1 på scenen och berättade för oss om deras utmaningar i vardagen.  Bland annat så genererar bilarna enorma datamängder under ett lopp, mycket vill man analysera i efterhand men en hel del av informationen vill man agera på redan under loppet. Lewis Hamiltons svar på frågan vad HPE kan hjälpa dem med nästa säsong var ”jag vill ha informationen snabbare till min skärm!”. Vilket i praktiken innebär kraftigare servrar och bättre mjukvara.

När det gäller nya räknesätt så var jag var på ett annat intressant pass som handlar om handlade om framtidens CPU:er och acceleratorer. Det är ganska tydligt att dagens X86-CPU:er eller GPU:er inte kommer att vara nog effektiva för att lösa morgondagens problem. Det har pratats mycket om kvantdatorn men den kommer inte kunna lösa alla tillämpningar utan då får man ta till optiska eller neuromorfiska lösningar.

Jag tillbringade även en hel del tid i utställningen och träffade våra och HPEs partners nedan kommer ett axplock av nyheter jag fick med mig.

Avtware: Ny version av deras hypervisor som kan köras i valfri molnplattform. Man kommer även kunna tunnla legacyprotokoll ( t.ex. DecNet ) mellan moln och sitt eget datacenter.

Zerto: En för mig ny spelare som med hjälp av endast mjukvara kan skydda virtuella miljöer med asynkronspegling till valfri plattform.

Cohesity: En också för mig ny tillverkare som har intressanta lösningar för sekundärlagring.

Har ni funderingar eller vill ni diskutera mer om ovanstående eller it-infrastruktur i allmänhet så kontakta mig på jim.johansson@atea.se