Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Kundcase

I Vinslöv tar VR plats på äldreboendet

Palmerna vajar över en guldgul strand. 90-åriga Anna-Karin Ahlkvist kan nästan känna hur hon doppar tårna i det turkosglittrande vattnet.
Äldreboendet Sjögläntan
Äldreomsorg
Vinslöv

Skapa upplevelser inom äldreomsorgen för pensionärer som inte kan resa själva.

En stol med snurrfunktion är viktigt. Med den kan äldre med begränsad rörlighet vända på sig och uppleva mer av VR-filmen. ”På provdagen i april märkte vi hur mannen som testade, svängde och for runt med sin rullstol för att kunna se fler vyer. Då kom vi på idén med en snurrstol”, säger Anna-Lena Eriksson.

Med VR-glasögon på nästippen reser hon jorden runt framför en datorskärm på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv.

– Åh, titta palmerna! Är det månen där uppe? Och där var det fint. Havet! Man blir nästan sugen på att bada. Men då ska det vara varmt i luften också.

Anna-Karin Ahlkvist snurrar på stolen, lyfter ansiktet mot taket och berättar vad hon ser. Stora fåglar som flyger i den klarblå skyn. Utsikten väcker gamla minnen till liv.

– En gång åkte vi till stranden. Vi for till Paris med buss och såg den okände soldatens grav, berättar hon.

Inga-Lisa Svensson, 93, kommer in i rummet.
– Här händer det mystiska saker!

Anna-Karin Ahlkvist tar av sig VR-glasögonen och skojar med väninnan.
– Jag känner igen dig flicka lilla!

Upplevelser utöver det vanliga

Bland pensionärerna på äldreboendet Sjögläntan har det nya VR-rummet blivit en snackis. Hit kan de komma när de blir sugna på att uppleva något utöver den vanliga vardagen – utan att för den skull behöva bege sig utanför huset. Ett kafébesök, en tur runt Vadstena kloster eller en skön stund på stranden.

– Projektet startades i december 2016. Jag fick en idé när det började spekuleras om att VR-glasögon skulle bli årets julklapp. Det skulle vi kunna använda till människor som inte kan resa själva, säger Maria Olsson, systemsamordnare i Hässleholms kommun.

Med VR-glasögonen vill Hässleholms kommun skapa en meningsfull tillvaro på äldreboendena. ”Att de äldre får möjlighet att göra saker utifrån sina begränsningar är det viktigaste med det här projektet”, säger Maria Olsson, systemsamordnare.

Värdefullt för den nya generationen äldre

Chefen nappade, Atea kontaktades och en intresseanmälan gick ut till kommunens äldreboenden. Anna-Lena Eriksson, enhetschef på Sjögläntan i Vinslöv, tyckte att idén var lysande.  

– De generationer som flyttar in hos oss idag är inte intresserade av att slipa smörknivar eller sy korsstygnsdukar. Vi måste anpassa det sociala utbudet efter behoven och vad de äldre önskar sig, säger hon.

Tillsammans med affärsutvecklare från Atea och HiQ, spånade teamet vidare. Från kommunens sida tryckte man på vikten av lättanvänd teknik och VR-filmer som skapar välbefinnande.

– Det viktigaste för oss var att verksamhetens behov skulle styra. Atea var ett bra bollplank, de levererade och var väldigt lyhörda för våra önskemål, säger Maria Olsson.

Upplevelser trots fysiska begränsningar

I slutet av mars ordnades en provdag då en av pensionärerna på Sjögläntan fick testa utrustningen. Mannen, som dog en tid senare, hade varit skogsarbetare men kunde på ålderns höst inte ta sig ut i skogen.

– Med VR-glasögonen fick han ändå en upplevelse. Det var helt fantastiskt för alla som var här och fick se hans min när han insåg att han var inne i en annan värld. Ingen trodde att det skulle tas emot så positivt, säger Maria Olsson. 

VR hos äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv, Hässleholms kommun

Ett komplement till utevistelser

Hon menar att VR-tekniken ska ses som ett komplement till utevistelsen.

– Vissa saker kan vi överhuvudtaget inte genomföra. Detta blir ett sätt att förflytta sig i tid och rum även för den med begränsade möjligheter att röra på sig, säger Maria Olsson.

– På vinterhalvåret är de äldre dessutom inte så roade av utevistelse, då blir det mer naturligt att sätta sig i VR-rummet, säger Anna-Lena Eriksson.

André Bengtsson, sjuksköterska, brinner för satsningen och berättar hur filmerna får de äldre att associera till platser de varit på tidigare i livet.

– De väcker känslor till liv och skapar mer innehållsrika samtalsämnen runt matbordet. Det ger förhöjd livskvalitet, säger han.

Digital utveckling skapar stora möjligheter

Tekniken har funnits på plats sedan i juni, men enligt Maria Olsson är projektet bara i sin linda. Bland annat finns ett förslag på att komplettera VR-rummet med en balja sand eller vatten för att stimulera fler sinnen. Lokala filmer står högt på önskelistan, liksom en ”tågresa” som tar de äldre med från Hässleholm till Stockholm. Det finns också tankar på att ge fler målgrupper tillgång till tekniken.

– I första hand vill vi utrusta fler äldreboenden med VR-teknik, men vi funderar också på att slussa hit äldre som har hemtjänst så att de kan titta på filmerna, säger Maria Olsson.

Ett rikare socialt liv även för ensamma

Hässleholms kommun har en digital vision på gång och enligt Maria Olsson är möjligheterna oändliga.

– Ta till exempel alla äldre som bara sitter hemma utan umgänge. Tänk om vi kunde digitalisera bingohallen – då kan de sitta i sina hus och spela men ändå känna närvaro med andra.

VR skapar samtalsämnen

I VR-rummet har Inga-Lisa Svensson satt sig tillrätta. Hon tar på sig glasögonen och placerar hörlurarna vid öronen. Filmen ”Virtuella bergen” rullar igång – och genast väcks minnena till liv. 

– Åh, det var stora höjder! Tänk alla semesterresor vi gjorde till Norrland, jag och min man. Vi körde till en plats och slog upp tältet, berättar hon.

Filmen för tankarna vidare söderut. Till Alperna, Skottland och andra platser som hon rest till. När det är dags att sätta sig för att äta lunch har Inga-Lisa Svensson mycket nytt att prata med sina kompisar om.

Skribent: Anna Johansson

Innovativa lösningar

Med hjälp av vårt nya område Innovation satsar vi nu med full kraft på att hjälpa våra kunder med att bygga smarta digitala lösningar för framtidens infrastruktur.

Läs mer om möjligheterna

Tillbaka till Kundcase
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer