2023-10-25

Från helpdesk till konsult i världsklass: Andreas Rasmussen tog tyngsta certifieringen i nätverksdesign

Andreas Rasmussen, systemkonsult på Atea, har tagit HPE:s tyngsta certifiering inom nätverksdesign: Aruba Certified Design Expert. Förutom att certifieringen säkerställer att Ateas kunder får bästa tänkbara kvalitet och service, visar Andreas karriärresa vilka möjligheter till utveckling och spännande uppdrag som Atea erbjuder drivna medarbetare.

Platinum partner är den högsta nivån som går att uppnå som HPE-partner – en status som Atea har haft i flera år, och som nu befästs av Andreas Rasmussen. 

Det här är Andreas

Andreas

Namn: Andreas Rasmussen 
Roll: Systemkonsult 
Ateakontor: Piteå 
Bor: Rosvik 
Ålder: 45 

Familj: Fru och två pojkar på 4 och 6 år och en bonusdotter på 24 år. Och två katter. 

Hur det ultimata uppdraget ser ut: ”När allt bara funkar som planerat. Men å andra sidan… vad är utmaningen med det? Målet för mig är att fortsätta utvecklas. Det roliga med denna bransch är att den är under ständig förändring.” 

Utan mångårig erfarenhet i nätverksdesign och koll på den senaste tekniska utvecklingen inom området är det omöjligt att klara av certifieringen Aruba Certified Design Expert. 

– Jag har alltid haft i mig att vilja bli bättre på det jag gör, så det var ett naturligt steg för mig att försöka ta deras högsta certifiering också när jag tagit de två andra, säger Andreas Rasmussen. 

– Man sätts verkligen på prov när man gör det här testet. Jag satt inlåst i ett rum i 7 timmar och 45 minuter, övervakad av två kameror, och det är svårt att hinna med de uppgifter som ska utföras. Man måste verkligen veta vad man gör, fortsätter han. 

Och det vet han. 

Han vet vad han gör. Hans karriär har hela tiden kretsat kring nätverk på ett eller annat sätt – och han har tagit vara på möjligheterna att utveckla sig. 

Andreas syn på karriärutveckling: Följa det som är roligt och utmanande 

Efter att Andreas Rasmussen utbildade sig i informationsteknologi i Uppsala i slutet av 90-talet jobbade han först som installations- och driftstekniker av koppar- och fibernät innan han hamnade på Atea 2006.  

På Atea klev han först in i helpdesken med ansvaret att tillsammans med två kolleger hjälpa hamburgerkedjan Max med alltifrån kassasystem till nätverk, servrar och ups. 

Nästa steg blev att bli konsult. 

– Konsultandet betydde egentligen att göra samma sak som på helpdesken, men att jag fick möjligheten att komma ut till kunder och mötas av mer varierande typer av utmaningar. Jag älskar fortfarande konsultlivet, inte minst för att det är så kul att se kunder utvecklas och att själv vara delaktig i att driva den utvecklingen. 

Sedan har det rullat på.  

Han beskriver sitt synsätt på karriärutveckling så här: 

– Det handlar om att vara uppmärksam på vad man tycker är roligt, intressant och utmanande. Där man kan göra skillnad.  Ju mer man lär sig, desto mer inser man hur man kan förbättras.

De 3 bästa sakerna med att jobba på Atea – enligt Andreas 

Kollegerna. På Atea finns vi där för varandra. Vi har roligt ihop, hjälper varandra och växer tillsammans. Jag har inte bara kollegerna här i Piteå och Luleå, utan även mycket kontakt med 10-15 andra på nätverkssidan som är utspridda på andra kontor över landet. Det är en enorm styrka i det här bolaget, att vi hjälper varandra. 

Kunderna. Som konsult på Atea får man stor variation på uppdragen, med många olika utmaningar. För egen del har jag fått jobba med alltifrån vårdcentraler och retail till att bygga upp nätverken i 30 restauranger från grunden, och nu designa nätverkslösningar för Northvolt. 

Möjligheterna. Du kan börja som nyexaminerad, och sedan forma din väg framåt. Det är en av grundpelarna på Atea. Du följer det du tycker är intressant, kan specialisera dig eller byta till en helt annan roll och få stöttning i din utveckling.  

Har sträckt upp handen när möjligheten har getts 

Andreas har gjort det till en vana att sträcka upp handen när möjligheter har öppnat upp sig, entusiastisk inför att utvecklas i en riktning som känts spännande.  

Som att bli teamleader.  

Eller att nischa sig ännu mer, mot trådlösa nätverk. 

Eller att ta den där certifieringen som bara de bästa klarar av. 

– När frågan kom från regionalt håll kände jag att jag ville ta den. Jag ägnade säkert hundra timmar åt att fördjupa mig i olika delar inför certifieringen. Den stora utmaningen för mig var den trådade biten, alltså distributionsnät i större miljöer, för jag har bäst koll på det trådlösa. 

Han tar upp en av grundpelarna på Atea: De många möjligheterna att komma vidare professionellt. 

– Här kan man forma sin egen väg. Inställningen är att det är bättre att du som medarbetare är kvar inom företaget eftersom du kan företaget så bra redan, och du har kontaktnät och kunder. Det brukar aldrig vara ett problem att få gå en utbildning man vill, så länge som det finns ett kundunderlag att applicera kunskaperna på. Och den som känner att inriktningen inte passar längre kan rikta om sin karriär och byta tjänst internt. 

Andreas ägnar dagarna åt att designa trådlösa nätverk åt Northvolt 

Anderas har just nu ett uppdrag att designa trådlösa nätverk för Northvolts nya byggnader i Skellefteå.  

– De har robotar som åker omkring och fraktar batterier och celler, så då är det förstås viktigt att de har kontakt med nätverket hela tiden. Medarbetarna ska även kunna ringa via wifi varifrån som helst om det händer något på arbetsplatsen. Så just nu sitter jag med verktyget Ekahau AI Pro för planering av det trådlösa nätverket.  

Han beskriver hur det går till: 

– I ett första steg simulerar man täckningen i en hel byggnad. Man sätter in dämpning i väggar, vilken typ av antenner som behövs, hur de ska vara riktade, och vilken höjd de ska sitta på. Om det finns hinder i vägen – det kan vara alltifrån hisschakt till hyllor fyllda med elektronik – kan man i verktyget se hur radiosignalerna sprider sig åt sidan, vilket kan innebära att fler antenner behöver sättas upp. Men man får inte sätta upp för många heller, för då får man störningar/överhörning vilket resulterar i ett nät som inte fungerar optimalt. 

Den nya certifieringen är inget han har direkt nytta av i just det här uppdraget – men kunskapen ger honom och hans kolleger goda förutsättningar till andra spännande uppdrag framöver. 

För mer information, vänligen läs mer här.